Apakah Diabetes Gestational

Apakah Diabetes Gestational

Anonim

Diabetes gestational adalah diabetes yang berkembang semasa kehamilan. Seperti jenis lain diabetes, diabetes gestational mempengaruhi bagaimana sel anda menggunakan gula (glukosa). Diabetes Gestational menyebabkan gula darah tinggi yang boleh menjejaskan kehamilan anda dan kesihatan bayi anda.

Setiap komplikasi kehamilan membimbangkan, tetapi terdapat berita baik. Wanita hamil boleh membantu mengawal diabetes gestasi dengan memakan makanan sihat, bersenam dan, jika perlu, mengambil ubat. Mengendalikan gula darah dapat mencegah kelahiran yang sukar dan membuat anda dan bayi anda sihat.

Diabetis gestational, gula darah kembali normal selepas melahirkan. Tetapi jika anda mempunyai diabetes gestational, anda menghadapi risiko untuk membangunkan diabetes jenis 2 pada masa akan datang. Anda harus terus berjumpa doktor untuk memantau dan menguruskan gula darah anda, kerana bagi kebanyakan wanita, diabetes melahirkan tidak menyebabkan tanda atau gejala yang ketara.

Apabila anda menderita diabetes gestational, anda perlu memeriksa kadar gula darah dengan kerap. Kekerapan ujian gula darah akan bergantung pada hasil ujian selepas anda melahirkan bayi anda.

Apa yang menyebabkan diabetes gestational?

Penyelidik tidak tahu mengapa sesetengah wanita mempunyai diabetes gestational. Dengan memahami bagaimana diabetes gestasi berlaku, anda juga boleh memahami bagaimana kehamilan menjejaskan proses glukosa dalam badan anda.

Badan anda mencernakan makanan yang anda makan untuk menghasilkan gula (glukosa) yang memasuki aliran darah anda. Kemudian, pankreas - kelenjar besar di belakang perut anda - menghasilkan insulin. Insulin adalah hormon yang membantu pemindahan glukosa dari aliran darah ke sel-sel badan anda, yang kemudiannya digunakan sebagai tenaga.

Semasa kehamilan, plasenta, yang menghubungkan bayi anda dengan bekalan darah anda, akan menghasilkan pelbagai hormon peringkat tinggi lain. Hampir semuanya menghalang tindakan insulin dalam sel dan meningkatkan gula darah anda. Peningkatan sederhana dalam gula darah selepas makan adalah normal semasa kehamilan.

Apabila bayi anda tumbuh, plasenta menghasilkan lebih banyak insulin yang menyekat hormon. Di dalam gestational diabetes, hormon plasenta mencetuskan peningkatan gula darah ke tahap yang boleh menjejaskan pertumbuhan dan kesejahteraan bayi anda. Gestational diabetes biasanya berkembang semasa separuh akhir kehamilan - kadang-kadang pada awal 20 minggu, tetapi umumnya tidak lebih daripada itu.

Apakah faktor-faktor yang boleh menyebabkan saya berisiko untuk menghidap diabetes?

Diabetes gestational boleh berkembang pada setiap wanita, tetapi sesetengah wanita mempunyai risiko yang lebih tinggi. Faktor risiko diabetes kanser termasuk:

 • Umur lebih daripada 25 tahun. Wanita berusia lebih 25 tahun lebih cenderung untuk mengubati diabetes
 • Sejarah kesihatan keluarga atau peribadi. Risiko kehamilan gestational meningkat jika anda mempunyai prediabetes - sedikit peningkatan dalam gula darah yang mungkin menjadi petunjuk kepada diabetes jenis 2 - atau jika ahli keluarga, seperti ibu atau bapa, mempunyai diabetes jenis 2. kencing manis ini, atau jika anda melahirkan bayi yang beratnya lebih daripada 4.1 kilogram, atau jika anda mengalami kelahiran mati tanpa penjelasan
 • Berat badan berlebihan. Anda lebih cenderung mempunyai diabetes gestational jika anda berisiko tinggi dengan indeks jisim badan 30 atau lebih.
 • Bukan bangsa putih. Tanpa sebab yang jelas, Negro, Hispanik, Amerika-India, atau wanita Asia lebih cenderung untuk mengembangkan diabetes gestational.

