Kedudukan Bayi Breech (Kelahiran Bayi) dalam rahim, Bolehkah Masih Memberi Kelahiran Normal?

Kedudukan Bayi Breech (Kelahiran Bayi) dalam rahim, Bolehkah Masih Memberi Kelahiran Normal?

Anonim

Pada hari lahir, badan bayi akan terus bergerak dan memindahkan kedudukan di dalam rahim. Biasanya, kedudukan kepala bayi berada di dekat dengan pembukaan faraj. Tetapi dalam beberapa kes, bukannya berada di kedudukan yang betul sebelum kelahiran, bayi boleh berada di posisi breek yang membuatnya sukar dilahirkan. Mari lihat kajian penuh kedudukan bayi yang menyusu sehingga buruh kemudian.

Adakah itu kedudukan bayi bersilang?

Semasa mengandung, bayi biasanya berada di kedudukan kepala di atas dan kaki di bawah. Apabila memasuki akhir trimester kehamilan kehamilan selama 36 minggu, atau sebelum masa penghantaran, kedudukan bayi dalam rahim akan berubah.

Dari apa yang dahulu kepala di atas, ia menjadi sebaliknya. Sebaiknya letakkan kepala bayi dengan dagu yang tersimpan di dada, dan kaki di atas. Ini dipanggil persembahan puncak atau puncak belakang anterior. Kedudukan kepala di bawah adalah kedudukan paling selamat semasa melahirkan normal.

Perubahan dalam kedudukan badan bayi yang kelihatan seperti biasa akan berubah, dengan tujuan untuk mempermudah proses kelahiran nanti, sambil memberikan dorongan untuk membuka kanal kelahiran.

Oleh itu, kedudukan kepala bayi berhampiran serviks (serviks) boleh keluar terlebih dahulu melalui vagina. Hanya pada masa itu badan, tangan dan kaki diikuti. Malangnya, kadang-kadang bayi boleh berada di posisi breek, di mana kepala bayi tidak berada di bawah tetapi tetap di atas.

Jika digambarkan, kedudukan bayi yang tidak berubah akan menjadikan punggung dan kaki bayi dilahirkan terlebih dahulu. Keadaan yang boleh berlarutan sehingga penghantaran dipanggil kelahiran breech atau posisi bayi breech.

Apakah jenis-jenis kedudukan bayi yang menyusu?

Terdapat 3 jenis kedudukan bayi yang bersarang dalam rahim, bahkan sebelum bersalin, termasuk:

1. Frank Breech (breech frank)

Posisi breech frank (breech frank) adalah ketika dua kaki bayi di dalam rahim menunjuk langsung ke depan di depan wajah dan tubuhnya, sehingga bahagian di bawahnya hanya punggung. Frank breech adalah kedudukan payudara yang paling biasa pada bayi di dalam rahim sebelum bersalin.

2. Lengkapkan breech

Sangkar lengkap adalah kedudukan breek ketika lutut dan kaki bayi di rahim membungkuk seolah-olah sedang berjongkok. Dalam kedudukan ini, punggung dan kaki bayi akan mula memasuki jalan ketika kelahiran melalui vagina.

3. Sebatang brek (breech tidak lengkap)

Sangkar tidak lengkap adalah kedudukan breek gabungan padat jaket dan lengkap. Keadaan ini berlaku ketika satu kaki bayi berada di atas kepala, sementara yang lain membungkuk di bawah punggung.

Bayi dengan posisi breek sebelum buruh, kadang-kadang membuat anda merasa seperti seseorang menendang abdomen bawah. Sekiranya bayi berada dalam kedudukan brek lengkap (lengkap) atau tidak lengkap (tidak lengkap), doktor biasanya boleh mengambil tindakan.

Doktor mungkin cuba memalingkan kepala bayi sambil meletakkan tangannya di perut, atau memanggil versi cephalic luaran. Sebelum masa penghantaran datang, doktor biasanya akan memeriksa kesihatan dan keadaan anda dan bayi terlebih dahulu.

Sekiranya dirasakan keadaannya tidak selamat dan mungkin untuk menjalani penghantaran vagina yang normal, doktor dan pasukan perubatan tidak akan mencadangkan versi cephalic luaran.

