Apakah itu Diabetes Mellitus?

Apakah itu Diabetes Mellitus?

Anonim

Definisi

Apakah diabetes mellitus?

Diabetes mellitus adalah penyakit autoimun kronik yang disebabkan oleh gangguan peraturan gula darah. Itulah sebabnya diabetes juga sering dirujuk sebagai diabetes atau diabetes.

Gangguan gula darah boleh disebabkan oleh pelbagai perkara yang termasuk:

 • Kurangnya pengeluaran insulin oleh pankreas
 • Kurang tindak balas badan terhadap insulin
 • Pengaruh hormon lain yang menghalang prestasi insulin

Sekiranya penyakit ini tidak dirawat dengan rawatan yang betul, ia boleh menyebabkan pelbagai komplikasi yang berbahaya, dan boleh mengancam nyawa pesakit.

Jenis diabetes mellitus

Berdasarkan apa yang menyebabkannya, kencing manis dibahagikan kepada beberapa jenis iaitu:

Kencing manis jenis 1

Diabetes jenis 1 adalah sejenis gangguan autoimun yang menyebabkan sistem imun menyerang dan merosakkan sel-sel yang menghasilkan insulin hormon, jadi pankreas tidak dapat menghasilkan hormon. Ini akan menyebabkan badan kurang insulin dan meningkatkan tahap glukosa darah.

Keadaan ini secara amnya menyerang pesakit di bawah umur 40 tahun, terutamanya semasa remaja. Biasanya simptom penyakit ini dikesan lebih cepat pada usia yang lebih muda, terutamanya pada zaman kanak-kanak atau remaja.

Penyebab keadaan ini tidak jelas. Pakar mengesyaki bahawa penyebab diabetes jenis 2 mungkin berlaku kerana kombinasi faktor genetik dan persekitaran. Walau bagaimanapun, anda mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk membangunkan keadaan ini jika:

 • ibu bapa atau adik-beradik anda yang mempunyai keadaan ini
 • dalam keadaan pendedahan kepada penyakit virus
 • kemunculan autoantibodi
 • kekurangan vitamin D, memakan susu lembu atau susu formula, dan bijirin sebelum umur 4 bulan. Walaupun ia tidak secara langsung menyebabkan keadaan ini, ia masih berisiko.

Kencing manis jenis 2

Diabetes jenis 2 adalah jenis diabetes yang paling biasa. Kadar kejadian mencapai 90-95 peratus daripada semua kes diabetes di dunia. Keadaan ini dipanggil diabetes dewasa kerana ia lebih biasa pada orang dewasa.

Tidak seperti diabetes jenis 1, pesakit jenis 2 terus menghasilkan insulin tetapi tidak mencukupi. Sebab yang tepat mengapa jenis 2 muncul tidak menentu, tetapi pakar percaya bahawa kombinasi faktor genetik dan alam sekitar memainkan peranan dalam memicu terjadinya penyakit gula ini.

Kelebihan berat badan adalah pencetus utama untuk diabetes, tetapi tidak semua pesakit diabetes mellitus jenis 2 berat badan berlebihan.

Diabetes kanser

Diabetes gestational adalah diabetes yang hanya berlaku pada wanita hamil. Penyakit ini boleh menyebabkan masalah bagi ibu dan bayi jika tidak dirawat. Sekiranya dirawat dengan cepat dengan betul, keadaan ini biasanya pulih sepenuhnya selepas melahirkan.

Insipidus diabetes

Insipidus diabetes adalah keadaan yang berbeza disebabkan oleh ketidakupayaan buah pinggang untuk menyimpan air.

Penyakit ini biasanya disebabkan oleh sindrom genetik, pembedahan, kesan sampingan ubat, malnutrisi, jangkitan, dan penyakit lain. Keadaan ini jarang berlaku dan boleh dirawat.

Tanda & Gejala

Apakah tanda-tanda dan gejala diabetes mellitus?

