5 Kesalahan dalam Rawatan Diabetes yang Harus Anda Hindari

5 Kesalahan dalam Rawatan Diabetes yang Harus Anda Hindari

Anonim

Rawatan kencing manis terdiri daripada proses yang panjang yang memerlukan masa dan usaha. Malangnya, masih terdapat beberapa pesakit kencing manis yang tersilap ketika mengambil ubat dari doktor. Malah, kesilapan ini boleh menyebabkan rawatan diabetes tidak optimum dan keadaan badan pesakit tidak bertambah baik.

Kesalahan dalam rawatan diabetes yang mesti dielakkan

Berikut adalah kesilapan biasa yang harus anda elakkan semasa menjalani rawatan kencing manis:

1. Lupa atau tidak mempunyai masa untuk mengambil ubat

Pesakit kencing manis sering lupa atau tidak mempunyai masa untuk mengambil ubat tepat pada masanya. Apabila menjalani pemeriksaan rutin dengan doktor anda, rujuk perkara ini dengan doktor anda.

Tanya jika anda perlu mengambil ubat dos yang tidak sedarkan diri dengan serta-merta atau mungkin meneruskan dos seterusnya.

Anda boleh mengelakkan ralat ini daripada menyambung semula dengan menetapkan penggera pada telefon bimbit. Di samping itu, anda juga boleh menggunakan aktiviti tertentu sebagai peringatan untuk mengambil ubat.

Sebagai contoh dengan meletakkan dulang ubat anda di meja makan semasa sarapan atau di sebelah berus gigi apabila anda ingin berus gigi sebelum tidur pada waktu malam.

2. Meningkatkan dos ubat yang digunakan

Ubat untuk diabetes boleh mengawal tahap gula darah. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna anda boleh meningkatkan dos yang anda ingin untuk menindas kenaikan gula darah kerana anda hanya makan makanan gula tinggi.

Ini adalah salah satu kesilapan yang sering dilakukan oleh orang yang menghidap kencing manis semasa menjalani rawatan kencing manis.

Secara sembarangan meningkatkan dos ubat akan menyebabkan penurunan drastik dalam kadar gula darah. Akibatnya, anda sebenarnya boleh mengalami kesan sampingan dari rawatan diabetes.

Sentiasa mematuhi dos yang disyorkan oleh doktor anda.

3. Berhenti mengambil ubat tanpa kelulusan doktor

Rawatan diabetes boleh menyebabkan kesan sampingan seperti mual, muntah, cirit-birit, dan kesan lain yang membuat anda merasa tidak selesa. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini bukanlah sebab untuk menghentikan pengambilan ubat.

Berhenti mengambil ubat tanpa berunding dengan doktor juga salah satu kesilapan yang paling biasa ketika menjalani rawatan kencing manis.

Malah, tindakan ini boleh memburukkan keadaan kesihatan anda. Jika kesan sampingan ini agak mengganggu, anda harus berunding dengan doktor anda untuk mendapatkan ubat alternatif.

4. Jangan semak gula darah dengan kerap

Selain rawatan, pemeriksaan gula darah tetap sama pentingnya untuk pesakit kencing manis. Kerana paras gula darah penderita diabetes boleh naik dan turun secara dramatik.

Perubahan yang tidak terkawal dalam paras gula darah boleh mengancam nyawa.

Semasa lawatan berkala, berjumpa doktor anda tentang cara yang betul untuk memantau gula darah. Juga bertanya berapa kali anda perlu memeriksa gula darah dalam satu hari.

Sekiranya gula darah anda naik atau turun secara dramatik, panggil doktor anda sebelum mengambil apa-apa ubat. Ingat, jangan biarkan dos tanpa perundingan terlebih dahulu.

5. Mengambil ubat yang salah

Rawatan diabetes sering disertai oleh rawatan untuk penyakit lain. Kesan, kencing manis menjadi salah apabila mengambil ubat.

Anda mungkin mengambil ubat yang dimaksudkan untuk penyakit lain dan mungkin kehilangan dos ubat diabetes pada masa tertentu.

Untuk mengelakkan ini, anda boleh menggunakan simpanan ubat khas atau penganjur pil . Kawasan penyimpanan untuk ubat ini terdiri daripada beberapa kotak dengan perihalan tarikh, hari, malah jam yang berbeza supaya anda tidak akan tersilap apabila mengambil ubat.

Kesalahan yang dibuat oleh pesakit kencing manis, walaupun kecil, semasa rawatan boleh menyebabkan kesan sampingan.

Bukan itu sahaja, keberkesanan ubat-ubatan juga boleh turun, malah membahayakan nyawa. Inilah sebabnya mengapa anda perlu secara aktif meneroka maklumat mengenai rawatan yang anda ambil.

Pesakit kencing manis biasanya memerlukan banyak ubat supaya mereka sering keliru semasa mengambil ubat.

Juga Baca:

  • Kesan Sampingan Mengambil Ubat Diabetes untuk Metformin dalam Jangka Panjang
  • Sulfonylureas, sekumpulan ubat diabetes yang sering dirawat untuk pesakit
  • 4 Jenis Komplikasi Diabetes yang Menyerang Mata

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 24 April, 2019 | Terakhir Edited: April 24, 2019

Sumber

6 Kesalahan Pengubatan Diabetes untuk Dihindari. https://www.everydayhealth.com/hs/better-type-2-diabetes-control/avoid-medication-mistakes/ Accessed April 23, 2019.

10 Kesalahan Pengubatan Diabetes: Anda Boleh Membuat Kesilapan Ini. https://www.thediabetescouncil.com/10-diabetes-medication-errors-you-could-be-making-these-errors/ Accessed April 23, 2019.

Pesakit diabetes berisiko daripada kesilapan ubat. https://www.theguardian.com/society/2012/may/17/diabetes-patients-risk-medication-mistakes Diakses pada 23 April 2019.

Apakah Pilihan Saya? http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/medication/oral-medications/what-are-my-options.html Diakses pada 24 April 2019.

Pilihan Editor