9 Komplikasi Diabetes Mellitus, dari yang Mildest to the Fatal

9 Komplikasi Diabetes Mellitus, dari yang Mildest to the Fatal

Anonim

Gula darah yang tidak stabil atau terus meningkat boleh menyebabkan masalah yang serius. Sekiranya anda mempunyai ini, berhati-hati dengan risiko komplikasi diabetes mellitus yang boleh membawa maut. Ia mungkin membawa maut jika tidak ditangani dengan betul.

Komplikasi diabetes mellitus untuk berhati-hati

Diabetes adalah penyakit yang menjejaskan hampir semua organ tubuh, termasuk jantung, saluran darah, mata, buah pinggang, saraf dan gigi. Oleh itu, jangan terkejut jika komplikasi dari penyakit ini dapat memperburuk keadaan anda.

Berikut adalah satu siri komplikasi diabetes mellitus yang harus waspada terhadap penderita diabetes.

1. Kehilangan rambut

Daripada komplikasi diabetes mellitus, keguguran rambut mungkin dikelaskan sebagai yang paling ringan. Walau begitu, kehilangan rambut akibat kencing manis tidak boleh dipandang remeh kerana ia boleh menyebabkan kebotakan. Ini pasti mengganggu penampilan anda.

Kehilangan rambut akibat diabetes boleh disebabkan oleh banyak faktor. Pertama, kerana aliran darah ke folikel rambut disekat kerana kerosakan pada saluran darah. Folikel rambut yang kurang nutrien dan oksigen boleh mencetuskan keguguran rambut.

Kedua, komplikasi diabetes mellitus juga boleh mengganggu kerja sistem endokrin. Sistem endokrin menghasilkan androgen yang berfungsi untuk mengawal pertumbuhan rambut dan kesihatan folikel rambut. Apabila sistem endokrin mempunyai masalah, kesihatan folikel rambut juga boleh terjejas. Akibatnya, rambut menjadi mudah jatuh.

Selain daripada dua perkara di atas, keguguran rambut akibat diabetes juga boleh disebabkan oleh tekanan atau sejarah penyakit tiroid.

Perlu difahami bahawa keguguran rambut tidak hanya berlaku di kepala, tetapi juga terjadi pada rambut lengan, kaki, kening, dan bahagian tubuh yang lain.

2. Gangguan gigi dan mulut

Malah, komplikasi diabetes mellitus juga boleh menjejaskan kesihatan gigi dan mulut anda. Tahap gula darah yang terlalu tinggi boleh mencetuskan jangkitan dan pelbagai masalah di dalam mulut, termasuk gangguan gigi, gusi, dan lidah.

Ini kerana air liur juga mengandungi gula semulajadi. Apabila diabetes tidak terkawal, bukan sahaja glukosa dalam peningkatan darah tetapi juga glukosa dalam air liur. Air liur yang kemudian tinggi gula menjemput bakteria tumbuh dan berkembang di dalam mulut.

Kemudian, bakteria yang menjajah di mulut akan mencetuskan pembentukan plak pada permukaan gigi. Plak semakin tebal boleh membuat gusi dan kawasan sekitar mulut menjadi radang dan dijangkiti. Inilah yang membuat anda berisiko tinggi mengalami pelbagai masalah pergigian dan lisan. Keadaan ini akan menjadi lebih buruk jika anda tidak selalu membersihkan gigi anda.

Sesetengah masalah pergigian dan mulut yang sering dialami oleh orang yang menghidap diabetes termasuk keradangan gusi (gingivitis), penyakit gusi (periodontitis), mulut kering, hingga candidiasis. Candidiasis adalah keradangan kerana pertumbuhan kulat di dalam mulut yang tidak terkawal.

Kunci utama untuk mengelakkan komplikasi diabetes mellitus adalah menjaga kebersihan mulut dan pergigian. Pastikan anda sungguh-sungguh berus gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari.

3. Disfungsi seksual

Ramai orang tidak menyedari bahawa disfungsi seksual seperti mati pucuk (disfungsi erektil) dan menurunkan rangsangan atau pemacu seks boleh termasuk komplikasi diabetes mellitus. Hampir 1 dalam 3 lelaki yang terjejas oleh diabetes yang mengalami disfungsi erektil.

Pada wanita, masalah seks yang berkaitan dengan komplikasi kencing manis terutama termasuk kekeringan vagina dan jangkitan bakteria vagina yang menyebabkan kesakitan semasa seks.

Semua masalah disfungsi seksual berlaku akibat kerosakan saraf yang dicetuskan oleh diabetes. Saraf yang sudah rosak akan menjadi "tumpul" apabila menerima rangsangan seksual sehingga sensasi tidak lagi terasa seperti dahsyat seperti sebelumnya.