Diabetes sering tidak menunjukkan sebarang gejala pada mulanya. Malah, ramai orang yang tidak pernah menyedari sedang sakit dengan diabetes sejak sekian lama kerana mereka tidak pernah mengalami gejala yang ketara.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tanda dan gejala diabetes mellitus yang perlu anda ketahui:

 • Sering berasa dahaga
 • Kencing manis yang kerap, kadangkala ia berlaku setiap jam dan dipanggil polyuria
 • Lemah, letih, dan tidak berkuasa
 • Jangkitan yang kerap, seperti jangkitan kulit, faraj, thrush atau saluran kencing

Gejala kurang biasa:

 • Mual atau muntah
 • Pada wanita, jangkitan vagina sering berlaku
 • Jangkitan kulat atau luka canker
 • Mulut kering
 • Luka sukar sembuh
 • Gatal-gatal pada kulit, terutamanya di kawasan perut atau faraj

Gejala-gejala diabetes lain yang perlu anda ketahui:

1. Kesakitan kaki dan kebas

Tahap gula darah yang sangat tinggi akan menyebabkan kerosakan pada saraf badan. Tidak semua orang mengalami gejala ini.

Walau bagaimanapun, orang yang menghidap kencing manis, akan berasa rasa mati rasa, kesemutan, dan rasa sakit di dalam badan, terutama di kaki. Gejala seperti ini biasanya berlaku pada seseorang yang telah menghidap diabetes selama 5 tahun atau lebih.

2. Penglihatan kabur

Visi kabur diabetes (istilah untuk pesakit diabetes) biasanya disebabkan oleh gangguan lensa (katarak) atau gangguan saraf mata (retinopati diabetik).

Keadaan gula darah tinggi boleh mencetuskan penumpukan protein dalam kanta mata sehingga proses katarak. Gula darah yang tidak terkawal juga boleh menyebabkan saluran darah kecil di mata terganggu dan malah pecah supaya saraf mata (retina) tidak berfungsi dengan baik.

3. Masalah kulit

Tahap insulin yang tinggi menggalakkan pigmen yang menyebabkan bintik hitam pada kulit. Sekiranya terdapat perubahan yang dirasakan pada kulit, ia boleh menjadi tanda awal bahawa anda mempunyai diabetes atau diabetes. Perubahan boleh ditandai dengan kulit yang menjadi gelap, bersisik, sehingga muncul kedutan awal.

4. Boleh terdedah kepada jangkitan atau penyakit

Seseorang yang mempunyai gejala awal penyakit kencing manis cenderung lebih mudah terdedah kepada jangkitan bakteria dan kulat kerana mereka mempunyai sistem imun yang menurun.

Mikroorganisma ini memerlukan glukosa sebagai sumber tenaga. Jangkitan boleh tumbuh di lipatan kulit yang hangat dan lembap, seperti antara jari dan jari kaki, di bawah payudara, atau di dalam atau sekitar alat kelamin.

5. Gusi merah dan bengkak

Diabetes boleh melemahkan sistem imun anda dan keupayaan anda untuk melawan jangkitan dengan itu meningkatkan risiko jangkitan pada gusi dan rahang gigi anda. Gusi anda boleh bengkak atau anda mungkin mengalami luka.

6. luka lama sembuh

Gula darah tinggi boleh menjejaskan aliran darah dan menyebabkan kerosakan saraf di kawasan badan yang mengganggu proses pemulihan semulajadi badan anda.

Jadi, jika anda mempunyai luka yang tidak sembuh atau ia menjadi lebih teruk, berjumpa dengan doktor dengan serta-merta.

7. cepat lapar

Kekurangan insulin untuk memasuki gula ke dalam sel membuat otot dan organ lemah dan badan habis tenaga. Otak akan berfikir ia kekurangan tenaga kerana kekurangan makanan, jadi badan cuba meningkatkan pengambilan makanan dengan menghantar isyarat kelaparan.