Ujian dan diagnosis untuk diabetes gestasi

Pakar-pakar perubatan tidak bersetuju dengan satu set garis panduan skrining untuk diabetes melahirkan. Ia masih dipersoalkan sama ada skrining untuk diabetes gestasi diperlukan jika anda berusia lebih muda dari 25 tahun dan tidak mempunyai faktor risiko. Orang lain mengatakan bahawa semua wanita hamil memerlukan pemeriksaan untuk mengenal pasti kes-kes diabetes kencing manis.

Bilakah saya perlu membuat ujian?

Doktor anda boleh menilai faktor risiko anda untuk menghidap diabetes pada awal kehamilan anda.

Jika anda berisiko tinggi untuk diabetes gestational - contohnya, indeks jisim badan anda (BMI) sebelum kehamilan adalah 30 atau lebih tinggi atau anda mempunyai ibu, bapa, adik-beradik atau anak yang menghidap diabetes - doktor anda boleh melakukan ujian untuk diabetes pada awal lawatan pranatal anda.

Sekiranya anda mengalami risiko diabetes purata, anda boleh diberikan ujian saringan semasa trimester kedua - antara minggu ke-24 dan kehamilan minggu ke-28.

Apa yang perlu saya lakukan jika saya didiagnosis dengan diabetes gestasi?

Doktor anda mungkin mengesyorkan pemeriksaan kerap, terutama selagi anda berada dalam tiga bulan terakhir kehamilan. Semasa peperiksaan ini, doktor akan memantau gula darah anda. Doktor anda juga boleh meminta anda memantau gula darah anda sendiri sebagai sebahagian daripada pelan rawatan.

Jika anda mengalami kesukaran mengawal gula darah anda, anda mungkin perlu menggunakan insulin. Jika anda mempunyai komplikasi kehamilan yang lain, anda mungkin memerlukan ujian tambahan untuk menilai kesihatan bayi anda. Ujian ini akan menilai fungsi plasenta, organ yang menyediakan oksigen dan nutrien kepada bayi anda dengan menyambungkan bekalan darah bayi kepada anda.

Sekiranya diabetes gestational anda sukar dikawal, ia boleh menjejaskan plasenta dan membahayakan penghantaran oksigen dan nutrien kepada bayi.

Doktor anda juga akan melakukan ujian untuk memantau bayi semasa hamil.

Ujian gula darah selepas melahirkan

Doktor anda akan memeriksa gula darah anda selepas melahirkan dan kemudian dalam masa enam hingga 12 minggu untuk memastikan paras gula darah anda kembali normal. Jika ujian anda adalah normal, anda perlu menyemak risiko diabetes anda sekurang-kurangnya setiap tiga tahun.

Jika ujian masa depan menunjukkan diabetes atau prediabetes - satu keadaan di mana gula darah anda lebih tinggi daripada biasa, tetapi tidak cukup tinggi untuk dianggap diabetes - bercakap dengan doktor anda tentang peningkatan usaha pencegahan atau memulakan rancangan pengurusan diabetes.

Penjagaan dan ubat

Adalah penting untuk memantau dan mengawal gula darah anda untuk memastikan bayi anda sihat dan mengelakkan komplikasi semasa mengandung dan melahirkan anak.

Anda juga perlu memantau paras gula darah anda pada masa hadapan. Strategi rawatan anda mungkin termasuk:

Pantau gula darah anda. Apabila anda hamil, pasukan penjagaan kesihatan anda mungkin meminta anda memeriksa gula darah anda 4-5 kali sehari - pertama pada waktu pagi dan selepas makan - untuk memastikan tahap gula darah anda berada dalam lingkungan yang sihat. Ini mungkin tidak selesa dan sukar, tetapi ia akan lebih mudah apabila diamalkan.

Untuk menguji gula darah anda, ambil setitik darah dari jari anda menggunakan jarum kecil (lancet), kemudian letakkan darah pada jalur ujian dan masukkan ke dalam meter glukosa darah anda - satu peranti yang mengukur dan memaparkan paras gula darah anda.

