Mengekalkan Corak Makan Sihat pada Cuti

Mengekalkan Corak Makan Sihat pada Cuti

Anonim

  1. Cuti dan perjumpaan keluarga adalah masa yang kadang-kadang tidak dapat dinikmati oleh mereka yang mempunyai diabetes. Sebabnya pastinya makanan yang disajikan mungkin tidak sesuai dengan diet diabetes anda.

Tetapi anda tidak perlu bimbang tentang soalan seperti "Apa menu makanan di sana?" "Berapa banyak makanan yang boleh saya nikmati?" Atau "Bagaimana jika makanan itu tidak mengikut jadual saya?". Anda boleh merancang semua ini sebelum memulakan perjalanan supaya anda mengelakkan stres.

Rancang jadual atau masa makan anda

Ramai keluarga secara langsung menggunakan makanan yang banyak, terutamanya semasa cuti atau semasa perayaan tertentu. Sebagai contoh, makan malam pada Hari Raya, Malam Krismas, atau perayaan tertentu. Rancang ke depan bagaimana anda akan mengendalikan perubahan jam dan jadual makan yang mungkin berubah dari biasa.

Jika anda menyuntik insulin atau mengambil pil untuk mengurangkan glukosa darah, anda mungkin perlu memakan makanan ringan pada waktu makan biasa untuk mengelakkan tindak balas glukosa darah rendah. Rujuk doktor anda tentang perkara ini.

Bergerak secara aktif

Cara terbaik untuk mengimbangi lebih banyak bahagian daripada biasa adalah sentiasa bergerak. Cuba berjalan dengan keluarga anda.

Cuba makanan dengan versi yang lebih sihat

Sekiranya anda suka cip ayam, gantikan santan dalam masakan rempah dengan susu soya. Ia masih akan merasakan yang baik dan sihat untuk anda.

Apabila membuat pencuci mulut seperti ais buah, mengurangkan gula atau menggantikannya dengan madu semulajadi yang tidak kurang enak dan juga lebih sihat.

Snek

Anda boleh makan makanan ringan semasa memasak atau menunggu semasa makan. Tetapi elakkan makanan yang dapat meningkatkan kadar gula darah. Anda boleh memilih salad atau sayur-sayuran jeruk yang anda suka. Juga elakkan makanan pembersih kalori tinggi, seperti makanan goreng.

Selektif

Makanan semasa sambutan sering mengandungi pelbagai makanan yang tinggi karbohidrat. Contohnya adalah makanan semasa Lebaran, ada berlian, nasi uduk, saus goreng kentang, sup ayam, sayur-sayuran lodeh, keripik ayam, rendang daging, es buah dan lain-lain.

Anda tidak perlu menikmati semua hidangan yang terdapat di atas meja. Pilih makanan yang anda suka, contohnya, jika anda suka ayam, anda boleh memilih cip ayam dan tidak perlu mengambil daging rendang.

Sekiranya anda lebih suka beras daripada rhombus, pilih beras dan tidak perlu mengambil rhombus. Tetapi jika anda masih mahu mencuba pelbagai hidangan yang ada, pastikan anda mengambil bahagian-bahagian kecil untuk setiap hidangan.

Makan bahagian kecil

Oleh kerana makanan yang mengandungi karbohidrat yang tinggi sering terdapat dalam hidangan semasa perayaan besar, anda mesti mengekalkan bahagian makanan anda. Sekiranya anda tidak boleh memutuskan hidangan karbohidrat yang anda suka, ambil bahagian yang sangat kecil atau ambil "sampel" beberapa hidangan.

Makan sayur-sayuran

Sayuran adalah makanan yang sihat. Tetapi kadang-kadang hidangan sayuran agak sukar untuk dijumpai pada perayaan dan pilihannya terhad. Jadi, cuba menyediakan hidangan sayuran dengan pelbagai warna dan juga sihat. Contohnya sayur-sayuran atau sayur-sayuran dan sayur-sayuran segar dengan pasta cili. Atau anda boleh membuat salad lazat. Pilih sayuran yang tidak mengandungi tepung dan rendah kalori.

Kemudian, bagaimana dengan kebiasaan makan anda semasa percutian tiba? Adakah ia cenderung berlebihan atau biasa saja? Datanglah, dengar juga pengalaman orang-orang di sekitar apa yang mereka makan bercuti dan bagaimana untuk bekerja di sekitar ini supaya tidak makan terlalu banyak.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 4 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 4 Jun, 2019

Pilihan Editor