8. Berat badan secara tiba-tiba

Walaupun selera makan meningkat, orang yang mengalami diabetes boleh mengalami penurunan berat badan, malah sangat drastik. Berhati-hati semasa menukar kepada 5 peratus berat badan.

Kerana keupayaan metabolisme glukosa terjejas, tubuh akan menggunakan apa-apa yang lain sebagai 'bahan bakar', seperti otot dan lemak supaya orang akan kelihatan nipis.

Mengetahui gejala awal akan memudahkan anda menangani gejala-gejala ini dan dapat mencegahnya.

Bilakah saya perlu pergi ke doktor?

Kebanyakan orang sering tidak menyedari diabetes mellitus sehingga gula darahnya telah melonjak, menyebabkan gejala yang teruk.

Oleh itu, jika anda mengalami pelbagai gejala di atas, atau anda mengesyaki diabetes, jangan teragak-agak untuk melawat doktor dengan segera.

Sebab itu

Apakah sebabnya diabetes mellitus?

Sebelum mengetahui sebab diabetes, anda perlu tahu bagaimana glukosa diproses oleh badan. Glukosa sangat penting untuk tubuh, kerana ia berfungsi sebagai sumber energi untuk sel-sel dan tisu badan, terutama otak.

Glukosa sebenarnya berasal dari makanan yang anda makan dan disimpan sebagai rizab di hati (hati). Jenis glukosa yang tersimpan dalam hati dipanggil glikogen.

Sekiranya anda tidak makan secara automatik paras gula darah anda akan menjadi rendah. Untuk mengelakkan ini, hati akan memecahkan glikogen menjadi glukosa dan mengimbangi paras gula darah anda.

Punca diabetes jenis 1

Penyebab sebenar diabetes jenis 1 tidak diketahui. Walau bagaimanapun, pakar mengesyaki bahawa keadaan ini disebabkan kerana sistem imun anda menyerang dan memusnahkan sel-sel pankreas yang bertanggungjawab untuk menghasilkan insulin hormon.

Insulin hormon membuat glukosa lebih mudah diserap oleh sel-sel badan dan mengurangkan kadar gula di dalam aliran darah. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami disfungsi pankreas, pengeluaran insulin juga akan terganggu.

Akibatnya, tubuh tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi, jadi kadar gula darah akan terus meningkat.

Punca diabetes jenis 2

Diabetes disebabkan oleh lemak, hati, dan sel-sel otot dalam badan anda tidak bertindak balas terhadap insulin dengan betul. Di dunia perubatan, keadaan ini dipanggil ketahanan insulin.

Rintangan insulin sahaja menjadikan sel-sel tidak dapat menerima gula darah untuk diproses menjadi tenaga. Ini kemudian menjadikan tubuh menganggap bahawa ia kurang gula sehingga ia merosot lagi glikogen.

Pada akhirnya, gula akan terus berkumpul di dalam darah dan akan ada paras gula darah yang tinggi yang disebut hyperglycemia.

Punca diabetes gestational

Semasa kehamilan, plasenta akan menghasilkan sejumlah hormon untuk menyokong kehamilan anda. Malangnya, hormon yang dihasilkan akan membuat sel-sel di dalam tubuh menjadi tahan terhadap insulin.

Malangnya, pankreas tidak boleh menghasilkan insulin tambahan untuk mengatasi rintangan ini. Akibatnya, gula darah terbentuk dalam darah dan menyebabkan diabetes gestasi.

Faktor risiko

Apakah faktor risiko diabetes mellitus?

Mengutip halaman Mayo Clinic, berikut adalah pelbagai perkara yang boleh membawa anda berisiko tinggi untuk membangunkan diabetes mellitus.

