Mempunyai Diabetes tetapi Ingin Cepat? Pertimbangkan perkara-perkara berikut

Mempunyai Diabetes tetapi Ingin Cepat? Pertimbangkan perkara-perkara berikut

Anonim

Keinginan untuk berpuasa untuk orang yang menghidap diabetes tidak boleh dipisahkan dari sisi agama. Oleh itu, kebanyakan mereka memilih untuk berpuasa walaupun diabetes masih menghantui mereka. Sekarang, kerana ini adalah satu cabaran, ada beberapa cara yang perlu dipertimbangkan supaya orang yang menghidap kencing manis dapat berpuasa cepat.

Cara yang baik untuk berpuasa untuk penderita diabetes

Puasa walaupun mengalami diabetes memang sangat berisiko. Bermula dari hiperglikemia, hipoglikemia, kepada dehidrasi.

Apabila berpuasa, sudah tentu semua orang harus menanggung kelaparan, dahaga, dan emosi mereka. Dalam keadaan ini, tidak mustahil, paras glukosa darah penderita diabetes merosot kerana makanan tidak mencukupi, sebagai contoh.

"Pada asasnya, pesakit kencing manis menjadikannya lebih cepat. Walau bagaimanapun, mereka mesti mengikut perubahan yang dicadangkan oleh doktor mereka. Bermula dari diet, aktiviti, hingga dos rawatan, "kata Prof. Dr. dr. Sidebar Soegondo, Sp.PD, KEMD, FINA, ketika ditemui oleh tim Hello Sehat dalam acara diskusi media di Cikini, Jakarta Pusat (9/5).

Nah, supaya orang yang menghidap diabetes boleh berjalan dengan lancar, ada beberapa cara yang perlu dipertimbangkan, termasuk:

1. Rujuk doktor

Salah satu cara yang betul supaya orang yang menghidap diabetes boleh berjalan dengan lancar adalah dengan berunding dengan doktor.

Sebelum memulakan puasa, anda tentu perlu bertanya kepada doktor anda sama ada keadaan anda sekarang boleh mengikuti puasa atau tidak.

"Biasanya pesakit diabetes akan berunding sebulan sebelum berpuasa. Dengan cara itu, kami, doktor, dapat mengetahui keadaan mereka pada masa itu dan mengatur dos ubat yang mesti mereka makan semasa berpuasa, "tambah Prof. Dr. dr. Wartawan.

Untuk itu, apabila anda menghidap diabetes dan berniat untuk berlatih berpuasa, cuba berjumpa doktor sekurang-kurangnya sebulan sebulan sebelum bulan puasa tiba .

2. Diet

Walaupun benar-benar tidak ada pantang untuk pesakit kencing manis, sudah tentu mereka perlu mengehadkan pengambilan gula pada waktu subuh dan berbuka puasa.

Tahap gula yang berlebihan yang mereka makan semasa memecahkan atau makan pastinya boleh mencetuskan hiperglikemia. Pesakit kencing manis juga digalakkan untuk mengelakkan makanan siap sedia, makanan goreng, dan mengikuti kalori yang disyorkan yang boleh dimakan.

Nah, jika anda menghidap diabetes, cubalah untuk membuat hidangan yang lebih sihat dan memecahkan menu, seperti:

 • Biji bijirin penuh dicampurkan dengan susu rendah lemak dan buah-buahan untuk suhoor
 • Beras coklat dengan sayur-sayuran dan protein, seperti ikan atau makanan yang digoreng dalam minyak zaitun.
 • Hadkan penggunaan tarikh 1-2 buah dan minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi.

Anda juga boleh minum teh dengan menambah gula atau pemanis buatan, tetapi jumlahnya harus dipertimbangkan. Pada dasarnya, semua jenis makanan dibenarkan, selagi jadual dan dos adalah terhad.

3. dos ubat

Salah satu cara yang paling penting apabila berjalan pantas untuk orang yang menghidap diabetes adalah dengan menggunakan ubat mengikut dos yang disyorkan, terutamanya untuk suntikan insulin.

Prof. Dr. dr. Wartawan juga mengatakan bahawa penggunaan insulin untuk penderita puasa juga perlu dikawal dan dibataskan. Sesetengah kaedah untuk dipertimbangkan mengikutnya termasuklah:

a. Insulin bertindak pendek

Insulin ini biasanya mula berfungsi selepas 30 minit suntikan dilakukan. Cuba gunakan jenis insulin ini apabila berbuka puasa.

Juga pastikan anda menggunakan jenama dan dos yang disyorkan oleh doktor anda.

b. Insulin bertindak panjang

Insulin bertindak panjang biasanya digunakan untuk sehari penuh dan disuntikkan pada waktu malam. Nah, jenis ini biasanya digunakan untuk mengawal gula darah sepanjang hari. Jika anda mengambil insulin jangka panjang, insulin baru akan berfungsi 4 jam selepas suntikan.

Biasanya ubat ini digunakan setiap kali anda makan. Pada waktu fajar, cuba gunakan separuh dos daripada yang biasa anda gunakan.