Apa yang menyebabkan kedudukan bayi betis?

Kedudukan bayi payudara biasanya dapat dilihat apabila anda menjalani ultrasonography (USG) sebelum hari penghantaran. Walaupun kedudukan bayi umumnya akan berputar seperti biasa, terdapat juga beberapa bayi yang masih berada di posisi breek hingga hari penghantaran.

Penyebab utama kedudukan brek dalam rahim sebenarnya tidak pasti. Walau bagaimanapun, Persatuan Kehamilan Amerika menyebut pelbagai sebab yang mungkin menjadi sebab di sebalik kedudukan bayi, seperti:

 • Telah hamil beberapa kali sebelum ini.
 • Adakah mengandung kembar, kembar tiga, atau lebih.
 • Mempunyai kelahiran pramatang pada kehamilan sebelum ini.
 • Jumlah cecair amniotik dalam rahim terlalu banyak, jadi bayi mempunyai lebih banyak ruang untuk bergerak. Atau sedikit cecair amniotik, menjadikannya sukar untuk bergerak.
 • Jika rahim ibu tidak normal atau mempunyai komplikasi pada penghantaran, seperti kehadiran fibroid di rahim.
 • Sekiranya ibu mempunyai plasenta previa semasa hamil.

Bagaimanakah anda mengetahui kedudukan bayi yang menyusu?

Kedudukan normal bayi semasa kehamilan memang akan lurus, dengan kepalanya di atas dan kakinya di bawah dekat dengan kanal lahir. Sebelum mencapai umur kira-kira 35 atau 36 minggu kehamilan, kedudukan bayi dalam rahim tidak dikatakan sebagai breech.

Kerana selepas lebih daripada 36 minggu kehamilan atau memasuki hari kerja tiba, posisi badan dan kepala akan berputar sebaliknya. Ini berguna sebagai persediaan untuk penghantaran vagina.

Jika sehingga kehamilan minggu ke-36 kedudukan bayi tidak berubah, ia akan lebih sukar baginya untuk menukar posisi. Ini kerana saiz badan bayi semakin besar, menjadikannya semakin sukar untuk bergerak dan bergerak ke posisi yang betul sebelum hari penghantaran.

Nah, untuk mengetahui sama ada bayi dalam rahim anda berada dalam kedudukan yang betul atau tidak, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal. Cara yang dilakukan oleh doktor adalah dengan meletakkan tangannya pada titik tertentu pada perut anda.

Di sini, doktor cuba mencari dan merasakan di mana kepala bayi, badan, belakang dan punggung bayi. Di samping lebih pasti, doktor umumnya akan menjalankan pemeriksaan lanjut menggunakan ultrasound.

Itulah sebabnya pentingnya pemeriksaan kehamilan rutin, bahkan sebelum tarikh penghantaran anda.

Apakah tindakan doktor untuk memperbaiki kedudukan bayi yang menyusu?

Bayi dalam keadaan empedu biasanya tidak menunjukkan tanda-tanda sebelum dilahirkan, jadi sukar untuk dipastikan. Di sinilah peperiksaan dengan peranti ultrasound memainkan peranan untuk mengetahui dengan jelas keadaan bayi dalam rahim.

Doktor anda boleh mengesyorkan prosedur penghantaran melalui bahagian caesar, jika bayi anda berada dalam posisi breek. Tetapi sebelum itu, para doktor boleh cuba mengubah kedudukan kepala dan badan bayi dengan langkah-langkah perubatan, seperti:

1. Menjalankan versi cephalic luaran (ECV)

Sekiranya kehamilan anda berada dalam lingkungan 36-38 minggu, doktor anda boleh mengesyorkan versi cephalic luaran (ECV). Malangnya, ECV tidak disyorkan untuk syarat-syarat tertentu.

Ini termasuk kehamilan kembar, pendarahan faraj, kadar denyutan janin yang tidak normal, pembengkakan prematur membran, atau plasenta yang meliputi kanal lahir. Prosedur ECV dilakukan dengan menukar bayi ke posisi yang betul secara manual menggunakan tangan anda, yang diletakkan di perut anda.