Kencing manis jenis 1

 • Sejarah keluarga
 • Terdedah kepada jangkitan virus tertentu
 • Kerosakan kepada sel sistem imun (autoantibodies)
 • Kekurangan vitamin D

Kencing manis jenis 2

 • Umur melebihi 45 tahun
 • Aka obesiti
 • Malas untuk bergerak
 • Sejarah perubatan keluarga
 • Prediabetes

Diabetes kanser

 • Umur
 • Mempunyai sejarah keluarga penyakit ini
 • Mempunyai sejarah PCOS
 • Mempunyai diabetes gestational dalam kehamilan sebelum ini
 • Mempunyai kencing manis sebelum hamil
 • Telah mengalami keguguran atau kematian mati tanpa mengetahui sebabnya
 • Obesiti sebelum kehamilan
 • Hamil lebih 30 tahun

Kaedah pengubatan dan rawatan

Bagaimana untuk merawat diabetes mellitus?

Diabetes mellitus adalah penyakit yang tidak boleh diubati. Tetapi itu tidak bermakna anda berasa sia-sia.

Diabetes atau diabetes masih boleh diatasi dan dikawal. Salah satunya, dengan mengambil ubat diabetes mellitus. Bergantung kepada jenis ini, terdapat beberapa pilihan ubat diabetes:

Ubat diabetes jenis 1

Apabila anda mengalami keadaan ini, sistem imun akan menyerang sel-sel yang menghasilkan insulin supaya tahap insulin yang dihasilkan oleh badan berkurangan. Oleh itu, doktor biasanya akan diberi ubat diabetes dalam bentuk insulin yang akan disuntik ke dalam tubuh pesakit setiap hari.

Sesetengah jenis insulin termasuk:

 • Insulin bertindak cepat. Insulin ini biasanya akan diberikan apabila anda hanya mempunyai sedikit masa untuk menyuntik insulin, seperti ketika paras gula melebihi sasaran.
 • Insulin dengan tindakan perlahan. Sebaliknya insulin dengan tindakan cepat, insulin dengan tindakan perlahan biasanya digunakan apabila anda mempunyai masa yang lebih lama untuk menyuntikkan insulin. Tetapi berbanding dengan insulin bertindak cepat, insulin perlahan bertindak kurang kerap digunakan.
 • Insulin dengan tindakan pertengahan. Walaupun masa suntikan untuk jenis insulin ini agak panjang, tindakan intermediate insulin biasanya digabungkan dengan tindakan lebih cepat, untuk memaksimumkan faedah suntikan.

Ubat diabetes jenis 2

Orang yang mengalami diabetes biasanya tidak dapat menggunakan insulin seperti yang sepatutnya. Tidak semua orang yang menghidap diabetes memerlukan ubat. Dalam sesetengah kes, doktor hanya boleh meminta pesakit untuk menukar gaya hidup mereka untuk menjadi lebih sihat, seperti latihan biasa dan menjalani diet khas.

Sekarang, apabila kedua-dua kaedah tidak mencukupi, maka doktor akan menetapkan beberapa ubat diabetes mellitus untuk membantu menurunkan gula darah. Sesetengah dadah diabetes mellitus yang sering diresepkan oleh doktor adalah metformin, pioglitazone, sulfonylureas, agonis, repaglinide, acarbose, gliptin, dan nateglinide.

Walau bagaimanapun, anda mesti berjaga-jaga. Kerana dadah diabetes mellitus boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan seperti kembung dan cirit-birit. Berita baik, kesan sampingan ini tidak selalu muncul pada semua orang. Bincang dengan doktor anda jika anda mengalami kesan sampingan ubat.

Pemulihan rumah

Apakah beberapa perubahan gaya hidup atau ubat-ubatan di rumah untuk merawat diabetes mellitus?

1. Mengekalkan diet dan pemakanan nutrisi

Sebenarnya, makanan untuk orang yang menghidap diabetes hampir sama dengan orang yang sihat. Perbezaannya adalah, makanan anda lebih teratur daripada mereka. Doktor biasanya akan meminta anda mengambil lebih banyak makanan berkhasiat, rendah lemak dan kalori supaya anda dapat mengawal paras gula darah anda.