Hanya separuh dos kerana selepas subuh anda tidak akan makan untuk masa yang lama. Sekiranya anda menggunakannya dalam dos harian apabila anda tidak berpuasa, anda mungkin mengalami hypoglycemia.

Ia hanya apabila berbuka puasa, anda menggunakan dadah dalam dos penuh mengikut arahan doktor. Di samping itu, cuba untuk selalu memeriksa gula darah sebelum menyuntikkan insulin ke dalam badan anda.

c. Metformin

Bagi pesakit kencing manis yang menggunakan metformin sebagai salah satu daripada ubat kencing manis, mungkin lebih selamat untuk berpuasa kerana risiko hipoglikemia yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, masih sebelum berpuasa, anda perlu melaraskan masa penggunaan dadah.

Seperti yang disyorkan oleh Persatuan Diabetes Amerika atau bersamaan dengan Persatuan Diabetes Indonesia, anda boleh mengambil 2/3 daripada jumlah dos harian sebelum makan malam. Nah, selebihnya yang boleh anda gunakan pada waktu subuh.

d. Sulfonylureas

Nah, untuk pesakit kencing manis yang menggunakan sulfonylureas, disarankan untuk tidak menggunakannya secara kerap semasa bulan puasa. Di samping itu, penggunaannya mesti berhati-hati dan sesuai dengan cadangan doktor. Adalah diharapkan bahawa risiko hipoglikemia dapat dikurangkan kerana dikhuatiri bahawa penderita diabetes yang menggunakan ubat ini sangat berisiko ketika berpuasa.

4. Sukan

Semasa berpuasa, cuba lakukan beberapa aktiviti fizikal yang tidak terlalu berat. Mulakan untuk melakukannya selama 30 minit selama 5 hari seminggu.

Masa terbaik untuk bersenam adalah sebelum pecah kerana anda boleh segera menggantikan cecair yang hilang apabila anda berpuasa.

Risiko menjalankan puasa untuk penderita diabetes

Kebanyakan pesakit kencing manis pasti dapat berpuasa pada bulan Ramadan, tetapi dengan syarat mereka mengikut peraturan doktor. Sekiranya peraturan-peraturan ini dilanggar, sebagai tambahan kepada hipoglikemia, terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh anda alami apabila berjalan dengan pantas.

1. Hyperglycemia

Di samping hipoglikemia, paras gula darah tinggi yang melebihi had biasa juga berkemungkinan besar berlaku pada bulan puasa. Ini disebabkan oleh makanan yang tidak terkawal yang anda makan ketika melanggar puasa. Sebagai contoh, anda mengambil terlalu banyak makanan yang manis dan goreng semasa berpuasa. Oleh itu, ia akan menjadi lebih bagus jika anda tidak 'bersikeras' apabila membatalkan puasa anda dan menonton makanan anda.

2. Dehidrasi

Keadaan ini sering berlaku apabila pesakit kencing manis cepat. Terutama apabila memasuki bulan Ramadan, cuaca dan suhu luar sangat panas. Oleh itu, cuba minum minuman tanpa gula dan kafein secara berkala pada waktu malam dan pada waktu subuh.

Tanda-tanda seseorang yang menghidap diabetes mesti membatalkan puasa

Tidak semua pesakit kencing manis boleh berpuasa sepenuhnya. Terutama jika nasihat yang diberikan oleh doktor tidak dijalankan dengan betul.

"Sekiranya gejala hipoglikemia muncul, seperti peluh sejuk, anda mesti membatalkan puasa supaya keadaan anda tidak bertambah buruk, " kata Prof. Wartawan.

Di samping itu, anda sentiasa memantau paras gula darah anda semasa berpuasa. Sekiranya paras gula darah anda di bawah 70 mg / dl maka anda harus menamatkan puasa anda.

Salah satu cara bagi pesakit kencing manis mengalami puasa dengan lancar adalah dengan sentiasa membawa gula-gula atau makanan bergula yang lain, yang dapat meningkatkan tahap glukosa mereka. Selepas itu, anda boleh makan makanan ringan yang mempunyai kandungan serat yang tinggi, seperti sandwic atau semangkuk bijirin.

Juga Baca:

 • 3 Jenis Makanan Sahur yang Harus Dielakkan Orang Diabetes
 • 5 Punca Defecation Sukar Semasa Puasa
 • Bagaimana Mengurus Keperluan Pemakanan untuk Orang yang Diabetes?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 26 Mei 2019 | Terakhir Edited: 26 Mei 2019

Sumber

Temu bual eksklusif dengan Prof. Dr. dr. Sidebar Soegondo, Sp.PD, KEMD, FINA dalam satu acara perhimpunan media "Bagaimana Pesakit Diabetes Di Kota Boleh Cepat" di Roemah Kuliner, Khamis (9/5).

Ramadan dan diabetes https://www.joslin.org/info/Ramadan-dan-Diabetes.html diakses 9 Mei 2019.

Puasa dan Diabetes https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/fasting diakses 9 Mei 2019.

Cadangan untuk insulin menggunakan pesakit semasa berpuasa http://www.diabetesincontrol.com/recommendations-for-insulin-using-patients-when-fasting/ diakses 26 Mei 2019.

Pilihan Editor