Di samping itu, risiko jangkitan kemaluan cenderung disebabkan oleh ketidakseimbangan bakteria akibat tahap gula yang tinggi di dalam badan.

Walau apa pun yang anda alami, pastinya seks tidak lagi menjadi aktiviti yang menyeronokkan. Kemudian berunding dengan doktor dengan segera jika anda mengesyaki masalah katil anda disebabkan oleh komplikasi diabetes mellitus. Jangan berasa tidak enak kerana doktor anda boleh membantu anda mendapatkan rawatan dan mencari penyelesaian yang terbaik supaya pemacu seks anda pulih.

4. Kerosakan saraf

Neuropati diabetes adalah sejenis kerosakan saraf yang berlaku akibat komplikasi diabetes mellitus. Tahap gula darah tinggi boleh merosakkan saraf di dalam badan anda. Sering kali kerosakan saraf akibat diabetes berlaku di tangan dan kaki.

Keadaan ini boleh menyebabkan rasa mati rasa atau kesemutan di jari dan jari kaki. Gejala-gejala lain adalah permulaan kesakitan, kebas, rasa mati rasa atau mati rasa, kepada rasa terbakar. Gejala kerosakan saraf pada mulanya berasa ringan, tetapi kerana ia cenderung untuk mendapatkan lebih sengit ia bahkan boleh merebak ke kaki atau lengan anda.

Apabila digunakan untuk aktiviti, seperti berjalan, kaki anda biasanya akan berasa menyakitkan dan sangat menyakitkan. Walaupun bahagian lengan atau tangan anda tersentuh dengan sentuhan lembut, anda mungkin mengalami kesakitan yang sengit.

Menurut American Academy of Family Physicians, 10-20 peratus orang yang mengidap sakit saraf mengalami diabetes. Kerosakan saraf juga boleh menjejaskan mood, menyebabkan tekanan dan gangguan tidur kronik. Akhirnya, komplikasi kencing manis ini dapat mengurangkan kualiti keseluruhan kehidupan penderita.

5. Kerosakan mata

Komplikasi diabetes mellitus boleh menyebabkan kerosakan mata jika tahap gula darah sentiasa tinggi.

Pada mulanya, masalah ini dicirikan oleh penglihatan kabur selama beberapa hari atau minggu. Gangguan mata ini biasanya hilang apabila tahap glukosa darah anda kembali normal.

Tetapi apabila tahap gula darah sentiasa tinggi, saluran darah kecil di bahagian belakang mata boleh rosak. Kerosakan pada saluran darah mata juga boleh dimulakan sejak prediabetes, apabila paras gula darah anda lebih tinggi daripada biasa tetapi tidak cukup tinggi untuk didiagnosis dengan diabetes.

Saluran darah yang rosak boleh membuang dan menyebabkan bengkak. Pembuluh darah yang baru juga boleh muncul. Pembuluh darah ini boleh berdarah di tengah-tengah mata, yang mencetuskan pertumbuhan tisu parut atau menyebabkan tekanan tinggi di mata anda.

Retinopati diabetes, edema makular diabetes, glaucoma dan katarak adalah empat masalah penglihatan yang paling biasa bagi pesakit diabetes.

6. Penyakit kardiovaskular

Tahap gula darah tinggi boleh menyebabkan lemak terkumpul di dinding saluran darah. Dari masa ke masa, keadaan ini dapat menghalang peredaran darah yang akhirnya meningkatkan risiko aterosklerosis (pengerasan arteri). Sekiranya anda mempunyai ini, orang yang menghidap kencing manis berisiko tinggi serangan jantung dan angin ahmar.

Ini telah disahkan oleh Persatuan Jantung Amerika (AHA). Di laman web rasminya, AHA mengatakan bahawa orang yang mengidap diabetes adalah empat kali lebih mungkin mati akibat penyakit jantung berbanding mereka yang tidak mempunyai sejarah diabetes. AHA juga menganggap diabetes sebagai salah satu daripada tujuh faktor risiko utama yang menyebabkan penyakit kardiovaskular.

Pakar percaya bahawa diabetes boleh mengalami komplikasi diabetes mellitus jika sebelum ini ia mempunyai faktor risiko yang berkaitan dengan penyakit kardiovaskular. Sebagai contoh, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi dan tahap trigliserida, obesiti, kemalasan, dan merokok.

Jadi, jika anda mempunyai satu atau bahkan beberapa faktor risiko ini, anda berisiko tinggi mengalami komplikasi diabetes mellitus seperti penyakit jantung atau strok.

7. Kerosakan buah pinggang

Komplikasi diabetes mellitus juga boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang. Kerosakan buah pinggang akibat komplikasi diabetes mellitus dalam istilah perubatan dipanggil nefropati diabetik. Keadaan ini boleh dialami oleh pesakit kencing manis jenis 1 atau diabetes jenis 2.