Ultrasound boleh digunakan untuk membimbing proses prosedur ECV ini. Semasa prosedur ini, kadar denyutan bayi akan terus diperhatikan melalui ultrasound.

Jadi, jika terdapat masalah mendadak pada bayi, prosedur ECV boleh dihentikan dengan serta-merta. Kemungkinan kejayaan ECV biasanya lebih besar jika terdapat jumlah cecair amniotik yang mencukupi.

Tetapi kadang kala, ECV juga boleh gagal walaupun menyebabkan komplikasi. Sama ada pecah amniotik pecah terlalu pantas, perubahan dalam denyut jantung bayi, gangguan plasenta, dan kelahiran prematur.

2. Adakah kiropraktik

Penjagaan kiropraktik biasanya dilakukan untuk membantu mengatasi masalah di leher, tulang belakang, dan belakang. Malah, menurut Larry Webster, DC Persatuan Pediatrik Chiropractik Antarabangsa, kiropraktik boleh digunakan untuk membantu melegakan pelvis wanita hamil.

Dengan cara itu, pelvis yang lebih santai akan menjejaskan keadaan rahim, otot, dan ligamen di sekelilingnya. Dari masa ke masa, keadaan ini akan mencetuskan pergerakan bayi yang menyusu untuk mengubah kedudukan mereka secara semulajadi.

Tindakan atau teknik ini dikenali sebagai Webster Breech, yang biasanya disyorkan untuk dilakukan pada bulan ke-8 kehamilan.

Adakah senaman semulajadi untuk meningkatkan kedudukan bayi yang sihat?

Sebagai tambahan kepada rawatan perubatan dari seorang doktor, anda juga boleh cuba mengubah kedudukan bayi yang menyusui sebelum tenaga kerja tiba. Anda boleh melakukan beberapa gerakan sukan untuk membantu mengubah kedudukan bayi payudara.

Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk berunding dengan doktor anda sebelum mencuba kaedah ini. Beberapa pergerakan sukan yang boleh anda lakukan ialah:

1. Kecondongan Breech

Lakukan gerakan ini dengan berbaring di atas lantai dan letakkan kaki anda di atas kerusi. Seterusnya, letakkan bantal di bawah punggung anda, supaya kedudukan badan anda berada pada sudut 45 darjah ke lantai.

Pegang dengan kekal dalam kedudukan ini selama maksimum 15 minit, atau sekurang-kurangnya sehingga anda merasa tidak selesa.

2. Meningkatkan berjalan kaki

Berjalan adalah latihan yang paling mudah dilakukan semasa kehamilan. Berjalan juga boleh membantu bayi anda mencari kedudukan yang betul.

Oleh itu, cubalah untuk mengetepikan masa untuk berjalan selama 30 minit setiap hari semasa kehamilan.

3. Melaksanakan pergerakan dada lutut

Pergerakan ini dilakukan dengan berlutut di atas lantai, kemudian letakkan kepala atau dahi di lantai (menghadap lantai, seperti posisi sujud). Jika perlu, anda boleh meletakkan bantal di atas lutut dan kepala untuk menjadikannya lebih selesa.

Pegang kedudukan ini selama 15 minit dan lakukan gerakan ini 3 kali sehari. Jika anda telah membuat pelbagai usaha seperti di atas tetapi kedudukan bayi anda masih bersifat saraf, segera dapatkan nasihat doktor anda.

Doktor anda biasanya akan mencadangkan bahagian caesar untuk mempermudah proses buruh untuk anda dan bayi anda dalam rahim.

Adakah mungkin untuk bayi masih dilahirkan dengan kedudukan normal?

Buruh oleh bahagian cesarean biasanya disyorkan daripada normal melalui vagina, jika bayi masih berada dalam posisi breek. Walau bagaimanapun, penghantaran vagina masih boleh dilakukan oleh doktor dengan syarat-syarat berikut:

 • Umur ideal untuk bayi itu dilahirkan, dan jenis kedudukan breek adalah janggut yang terang.
 • Kadar denyutan bayi adalah normal apabila dipantau.
 • Permulaan buruh lancar dan stabil, ditandakan dengan meluaskan serviks.
 • Saiz badan bayi tidak terlalu besar.
 • Saiz pelvis ibu adalah cukup lebar atau tidak terlalu sempit untuk memudahkan kelahiran bayi.

