Bolehkah Diet Insipidus Dapat Diubati?

Bolehkah Diet Insipidus Dapat Diubati?

Anonim

Anda mungkin berfikir bahawa diabetes insipidus adalah sama seperti diabetes mellitus. Malah, kedua-dua penyakit ini berbeza antara satu sama lain, dari sebab dan rawatan. Nah, jika diabetes mellitus tidak dapat sembuh, boleh diabetes insipidus sembuh? Jangan hanya meneka, mari tentukan jawapan yang sah dalam ulasan berikut.

Apakah diabetes insipidus?

Insipidus diabetes bukan penyakit yang berkaitan secara langsung dengan gula darah.

Insipidus diabetes adalah satu keadaan yang jarang berlaku yang berlaku apabila badan tidak dapat mengimbangi paras cecairnya. Ini menyebabkan anda terus berasa haus walaupun anda mempunyai cukup untuk minum, dan kencing lebih kerap.

Insipidus diabetes disebabkan oleh gangguan di bahagian otak yang disebut hypothalamus. Penyakit ini menyebabkan hipotalam tidak menghasilkan cukup hormon antidiuretik (ADH), juga dikenali sebagai vasopressin. Malah, ADH ditugaskan untuk menyokong fungsi buah pinggang dalam menyerap dan melepaskan cecair badan. Gangguan yang berlaku dalam hormon ADH boleh menyebabkan buah pinggang tidak dapat mengimbangi tahap bendalir dalam badan.

Mempunyai kecederaan kepala, sejarah pembedahan di bahagian otak, gangguan buah pinggang atau tumor yang tumbuh di kelenjar otak adalah beberapa perkara lain yang juga boleh mencetuskan gangguan pengeluaran hormon ADH. Di samping itu, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh kelainan pada buah pinggang yang mempengaruhi pengeluaran ADH.

Insipidus diabetes boleh dialami oleh sesiapa sahaja di semua peringkat umur, tetapi ia lebih biasa pada lelaki berbanding wanita.

Jadi, bolehkah diabetes insipidus sembuh?

Orang yang mengalami diabetes insipidus tidak dapat pulih. Iaitu, penyakit ini kekal dan akan terus berlangsung seumur hidup.

Walaupun ia tidak boleh sembuh, insipidus diabetes boleh dikawal dengan rawatan yang sesuai untuk meredakan gejala. Rawatan penyakit ini juga berbeza-beza, disesuaikan dengan sebab yang mendasari.

Jika disebabkan oleh kekurangan hormon ADH, doktor anda boleh menetapkan ubat desmopressin yang mengandungi sintesis ADH. Semasa mengambil ubat, doktor biasanya akan memberi amaran kepada pesakit untuk mengawal pengambilan cecair yang masuk ke dalam badan. Anda mungkin tidak dibenarkan minum terlalu banyak kerana ia sebenarnya membina lebih banyak cecair di dalam badan. Akibatnya, keadaan anda akan semakin buruk.

Juga Baca:

  • Suspicious of Diabetes, Lihat Doktor Apa? Bila hendak Semak?
  • Jenis-jenis Penyakit Gula: Perbezaan antara Diabetes Jenis 1, Jenis 2, Diabetes Gestational, dan Diabetes yang Tidak Stabil
  • Berbeza dengan Diabetes Normal, Ini Menyebabkan Diabetes Insipidus

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 12 Jun, 2019 | Edited Terakhir: 12 Jun, 2019

Sumber

Insipidus diabetes - Gejala dan punca . (2019). Mayo Clinic . Diperolehi 29 Mei 2019, dari https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes- prinsipidus / symptoms-causes / syc-20351269

Rawatan . (2017). nhs.uk. Diperolehi 29 Mei 2019, dari https://www.nhs.uk/conditions/diabetes- prinsipidus / rawatan /

Diabetes Insipidus - Persatuan Histiocytosis . (2019). Histio.org . Diperolehi 29 Mei 2019, dari https://www.histio.org/page.aspx?pid=407#.XO3xq4gzbIU

kakitangan, f. (2017). Diabetes Insipidus - familydoctor.org . familydoctor.org . Diperolehi 29 Mei 2019, dari https://familydoctor.org/condition/diabetes-ipleidus/

Pilihan Editor