Apakah Konsekuensi jika Diabetes Mempunyai Tuberkulosis (TB)?

Apakah Konsekuensi jika Diabetes Mempunyai Tuberkulosis (TB)?

Anonim

Diabetes mellitus dan tuberkulosis (TB) adalah dua penyakit yang berbeza di Indonesia. Berdasarkan data WHO pada tahun 2018, dengan jumlah 842 ribu kes setahun Indonesia berada di kedudukan ketiga sebagai negara dengan jumlah tertinggi TB di dunia selepas India dan China. Begitu juga, kes-kes kencing manis. Mengikut kaji selidik Yayasan Diabetes Antarabangsa 2015 (IDF), dianggarkan bilangan pesakit kencing manis di Indonesia kini 9.1 juta dan akan meningkat kepada 21.3 juta pada tahun 2030.

Bagaimanapun, adakah anda tahu bahawa walaupun kedua-dua penyakit ini saling berkaitan?

Kenapa diabetes dan tuberkulosis berkaitan?

Pada pandangan pertama, kencing manis dan batuk kering sangat berbeza. Kedua-dua jenis penyakit, sebab, dan gejala. Walau bagaimanapun, mempunyai salah satu penyakit ini boleh meningkatkan risiko anda yang lain.

Pada orang yang mempunyai diabetes, sebagai contoh. Diabetes adalah satu keadaan yang melemahkan sistem imun. Semakin tinggi paras gula darah seseorang, semakin lemah sistem imun badan. Ini boleh membuat anda lebih terdedah kepada jangkitan.

Jangkitan tuberkulosis sebenarnya merupakan salah satu komplikasi tersembunyi penyakit kencing manis. Pesakit diabetes juga melaporkan tiga kali ganda risiko jangkitan TB yang lebih teruk berbanding orang lain. Ini kerana diabetes menyebabkan penurunan dalam sitokin Th-1 yang memainkan peranan penting dalam mengawal dan menghalang perkembangan bakteria yang menyebabkan tuberkulosis, iaitu bakteria Mycobacterium tuberculosis.

Sebaliknya juga. Orang yang mempunyai tuberkulosis aktif cenderung mengalami tahap gula darah yang tinggi, terutamanya jika jangkitan tidak dirawat dengan baik. Ini telah terbukti dalam penyelidikan Baghael, et al. Kajian itu melaporkan bahawa sekitar 16.5-49% orang yang mengalami TB aktif mengalami intoleransi glukosa. Penyelidikan juga mendapati bahawa 56.6% daripada orang-orang ini kembali ke paras gula darah normal selepas menerima rawatan TB rutin.

Orang yang mempunyai TB bahkan berisiko tinggi daripada berulang dan keterukan jangkitan jika mereka juga mempunyai diabetes.

Rawatan TB dan kencing manis juga saling berkaitan

Selain daripada penyakit yang berkaitan, rawatan juga sama. Sekiranya seseorang yang mempunyai kencing manis mempunyai diabetes atau sebaliknya, risiko kedua-dua jenis ubat akan berinteraksi. Interaksi antara ubat-ubatan boleh membuat bahan-bahan dadah bekerja secara berkesan, atau menyebabkan kesan sampingan berbahaya.

Sebagai contoh, memberikan ubat rifampicin untuk tuberkulosis yang dapat mengurangkan kadar sulfonylureas (sejenis ubat diabetes) dalam darah. Ini disebabkan oleh proses metabolik sulfonylureas yang dipengaruhi oleh enzim CYP2C9. Sementara itu, ubat rifampin berfungsi dengan merangsang enzim CYP. Akibatnya, gabungan ubat diabetes dan tuberkulosis boleh menjadikan sulfonylureas kurang berkesan dalam mengawal gula darah.

Bukan sahaja rifampicin. Pentadbiran ubat TB isoniazid juga akan mempengaruhi tindakan sulfonylureas untuk diabetes. Kerana isoniazid berfungsi untuk menghalang enzim CYP sehingga ia akan menyebabkan peningkatan kadar sulfonylurea dalam darah. Akibatnya, terdapat kesan sampingan ubat-ubatan DM yang tidak diingini dalam bentuk hipoglikemia (penurunan drastik dalam kadar gula darah)

Apa yang perlu dilakukan jika anda mempunyai diabetes dan batuk kering?

Setelah mengetahui bahawa diabetes dan tuberkulosis dapat mempunyai hubungan dan pengaruh bersama, maka sebaiknya anda segera berjumpa doktor. Tujuannya, tentu saja, adalah untuk mengetahui berapa risiko anda mengalami kedua-dua penyakit bersama-sama, dan mengetahui pilihan rawatan yang selamat.

Di samping itu, pesakit kencing manis dikehendaki menjalani ujian TB. Dan sebaliknya, penderita tuberkulosis dinasihatkan supaya menjalani ujian diabetes dan memeriksa gula darah mereka secara teratur.

Juga Baca:

 • Suspicious of Diabetes, Lihat Doktor Apa? Bila hendak Semak?
 • 6 Mitos Mengenai Tuberkulosis (TBC) yang Tepat Dihapus
 • 5 Kesalahan dalam Rawatan Diabetes yang Harus Anda Hindari

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

 1. Nelwan, EJ Tuberkulosis-diabetes mellitus semakin membimbangkan, bagaimana menanganinya? Perbualan. 2019. Boleh didapati di http://theconversation.com/tuberkulosis-diabetes-melitus-makin- mengkhawatirkan- bagaimana untuk mengatasinya 11-4181. Diakses pada 12 Jun, 2019
 2. Soelistijo S, et al. Konsensus Pengurusan dan Pencegahan Diabetes Mellitus di Indonesia. Perkeni 2015: 1-93
 3. Baghaei P, et al. Diabetes mellitus dan fakta tuberkulosis dan kontroversi. Jurnal Gangguan Diabetes & Metabolik. 2013: 1-8
 4. Asfandyar K, Sanjay K. Diabetes dan tuberkulosis: kajian terhadap peranan kawalan optik glisemik. Jurnal Gangguan Diabetes & Metabolik. 2012: 1-4
 5. A. Webb, et al. Penyakit tinggi jangkitan Mycobacterium tuberculosis dan penyakit pada kanak-kanak dan remaja dengan diabetes mellitus jenis 1. Int J Tuberc Lung Dis. 2009 (7): 868-874
 6. Maideen N. Interaksi Farmakokinetik dan Farmakodinamik Antidiabetik Sulfonylurea. Jurnal perubatan di Eropah. 2018 (2): 83-96

Pilihan Editor