Walaupun demikian, melahirkan bayi yang sihat biasanya melalui vagina masih boleh membawa risiko dan komplikasi. Sekiranya dipaksa dengan keadaan yang tidak dibenarkan, kepala bayi boleh terperangkap dalam faraj kerana ia keluar yang terakhir.

Satu lagi masalah yang berpotensi adalah prolaps tali pusat. Ini berlaku kerana tali pusat bayi dicubit semasa proses kelahiran, sekali gus menghalang bekalan oksigen dan darah bayi.

Bilakah bayi bersilang dilahirkan oleh bahagian caesar?

Kebanyakan kes-kes bayi perut dalam rahim perlu dilahirkan oleh bahagian caesar sebagai langkah paling selamat. Walaupun kaedah penghantaran biasa dipilih, biasanya denyutan jantung bayi akan sentiasa dipantau semasa buruh.

Sekiranya terdapat tanda-tanda masalah dengan kadar denyutan jantung atau keadaan keseluruhan bayi, penghantaran kelahiran akan dilakukan dengan serta-merta. Ini bertujuan untuk mencegah dan mengurangkan risiko komplikasi untuk anda dan bayi anda.

Bukan itu sahaja. Bayi yang akan dilahirkan dengan matang dalam kedudukan brek, juga dinasihatkan untuk menjalani bahagian caesar. Sebabnya adalah kerana saiz badan bayi pramatang biasanya lebih kecil daripada bayi yang dilahirkan pada usia kehamilan normal.

Perkadaran saiz kepala bayi pramatang juga agak lebih besar daripada saiz tubuhnya. Itulah sebabnya, sukar bagi bayi pramatang untuk meregangkan serviks jika lahir secara normal melalui vagina.

Juga Baca:

 • Kedudukan bayi dalam rahim adalah yang paling sesuai untuk kerja lancar
 • 3 Yoga Poses yang Berguna untuk Menukar Kedudukan Bayi Sungsang
 • Bolehkah Babi Berteriak di Perut Ibu?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 1 Ogos, 2019 | Terakhir diedit: 1 Ogos, 2019

Sumber

WebMD. Posisi Breech dan Kelahiran Bayi - Tinjauan Topik. Diperolehi daripada http://www.webmd.com/baby/tc/breech-position-and-breech-birth-topic-overview#1. Diakses pada 21 September 2016.

Pusat Bayi. 2015. Kelahiran Bayi. Diperolehi daripada http://www.babycentre.co.uk/a158/breech-birth. Diakses pada 21 September 2016.

American College of Obstetricians and Gynecologists. 2015. Jika Bayi Anda Breech. Diperolehi daripada http://www.acog.org/Patients/FAQs/If-Your-Baby-Is-Breech. Diakses pada 21 September 2016.

Kesihatan dan Keibubapaan. 5 Latihan untuk Mengubah Bayi Bayi. Diperolehi daripada http://www.health-and-parenting.com/five-exercises-turn-breech-baby/. Diakses pada 21 September 2016.

Kelahiran Breech. https://americanpregnancy.org/labor-and-birth/breech-presentation/ Diakses pada 25 Julai 2019.

Bayi Breech: Apa yang Boleh Saya Lakukan Jika Bayi saya Breech? https://familydoctor.org/breech-babies-what-can-i-do-if-my-baby-is-breech/ Diakses pada 25 Julai 2019.

Apa Yang Anda Perlu Tahu Jika Bayi Anda Breech. https://www.healthline.com/health/pregnancy/breech-baby Diakses pada 25 Julai 2019.

Pembentangan janin sebelum lahir. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/multimedia/fetal-positions/sls-20076615?s=4 Diakses pada 25 Julai 2019.

Kedudukan Bayi yang berbeza semasa Kehamilan: Apa Yang Tahu. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323099.php Diakses pada 25 Julai 2019.

Pilihan Editor