6 Strategi Untuk Menghindari Makan Berlebihan Semasa Idul Fitri

6 Strategi Untuk Menghindari Makan Berlebihan Semasa Idul Fitri

Anonim

Siapa yang tidak tergoda untuk melihat menu makanan semasa Lebaran? Semasa Lebaran, biasanya setiap keluarga menyajikan makanan dan kek khas seperti Opor, rendang, nastar, atau Snow White Cake. Makanan ini sememangnya membangkitkan selera makan anda, jadi anda merasakan ingin makan dan terus hidup.

Makan semasa Idul dengan keluarga juga senang. Lebih-lebih lagi, apabila melawat rumah saudara, melihat menu makanan yang berbeza, tentu saja, akan meningkatkan selera makan anda. Anda suka merasai semua makanan dan makan lebih banyak lagi. Berlebihan pastinya akan mencetuskan kenaikan berat badan anda.

Adakah anda mahu? Jika tidak, pertimbangkan kajian berikut untuk mengelakkan makan berlebihan semasa Lebaran, supaya #HidupEnak selepas Lebaran selesai.

Bagaimana untuk mengelakkan makan berlebihan semasa Idul Fitri?

1. Dapatkan tahu pemicu untuk makan berlebihan anda

Anda boleh membuat nota apabila anda mula makan dan makan sebahagian besar. Juga ambil perhatian makanan apa yang membuatkan selera makan anda meningkat.

Dengan melakukan ini, anda akan tahu dengan tepat apa yang memicu makan selama Lebaran dan anda boleh mengatasinya kemudian.

2. Makan perlahan-lahan

Sekiranya anda masih merasakan keperluan makan semasa acara keluarga di Lebaran, cuba makan dengan perlahan. Perut anda sebenarnya mengambil masa kira-kira 20 minit untuk memberi isyarat kepada otak sama ada ia penuh atau tidak. Oleh itu, gula-gula makanan secara perlahan-lahan dan sehingga ia benar-benar lembut untuk menelan.

Sekiranya anda mengisi perut anda secara berterusan, perut anda akan menjadi keliru apabila menandakan tanda penuh. Akhirnya, anda menjadi lebih makan.

3. Melakukan aktiviti lain

Anda mungkin tidak dapat mengawal diri anda untuk makan apabila anda melihat menu yang lazat khas Idul Fitri. Terutama setelah berpuasa sebulan, anda merasakan sudah tiba masanya untuk makan banyak.

Sebaliknya kebanyakan makan semasa Lebaran, anda boleh menggantikannya dengan aktiviti lain. Anda boleh bercakap atau bermain dengan saudara-mara anda. Anda juga boleh menjauhkan diri dari ruang makan, agar tidak tergoda apabila anda melihat makanan yang lazat.

4. Jadual makan rutin

Apabila berpuasa, anda hanya makan pada waktu subuh dan semasa berpuasa. Sekarang, semasa Lebaran anda perlu kembali dengan jadual makan biasa, seperti sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam, dan mungkin sedikit makanan ringan.

Mempunyai jadual makan biasa membantu anda mengawal selera makan anda, jadi perut anda digunakan untuk masa makan tertentu. Ini menghindari kemunculan kelaparan palsu yang boleh membuat anda makan terlalu banyak.

5. Laraskan bahagian makan anda

Agar tidak makan terlalu banyak ketika Lebaran, gunakan plat atau bekas yang lebih kecil daripada biasa untuk mengawal bahagian makanan anda. Oleh itu, hidangan makan malam anda hanya boleh memakan sedikit makanan dan menghalang anda daripada makan berlebihan.

6. Tidur yang cukup

Apabila anda letih, anda boleh makan lebih banyak daripada biasa. Kajian menunjukkan bahawa kurang tidur mempunyai hubungan langsung dengan peningkatan tekanan dan pemakanan emosi pada wanita.

Juga Baca:

  • 3 Formula untuk Idul Fitri
  • Tidak Mahu Dapatkan Berat Selepas Lebaran? Ikut 3 petua ini
  • Apakah Pemakanan yang Diperlukan oleh Tubuh semasa Puasa?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 3 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 3 Jun, 2019

Sumber

Cara Berhenti Berpengalaman https://www.healthline.com/health/how-to-stop-overeating yang diakses 15 Mac 2018.

Bagaimana Menghentikan Makan Lebih banyak https://www.webmd.com/diet/obesity/features/overcoming-overeating#1 yang diakses 15 Mac 2018.

9 Tips Membantu Anda Berhenti Berlebihan (Video) https://health.clevelandclinic.org/9-tips-help-stop-overeating-video/ diakses 15 Mac 2018.

Pilihan Editor