Apakah jenis makanan yang perlu dimakan? Inilah garis panduan:

 • Makanan yang diperbuat daripada bijirin penuh atau karbohidrat kompleks seperti beras perang, kentang bakar, oat, roti dan bijirin dari bijirin penuh.
 • Gantikan gula anda dengan pemanis rendah kalori dan mengandungi kromium untuk meningkatkan fungsi insulin dalam badan, supaya dapat membantu mengawal gula darah.
 • Lean, daging kukus, panggang, dan daging panggang.
 • Sayur-sayuran yang diproses dengan mendidih, mengukus, memanggang atau dimakan mentah. Sayuran yang baik digunakan untuk pesakit, seperti brokoli dan bayam.
 • Buah-buahan segar. Sekiranya anda mahu membuat jus, anda tidak perlu menambah gula.
 • Kacang, termasuk kacang soya dalam bentuk tauhu kukus, dimasak untuk sup dan tumis.
 • Produk tenusu rendah lemak dan telur.
 • Ikan seperti tuna, salmon, sardin dan makarel.

Sekiranya anda mengamalkan diet yang sihat, berat badan tetap ideal, tahap gula darah stabil, dan mengelakkan risiko penyakit jantung.

2. Bersenam dengan kerap

Kebaikan senaman yang kerap untuk diabetes adalah bahawa ia membantu mengekalkan penurunan berat badan, insulin dapat menurunkan gula darah dengan lebih mudah, membantu jantung dan paru-paru berfungsi dengan lebih baik dan memberi anda lebih banyak tenaga.

Tidak perlu terlalu berat Anda boleh mula berjalan, berenang, berbasikal berhampiran rumah anda, aktiviti membersihkan rumah, atau memulakan hobi berkebun adalah idea yang baik untuk membuat anda aktif.

Cuba bersenam sekurang-kurangnya tiga kali seminggu selama kira-kira 30 hingga 45 minit. Jika anda adalah jenis orang yang jarang bersenam, cuba 5 hingga 10 minit pada permulaan sukan, dari sini anda boleh meningkatkan masa.

Jika paras gula darah anda kurang dari 100-120, makan epal atau segelas susu sebelum anda bersenam. Apabila anda bersenam, bawa makanan ringan agar gula darah anda tidak jatuh.

Petua jika anda menggunakan insulin

 • Senaman selepas makan, tidak sebelum makan.
 • Uji gula darah sebelum, semasa dan selepas bersenam. Jangan bersenam jika paras gula darah anda rendah, kurang daripada 70.
 • Elakkan bersenam sebelum tidur kerana ia boleh menyebabkan gula darah anda jatuh pada waktu malam.

Petua jika anda tidak menggunakan insulin

 • Lihat doktor anda, jika anda berhasrat untuk mengambil kelas kecergasan atau program senaman.
 • Uji gula darah anda sebelum dan selepas bersenam jika anda mengambil diabetes mellitus. Pastikan gula darah anda tidak lebih rendah daripada 70.

3. Selalu memeriksa gula darah anda setiap hari

Tahap gula darah perlu dipantau secara berkala. Ini adalah cara penting untuk mengatasi dan mengekalkan tahap gula darah anda tetap normal. Pemeriksaan gula darah juga boleh memberikan maklumat mengenai tahap glukosa darah anda pada masa yang sama. Anda boleh menggunakan alat ujian gula darah yang dipanggil glucometer. Dengan arahan untuk digunakan seperti berikut:

 1. Pastikan tangan anda telah dibasuh, masukkan kertas jalur ujian ke dalam meter gula darah.
 2. Perlahan-lahan, tusukan hujung jari dengan jarum steril sehingga darah keluar
 3. Jika darah keluar sedikit, perlahan-lahan urut jari anda sehingga darah keluar cukup
 4. Tahan dan tahan akhir jalur ujian sehingga darah menetes di jalur ujian , dan tunggu hasilnya.
 5. Tahap glukosa darah anda akan muncul di skrin peranti

Tahap glukosa umumnya berbeza sebelum dan selepas anda makan. Untuk tahap gula darah biasa sebelum makan, tahap sekitar 70-130 mg / dL. Kemudian, paras gula darah dua jam selepas makan sepatutnya kurang daripada 180 mg / dL dan pada waktu tidur sekitar 100-140 mg / dL.

