Miglitol apa ubat?

Miglitol apa ubat?

Anonim

Nama Generik: Miglitol Jenama: Hanya generik. Tiada jenama.

Penggunaan

Apakah miglitol untuk?

Miglitol adalah sejenis ubat yang digunakan bersama dengan diet dan program senaman yang betul untuk mengawal gula darah tinggi di kalangan pesakit diabetes jenis 2. Mengendalikan gula darah tinggi membantu mencegah kerosakan buah pinggang, buta, masalah saraf, kehilangan tangan dan kaki, dan masalah fungsi seksual. Kawalan diabetes yang betul juga boleh mengurangkan risiko serangan jantung atau strok. Miglitol berfungsi dengan melambatkan penyerapan karbohidrat dalam makanan, supaya gula darah tidak meningkat terlalu banyak selepas makan.

Bagaimana menggunakan miglitol?

Ambil ubat ini, biasanya 3 kali sehari selepas gigitan pertama, atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Dosis berdasarkan keadaan perubatan dan tindak balas terhadap terapi.

Gunakan ubat ini secara berkala untuk mendapatkan faedah maksimum. Ingat untuk menggunakannya pada masa yang sama setiap hari.

Bagaimanakah miglitol disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat cahaya dan lembapan langsung. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membekukannya. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan storan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau minta ahli farmasi anda. Jauhkan ubat-ubatan daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Jangan sembuh ubat di dalam tandas atau di dalam pembetung melainkan jika diarahkan. Buang produk ini apabila ia tamat tempoh atau jika ia tidak lagi diperlukan. Rujuk syarikat farmasi anda atau syarikat pelupusan sisa tempatan mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Dos

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan.

Apakah dos miglitol untuk orang dewasa?

Dos dewasa untuk diabetes jenis 2

Dos permulaan: 25 mg secara lisan 3 kali sehari pada permulaan (dengan gigitan pertama) dengan setiap hidangan.

Apakah dos miglitol untuk kanak-kanak?

Dos untuk kanak-kanak tidak pasti. Rujuk doktor untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Berapa dos yang terdapat miglitol?

Tablet, oral: 25 mg, 50 mg, 100 mg.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan yang boleh dialami kerana miglitol?

Berhenti menggunakan miglitol dan dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mengalami reaksi alahan (kesukaran bernafas, tekak, bibir, lidah, atau bengkak muka atau gatal-gatal).

Kesan sampingan lain yang lebih ringan mungkin kelihatan lebih kerap. Teruskan mengambil miglitol dan bercakap dengan doktor anda jika anda mengalami:

 • Sakit perut
 • Cirit-birit
 • Kembang, atau
 • Rash.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda ingin mengetahui tentang kesan sampingan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Pencegahan & Amaran

Apa yang perlu diketahui sebelum menggunakan miglitol?

Sebelum mengambil Miglitol, beritahu doktor dan ahli farmasi anda:

 • Jika anda alah kepada miglitol atau ubat lain
 • Jenis-jenis ubat preskripsi dan bukan preskripsi yang sedang anda ambil, terutamanya ubat-ubatan lain untuk kencing manis, enzim pencernaan (Viocase, Pancrease, atau Ultrase), digoxin (Lanoxin), propranolol (Inderal), ranitidine (Zantac)
 • Sekiranya anda mengalami penyakit usus kronik, keradangan usus, halangan usus, atau penyakit buah pinggang
 • Jika anda hamil, merancang untuk menjadi hamil, atau menyusu. Jika anda hamil semasa mengambil miglitol, hubungi doktor.

Adakah miglitol selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Tidak ada penyelidikan yang mencukupi mengenai risiko menggunakan ubat ini pada wanita mengandung atau penjagaan. Sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum menggunakan ubat ini. Ubat ini dimasukkan dalam risiko kategori kehamilan B menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA).

Berikut adalah rujukan kepada kategori risiko kehamilan mengikut FDA:

 • A = Tiada risiko,
 • B = Tiada risiko dalam beberapa kajian,
 • C = Mungkin berisiko,
 • D = Terdapat bukti risiko yang positif,
 • X = Contraindications,
 • N = Tidak diketahui

Miglitol boleh memasuki susu ibu dan boleh membahayakan bayi. Anda tidak boleh menyusukan semasa mengambil ubat ini.

Interaksi

Apa ubat-ubatan mungkin berinteraksi dengan miglitol?

Interaksi dadah mungkin mengubah cara kerja ubat atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Dokumen ini tidak mengandungi semua kemungkinan interaksi dadah. Simpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi / bukan preskripsi dan produk herba) dan beri mereka kepada doktor dan ahli farmasi. Jangan mula, berhenti atau ubah dos ubat tanpa kelulusan doktor.

Tambahan suplemen enzim pencernaan boleh mengurangkan kesan miglitol dan tidak boleh diambil pada masa yang sama, termasuk:

 • Pancreatin (amilase, protease, lipase)
 • Produk seperti Arco-Lase, Cotazym, Donnazyme, Pancrease, Creon, Ku-Zyme, dan sebagainya.

Anda lebih mudah mengalami hipoglikemia (paras gula darah rendah) jika anda mengambil miglitol dengan ubat-ubatan lain yang dapat mengurangkan gula darah, termasuk insulin atau ubat kencing manis oral lain.

Beritahu doktor tentang semua ubat lain yang anda ambil, dan apa yang anda mulakan atau hentikan menggunakan semasa rawatan dengan miglitol, terutama:

 • Propranolol, atau
 • Ranitidine

Bolehkah makanan atau alkohol berinteraksi dengan miglitol?

Ubat tertentu tidak boleh digunakan semasa makan atau ketika makan makanan tertentu kerana interaksi ubat dapat terjadi. Mengambil alkohol atau tembakau dengan ubat tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Bercakap dengan pembekal penjagaan kesihatan profesional mengenai penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol atau rokok.

Apakah keadaan kesihatan yang boleh berinteraksi dengan miglitol?

Masalah perubatan lain mungkin menjejaskan penggunaan dadah. Pastikan anda memberitahu doktor jika anda mempunyai masalah perubatan yang lain, terutamanya:

 • Masalah pencernaan
 • Keradangan gastrointestinal
 • Penyumbatan usus
 • Masalah usus lain - Miglitol tidak boleh digunakan
 • Penyakit buah pinggang - Tahap Miglitol mungkin lebih tinggi dan dos yang lebih kecil mungkin diperlukan

Berlebihan

Apa yang perlu saya lakukan dalam keadaan kecemasan atau berlebihan?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi pembekal perkhidmatan kecemasan tempatan (112) atau segera ke jabatan kecemasan hospital terdekat.

Apa yang perlu saya lakukan jika saya terlepas dos?

Jika anda terlupa satu dos ubat ini, ambil secepat mungkin. Walau bagaimanapun, apabila mendekati dos seterusnya, melangkaui dos terlepas dan kembali ke jadual dos biasa. Jangan menggandakan dos untuk menggantikan dos yang tidak dijawab.

Sumber

MIMS. Miglitol. 2016. http://mims.com/Indonesia/Home/GatewaySubscription/?generic=Miglitol Diakses Februari 18, 2016

Tarikh disemak: 14 Disember 2016 | Terakhir Edited: 14 Disember 2016

Pilihan Editor