Suspicious of Diabetes, Lihat Doktor Apa? Bila hendak Semak?

Suspicious of Diabetes, Lihat Doktor Apa? Bila hendak Semak?

Anonim

Selama ini anda mungkin pernah mendengar atau membaca banyak tentang diabetes. Anda juga mungkin tertanya-tanya jika anda perlu berjumpa dengan doktor jika anda merasakan anda mempunyai simptom diabetes. Selain itu, ternyata terdapat ahli keluarga atau saudara terdekat yang mempunyai diabetes. Jadi, bilakah masa yang sesuai untuk memeriksa risiko diabetes kepada doktor?

Lihatlah doktor dengan segera jika anda mengesyaki anda mengalami diabetes

Anda perlu segera berjumpa dengan doktor diabetes jika anda merasakan anda mengalami gejala diabetes.

Berikut adalah beberapa simptom diabetes khas yang perlu anda ketahui.

 • Kencing manis yang kerap, kadangkala ia berlaku setiap jam
 • Sering berasa dahaga dan lapar
 • Tubuh terasa lemah, lesu, dan tidak berkuasa
 • Jangkitan yang kerap, seperti jangkitan kulit, faraj, thrush atau saluran kencing
 • Kaki kerap tingling atau mati rasa
 • Berat badan secara drastik dan tiba-tiba
 • Jika anda mengalami kecederaan tertentu, proses penyembuhan adalah panjang.

Adalah penting untuk memahami bahawa diabetes sering tidak menunjukkan sebarang gejala pada mulanya. Malah, kebanyakan orang sering tidak menyedari diabetes sehingga gula darahnya telah melonjak, menyebabkan gejala yang teruk.

Jadi, jika anda mengalami pelbagai gejala di atas dan terdapat juga sejarah penyakit kencing manis dalam keluarga, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor dengan segera. Ingatlah, kencing manis yang lebih cepat didiagnosis, semakin rendah risiko komplikasi.

Semak kencing manis kepada pakar doktor apa?

Sebelum anda didiagnosis secara mendiagnosis secara kencing manis, anda mesti terlebih dahulu menjalani pemeriksaan fizikal asas pada seorang pengamal am. Kedua-dua mereka yang mengamalkan secara bebas di rumah, di klinik, pusat kesihatan, atau hospital berdekatan.

Pengamal am akan mula bertanya tentang sejarah dan keluarga perubatan anda, dan pastikan gejala yang anda alami melalui peperiksaan fizikal.

Berikan semua tanda-tanda dan gejala yang anda rasakan dengan butiran gaya hidup anda setakat ini kepada doktor dengan jelas dan teliti. Kejujuran dan keterbukaan anda boleh membantu doktor membuat diagnosis awal semasa menentukan pelan rawatan yang betul.

Doktor anda juga boleh mengesyorkan agar anda menjalani ujian darah dan ujian air kencing. Kedua-dua ujian ini boleh memantau paras gula darah umum, kadar hemoglobin A1C, paras kolesterol, dan paras protein dalam air kencing.

Sekiranya keputusan pemeriksaan am anda benar-benar disyaki mempunyai diabetes, dia boleh merujuk anda kepada pakar diabetes. Pakar dalam kes ini adalah pakar perubatan dalaman (SPPD), atau juga dikenali sebagai pakar intern.

Peranan internis dalam mendiagnosis diabetes

Para internis akan menjalankan pemeriksaan sokongan lanjut, baik ujian fizikal dan makmal, untuk memformalkan diagnosis awal yang telah dibuat oleh seorang pengamal am.

Selepas itu, doktor akan memerhatikan sejauh mana anda telah membangunkan diabetes. Sekiranya tidak teruk, pakar dalam ubat dalaman boleh menyediakan rancangan untuk perubahan gaya hidup yang sihat dan beberapa sekatan atau cadangan tertentu untuk mengawal tahap gula darah.

Dalam kes-kes diabetes yang lebih teruk, doktor anda boleh menetapkan ubat penurun gula darah atau suntikan insulin. Jika anda mengalami komplikasi kencing manis, doktor anda akan merujuk anda kepada pakar dalam endokrin metabolik perunding dan diabetes (SpPD-KEMD).

Juga Baca:

 • Jenis-jenis Penyakit Gula: Perbezaan antara Diabetes Jenis 1, Jenis 2, Diabetes Gestational, dan Diabetes yang Tidak Stabil
 • Adakah Anda Berisiko mengalami diabetes labil? Cuba Semak Di Sini!
 • Faktor Risiko untuk Diabetes Jenis 2

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Mei, 2019 | Terakhir Edited: 21 Mei 2019

Sumber

Bilakah Anda Perlu Melihat Pakar Diabetes? - https://healthcare.utah.edu/utahdiabetescenter/when-should-you-see-diabetes-specialist.php diakses pada 20 Mei 2019

Diabetes: Bilakah Panggilan Doktor? - https://kidshealth.org/en/teens/diabetes-doctor.html yang diakses pada 20 Mei 2019

Lawatan Pertama Anda - http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/whos-on-your-health-care-team/your-first-visit.html yang telah diakses pada 20 Mei 2019

Bekerja dengan Pasukan Penjagaan Kesihatan Diabetes Anda - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9823-working-with-your-diabetes-health-care-care-team diakses pada 20 Mei 2019

Pilihan Editor