Jumlah paras gula dalam darah boleh menggambarkan keadaan kesihatan anda. Tahap gula darah tinggi dianggap sebagai tanda bahawa tubuh anda tidak sihat. Catatkan tahap gula darah setiap kali anda memeriksa paras gula darah.

4. Pastikan anda sentiasa mengambil ubat atau suntikan insulin

Mengimbangi paras gula darah pada orang yang menghidap diabetes kadang-kadang tidak dapat dikekalkan dengan betul hanya melalui penggunaan diet yang sihat dan senaman yang kerap. Anda juga mungkin memerlukan ubat untuk mengatasinya.

Terdapat beberapa jenis ubat (biasanya dalam bentuk tablet) yang boleh digunakan untuk keadaan ini (ubat hipoglikemik oral). Anda juga boleh diberi gabungan dua atau lebih ubat untuk mengawal paras gula darah anda. Ubat-ubatan yang biasa diberikan adalah metformin, sulfonylureas, pioglitazone, gliptin, agonist, acarbose, nateglinide dan repaglinide.

Dalam kes-kes tertentu, ubat dalam bentuk tablet mungkin tidak berkesan untuk merawat kencing manis atau diabetes, jadi anda memerlukan terapi insulin.

Berdasarkan dos dan cara menggunakannya, terapi ini boleh diberikan untuk menggantikan atau diberikan bersama dengan ubat seperti yang dinyatakan di atas.

Pencegahan

Bagaimana untuk mencegah diabetes mellitus?

Diabetes atau diabetes boleh dicegah dengan senaman yang kerap, mengekalkan gaya hidup yang sihat, dan mengekalkan paras gula darah normal.

1. Mencapai berat badan yang sihat

Obesiti adalah salah satu faktor risiko utama diabetes jenis 2. Kalori dan diet rendah lemak sangat disyorkan sebagai cara terbaik untuk menurunkan berat badan dan mencegah diabetes.

2. Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran

Dengan makan sayur-sayuran dan buah-buahan segar setiap hari, anda boleh mengurangkan risiko diabetes sebanyak 22 peratus. Fakta ini diambil mengikut hasil kajian diet selama 12 tahun dari hampir 22 ribu orang dewasa.

Pengurangan risiko secara langsung berkaitan dengan berapa buah-buahan dan sayur-sayuran yang anda makan.

3. Kurangkan gula

Untuk mengekalkan paras gula darah normal, anda mesti mengehadkan penggunaan gula, tetapi itu tidak bermakna anda adalah anti gula. Anda boleh menggantikan gula dengan rendah kalori, gula tanpa gula untuk mengelakkan diabetes dan mengawal pengambilan kalori anda.

4. Berolahraga secara aktif

Cuba bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari 3-5 kali seminggu untuk memaksimumkan pencapaian berat badan sasaran anda dan juga untuk mengurangkan risiko diabetes anda.

Di samping itu, senaman juga boleh mengurangkan paras gula darah dan meningkatkan tahap insulin.

Sumber

Punca Diabetes. Institut Kebangsaan Diabetes dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal. http://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/Diabetes/causes-diabetes/Pages/index.aspx diakses pada 16 April 2019

Asas Mengenai Diabetes. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. http://www.cdc.gov/diabetes/basics/diabetes.html 16 April 2019

Diabetes. Perpustakaan Perubatan Negara AS. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001214.htm. April 16, 2019

Diabetes - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/symsptoms-causes/syc-20371444 diakses pada 16 April 2019

Tarikh Semakan: 27 April, 2019 | Terakhir Edited: 27 April, 2019

Pilihan Editor