Klinik Mayo mengatakan bahawa lebih daripada 40 peratus orang yang mengalami diabetes mengalami kerosakan buah pinggang akibat komplikasi kencing manis. Keadaan ini berlaku apabila kencing manis merosakkan saluran darah dan sel-sel di buah pinggang anda.

Jadi di sini anda pergi, buah pinggang anda mengandungi berbilion-bilion saluran darah kecil (glomeruli) yang bertanggungjawab untuk menyaring kekotoran sisa dan mengeluarkan cecair dari badan. Nah, gula darah tinggi boleh menyebabkan kerosakan pada saluran darah kecil yang akhirnya mengurangkan fungsi buah pinggang.

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, keadaan ini boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang teruk yang seterusnya meningkatkan risiko kematian. Tahap awal kerosakan buah pinggang sering tidak menyebabkan gejala yang jelas.

Anda mungkin tidak mengalami apa-apa gejala sehingga penyakit buah pinggang anda berjalan ke peringkat akhir.

8. kaki kencing manis

Jika anda tidak mempunyai kencing manis, luka kaki mungkin kering atau sembuh dengan cepat. Walau bagaimanapun, satu lagi kes apabila anda menghidap diabetes. Kecederaan ringan boleh menjadi jangkitan teruk yang sukar untuk dirawat dan lama untuk sembuh. Walaupun dalam kes-kes yang serius, luka boleh mempunyai kaki diamputasi.

Komplikasi diabetes mellitus ini dikenali sebagai kaki kencing manis atau kaki kencing manis. Tahap gula darah tinggi boleh menyebabkan saraf di kaki yang rosak sehingga hilangnya sensasi Ini menjadikan orang yang menghidap kencing manis dan tidak dapat merasakan rasa sakit apabila kaki cedera.

Tahap gula darah tinggi juga boleh menghalang peredaran darah dan nutrien kaya oksigen ke kaki. Malah, bahagian kaki yang cedera memerlukan oksigen dan nutrien yang terkandung dalam darah untuk sembuh dengan cepat. Akibatnya, sel-sel kaki mempunyai kesukaran membaiki tisu-tisu dan saraf yang rosak.

Oleh itu, jangan terkejut sekiranya proses penyembuhan luka terbuka orang yang menghidap diabetes cenderung menjadi lebih perlahan. Penjagaan kaki yang baik adalah sangat penting untuk mencegah jangkitan yang serius dan gangren (ulser).

9. ketoasidosis diabetes

Ketoacidosis diabetes adalah komplikasi serius diabetes mellitus dan anda tidak boleh memandang rendah. Keadaan ini berlaku apabila badan anda menghasilkan terlalu banyak asid darah yang dipanggil keton.

Seperti yang kita ketahui, gula adalah sumber tenaga utama untuk sel-sel badan yang membentuk otot dan tisu lain. Supaya gula dapat memasuki sel-sel tubuh, tubuh akan secara automatik menghasilkan insulin hormon.

Apabila badan tidak menghasilkan insulin yang mencukupi, tubuh akan menghasilkan hormon lain yang bekerja untuk memecahkan lemak sebagai tenaga. Sekarang, proses ini akan menghasilkan asid yang dikenali sebagai keton. Biasanya, keton dihasilkan apabila kita melompat makan, tertekan, atau lupa menyuntik insulin.

Keton yang berlebihan terkumpul di dalam darah dan menyebabkan gejala ketoasidosis diabetes. Sebagai contoh dahaga berlebihan, kencing yang kerap, sakit perut, sesak nafas, berdebar-debar, dan berasa lemah, lesu, dan tidak berkuasa.

Juga Baca:

  • 4 Cara Mencegah Kebutaan Kerana Komplikasi Diabetes
  • 5 Tips Mudah Mengelakkan Komplikasi Diabetes
  • 3 Komplikasi Diabetes pada Kanak-kanak Orangtua perlu Watch Out for

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 7 Mei 2019 | Terakhir Edited: 7 Mei 2019

Sumber

Komplikasi Diabetes - https://www.who.int/diabetes/action_online/basics/en/index3.html yang diakses pada 3 Mei 2019

Komplikasi Diabetes - http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/complications/ yang diakses pada 3 Mei 2019

Komplikasi Diabetes - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/symptoms-causes/syc-20371444 diakses pada 3 Mei 2019

Apakah Komplikasi Kemungkinan Diabetes? - https://healthywa.wa.gov.au/Articles/A_E/Complications-of-diabetes diakses pada 3 Mei 2019

Mengenai Komplikasi Diabetes - https://www.idf.org/aboutdiabetes/what-is-diabetes/complications.html yang diakses pada 3 Mei 2019

Komplikasi Diabetik - https://medlineplus.gov/diabetescomplications.html diakses pada 3 Mei 2019

Pilihan Editor