Pasukan penjagaan kesihatan anda akan memantau dan menguruskan gula darah anda semasa buruh dan penghantaran. Sekiranya gula darah anda meningkat, pankreas bayi anda boleh melepaskan insulin yang tinggi - yang boleh menyebabkan gula darah rendah pada bayi anda selepas lahir.

Pemeriksaan tindak lanjut mengenai gula darah juga penting. Mempunyai diabetes gestasi meningkatkan risiko anda menghidap diabetes jenis 2 di kemudian hari. Semak dengan doktor anda dengan kerap untuk memantau paras gula darah anda. Mengekalkan tabiat gaya hidup yang sihat, seperti diet yang sihat dan senaman yang teratur, dapat membantu mengurangkan risiko anda.

Diet yang sihat. Memakan makanan yang betul dalam bahagian yang sihat adalah salah satu cara terbaik untuk mengawal gula darah dan mencegah pengambilan berat badan yang berlebihan, yang boleh mendatangkan risiko komplikasi yang lebih tinggi. Doktor tidak mengesyorkan kehilangan berat semasa kehamilan kerana badan anda bekerja keras untuk menyokong pertumbuhan bayi anda. Tetapi doktor anda boleh membantu anda menetapkan matlamat berat berdasarkan berat badan anda sebelum anda hamil.

Sukan. Aktiviti fizikal tetap memainkan peranan utama dalam setiap pelan kesihatan wanita sebelum, semasa, dan selepas kehamilan. Latihan menurunkan gula darah anda dengan merangsang tubuh anda untuk memindahkan glukosa ke dalam sel anda, yang akan digunakan sebagai tenaga. Latihan juga meningkatkan sensitiviti sel anda kepada insulin, yang bermaksud badan anda perlu menghasilkan sedikit insulin untuk mengangkut gula.

Sebagai bonus tambahan, senaman tetap boleh membantu mengurangkan beberapa ketidakselesaan yang biasa semasa kehamilan, termasuk sakit belakang, kekejangan otot, bengkak, sembelit, dan kesulitan tidur. Latihan juga boleh membantu anda terus sihat semasa buruh.

Perubatan. Jika diet dan senaman tidak mencukupi, anda mungkin memerlukan suntikan insulin untuk menurunkan gula darah anda. Antara 10 hingga 20 peratus wanita dengan diabetes melahirkan memerlukan insulin untuk mencapai matlamat gula darah mereka. Sesetengah doktor menetapkan ubat kawalan gula darah oral, sementara yang lain percaya bahawa penyelidikan lanjut diperlukan untuk mengesahkan bahawa ubat oral adalah selamat dan berkesan sebagai insulin suntikan untuk mengawal diabetes gestational.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

http://www.uptodate.com/home. Diakses Disember 10, 2013.

http://www.diabetes.org/diabetes-basics/gestasional/what-is-gestasional-diabetes.html. Diakses Disember 10, 2013.

Coustan DR, et al. Pengurusan perubatan dan susulan diabetes mellitus gestational. http://www.uptodate.com/home. Diakses Disember 10, 2013.

http://effectivehealthcare.ahrq.gov/index.cfm/search-for-guides-reviewsandandreports/?productid=162&pageaction=displayproduct. Diakses Disember 10, 2013.

Greuter MJE, et al. Kualiti garis panduan dalam pengurusan diabetes kehamilan: Kajian sistematik. Kehamilan dan Kelahiran Pusat BioMed. 2012; 12: 58.

Jawatankuasa Kolej Obstetrik dan Ginekologi Amerika (ACOG) Bulletins Praktik - Obstetrik. ACOG No. 137. diabetes melahirkan gestational. Obstetrik dan ginekologi. 2013; 122: 406.

Blumer I, et al. Diabetes dan kehamilan: Satu garis panduan amalan klinikal Masyarakat Endokrin. Jurnal Endokrinologi & Metabolisme Klinikal. 2013; 98: 4227.

Coustan DR, et al. Pemeriksaan dan diagnosis diabetes mellitus semasa kehamilan. http://www.uptodate.com/home. Diakses Disember 10, 2013.

Pilihan Editor