Bolehkah Wanita Hamil Cepat?

Bolehkah Wanita Hamil Cepat?

Anonim

Berpuasa bagi mereka yang beragama Islam adalah kewajipan. Tetapi bagi wanita hamil, terdapat kelonggaran yang mungkin tidak berpuasa untuk kesihatan ibu dan janin. Apa yang perlu dipertimbangkan sebelum wanita hamil memutuskan untuk berpuasa?

Bilakah ibu hamil boleh cepat?

Tempoh yang lemah apabila wanita hamil dinasihatkan untuk tidak berpuasa adalah pada trimester pertama dan trimester kehamilan yang terakhir. Ini kerana pada trimester pertama, badan ibu masih menyesuaikan diri dengan kehadiran janin. Perubahan hormon, loya, dan muntah masih sering dialami pada trimester pertama. Jika anda memaksa berpuasa pada masa ini, wanita hamil akan terdedah kepada dehidrasi dan kekurangan asupan janin. Ini sememangnya berbahaya kerana pertumbuhan janin boleh terbantut.

Semasa trimester terakhir, janin masih membangunkan organ sempurna supaya disarankan agar wanita hamil terus makan secara teratur untuk memenuhi keperluan ibu dan janin. Di samping itu, semasa trimester akhir, kelahiran janin boleh berlaku pada bila-bila masa dan wanita hamil dijangka mempunyai tenaga yang cukup untuk melahirkan. Oleh itu, memenuhi keperluan pemakanan sangat penting pada masa ini.

Bagaimana pula dengan trimester kehamilan kedua? Pada masa ini wanita hamil telah mula merasa selesa dengan kehamilan. Morning sickness telah menurun dan ibu mampu menyesuaikan diri dengan kehadiran janin. Pada masa ini wanita hamil boleh berpuasa, tetapi perlu memberi perhatian kepada pengambilan nutrisi sama ada ia sudah cukup atau tidak, baik dalam kualiti dan kuantiti.

Apakah risiko jika berpuasa semasa trimester pertama kehamilan?

Penyelidikan yang dijalankan pada tahun 2004 di sebuah hospital di Tehran, Iran, menyatakan bahawa wanita hamil yang berada di trimester pertama dan berpuasa mempunyai risiko sebanyak 1.5 kali lebih tinggi selepas melahirkan bayi dengan berat lahir rendah (kurang daripada 2.5 kg). Ini mungkin disebabkan oleh kekurangan pengambilan pemakanan kepada janin, sedangkan dalam kalori tambahan trimester pertama diperlukan kira-kira 180 kalori sehari untuk memenuhi keperluan ibu dan bayi.

Apa yang perlu disediakan sebelum berpuasa semasa hamil?

Jika ibu merasa cukup kuat dan berasa sihat untuk berpuasa, maka ibu dibenarkan berpuasa. Tetapi ada beberapa perkara yang mesti disediakan jika wanita hamil mahu berpuasa:

 • Sentiasa berjumpa dengan doktor atau bidan anda. Semak dahulu jika terdapat komplikasi kehamilan yang boleh menjadi lebih buruk jika ibu sedang berpuasa (seperti anemia dan diabetes gestasi). Bagi wanita hamil yang mempunyai komplikasi kehamilan, mula-mula berunding dengan rancangan anda untuk berpuasa dengan doktor atau bidan.
 • Sekiranya wanita mengandung biasa mengambil sejumlah besar kafein (baik dari soda, kopi, teh, dan coklat) cuba mengurangkan jumlah pengambilan kafein sebelum memulakan tempoh puasa. Ini boleh menghalang anda daripada sakit kepala yang disebabkan oleh "sakau" tidak memakan kafein. Semasa kehamilan, penggunaan kafein maksimum yang disyorkan adalah 200 mg, bersamaan dengan dua cawan kopi segera.
 • Sekiranya wanita hamil masih bekerja semasa berpuasa, berhubung dengan situasi di tempat kerja anda. Wanita hamil yang berpuasa cenderung mengalami kekurangan nutrien semasa berpuasa. Sekiranya aktiviti ini masih cenderung menjadi berat, semakin tinggi kekurangan nutrien.
 • Cuba buat diari makanan. Wanita hamil boleh merakam sebarang makanan dan minuman yang dimakan. Dengan cara ini, wanita hamil boleh mengira berapa banyak pengambilan kalori setiap hari untuk mengelakkan pengambilan daripada kekurangan.

Bilakah patut berpuasa wanita hamil pergi ke doktor?

Juga Baca:

 • Berapa Lama Kanak-Kanak Bolehkah Puasa Berpuasa?
 • 3 Buah Selain Tarikh Baik untuk Memecahkan Puasa
 • Menu Mandatori untuk Puasa untuk Wanita Hamil

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 4 Mei, 2019 | Terakhir Edited: Mei 4, 2019

Sumber

Puasa dalam Kehamilan. (2013, Julai). Diambil dari Pusat Bayi: http://www.babycentre.co.uk/a1028954/fasting-in-pregnancy

Bagaimana Bolehkah Wanita Hamil Cepat? (nd). Diperoleh dari Nakita: http://www.tabloid-nakita.com/read/1609/ibu-hamil-boleh-kok-ber puasa

Talwar, D. (2010, 12 Ogos). Wanita Hamil Katakan Tidak Berpuasa Semasa Puasa Ramadhan. Diperolehi daripada BBC News: http://www.bbc.com/news/health-10927611

Kesan puasa ramadan pada hasil kehamilan. Boleh didapati di: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3446023/

Pilihan Editor