Hysterosalpingography

Hysterosalpingography

Anonim

Definisi

Apakah hysterosalpingography?

Hysterosalpingography (HSG) adalah ujian sinar-X yang melihat isi rahim dan tiub fallopi dan kawasan sekitarnya. Ujian ini sering dilakukan pada wanita yang mengalami masalah hamil (kemandulan). Semasa HSG, pewarna (bahan kontras) diletakkan melalui tiub nipis yang diletakkan melalui faraj dan ke dalam rahim. Kerana rahim dan tiub fallopian dikaitkan bersama, pewarna akan mengalir ke dalam tiub fallopian. Gambar diambil menggunakan X-ray (fluroscopy) apabila pewarna memasuki melalui rahim dan tiub fallopian. Imej itu boleh menunjukkan masalah pelbagai jenis kecederaan atau struktur yang tidak normal di dalam rahim atau tiub fallopian, atau penyumbatan yang akan menghalang telur bergerak melalui tiub fallopi ke arah rahim. Penyumbatan juga boleh menghalang sperma daripada bergerak ke dalam tiub fallopian dan menyambung (membaja) telur. HSG juga boleh menemui masalah dalam rahim yang menghalang telur yang disenyawakan dari melekat pada dinding rahim.

Bilakah saya harus menjalani histerosalpingografi?

Sekiranya anda mengalami kesukaran hamil atau mengalami masalah kehamilan, seperti pelbagai keguguran, doktor anda boleh mengarahkan ujian ini. HSG boleh membantu mendiagnosis penyebab kemandulan. Sekiranya anda menjalani pembedahan tiub, doktor anda boleh mengarahkan HSG untuk memeriksa sama ada pembedahan itu berjaya. Jika anda mempunyai ligasi tiub - prosedur yang menutup tiub fallopian - doktor anda boleh melakukan ujian ini untuk memastikan bahawa tiub ditutup dengan betul. Ujian ini juga boleh diperintahkan untuk memeriksa sama ada pembalikan ligasi tiub berjaya dalam pembukaan semula tiub fallopian.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani histerosalpingography?

Hysteroscopy boleh dilakukan berbanding HSG untuk memeriksa rahim. Satu lagi ujian yang dipanggil laparoskopi mungkin juga dilakukan bukannya HSG untuk melihat tiub fallopian. Laparoskopi tidak menunjukkan sama ada tiub fallopi terbuka, jika pewarna tidak disuntik semasa laparoskopi. Satu lagi ujian, sonohysterography (SHG), mungkin lebih tepat daripada HSG untuk melihat fibroid uterus atau polip. SHG menggunakan ultrasound untuk memantau pergerakan larutan garam yang disuntik ke rahim. SHG tidak menggunakan sinar-X atau pewarna iodin.

Pastikan doktor anda tahu jika anda mengambil metformin (seperti Glucophage) untuk diabetes atau atas sebab-sebab lain seperti sindrom ovari polikistik (PCOS), kerana kemungkinan interaksi dengan pewarna yang digunakan dalam ujian.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum menjalani histerosalpingography?

Prosedur HSG sebaiknya dilakukan seminggu selepas haid tetapi sebelum ovulasi untuk memastikan anda tidak mengandung semasa peperiksaan. Prosedur ini tidak boleh dilakukan jika anda mempunyai keadaan keradangan yang aktif. Anda harus memberitahu doktor atau ahli teknologi anda jika anda mempunyai jangkitan pelvis kronik atau penyakit kelamin yang tidak dirawat semasa prosedur. Malam sebelum prosedur, anda mungkin diberitahu untuk menggunakan julap atau enema untuk mengosongkan usus, jadi rahim dan struktur sekitarnya dapat dilihat dengan jelas.

Anda perlu memberitahu doktor tentang sebarang ubat yang digunakan dan sama ada terdapat alergi, terutama bahan kontras iodin, serta penyakit baru-baru ini atau keadaan perubatan lain.

Apakah proses histerosalpingografi?

HSG biasanya dilakukan oleh ahli radiasi di bilik sinar-X di hospital atau klinik. Juruteknik radiologi dan jururawat mungkin membantu doktor. Pakar sakit ginekologi atau pakar kesuburan (endocrinologist pembiakan) juga boleh membantu dalam ujian ini. Sebelum memulakan ujian ini, anda boleh mendapatkan sedatif atau ibuprofen (sejenis Advil) untuk membantu anda berehat dan berehat rahim anda supaya ia tidak kekejangan semasa ujian. Anda akan mengosongkan pundi kencing anda dan kemudian berbaring di perut anda di atas meja peperiksaan dengan kaki anda dinaikkan dan disokong oleh tapak kaki anda. Ini memudahkan para doktor melihat kawasan alat kelamin anda.

Doktor akan memasukkan spekulum licin, melengkung ke dalam vagina. Spekulum lembut membuka dinding vagina, menjadikannya mudah untuk melihat ke dalam vagina dan serviks. Serviks boleh diadakan dengan pendakap yang disebut tenaculum. Serviks dibasuh dengan sabun khas dan tiub keras (cannula) atau fleksibel (kateter) dimasukkan melalui serviks ke dalam rahim. Pewarna sinar X dimasukkan melalui paip. Jika tiub fallopi terbuka, pewarna akan mengalir melalui mereka dan tumpah ke dalam perut yang akan diserap secara semulajadi oleh badan. Jika tiub fallopi terhalang, pewarna tidak akan masuk. Imej X-ray ditunjukkan pada monitor TV semasa ujian. Sekiranya perlu ada paparan lain, jadual peperiksaan boleh dimatikan atau anda boleh diberitahu untuk menukar kedudukan. Selepas ujian, kanula atau kateter dan spekulum diambil. Ujian ini biasanya mengambil masa 15-30 minit.

Apakah yang perlu saya lakukan selepas menjalani histerosalpingografi?

Selepas ujian, beberapa pewarna akan keluar dari faraj. Anda juga mungkin mengalami pendarahan faraj selama beberapa hari selepas ujian. Hubungi doktor dengan segera jika anda mengalami:

 • pendarahan vagina yang berat (merendam lebih daripada satu tampon atau pad kebersihan dalam masa satu jam)
 • demam
 • sakit perut yang teruk
 • pendarahan faraj yang berlangsung lebih dari 3-4 hari.

Penjelasan Keputusan Ujian

Apakah makna hasil ujian yang saya dapat?

Purata hasil biasa:

 • rahim normal dan bentuk fallopian. Tiub Fallopian tidak tercalar atau cedera. Pewarna mengalir secara bebas dari rahim, melalui tiub fallopian, dan tumpahan biasanya ke dalam perut
 • tiada objek (seperti alat intrauterin atau IUD), tumor, atau pertumbuhan boleh dilihat di dalam rahim

Hasil tidak normal bermakna:

 • Tiub fallopian mungkin tercalar, tidak normal, atau disekat supaya pewarna tidak mengalir melalui tiub fallopian dan tumpah ke dalam perut. Penyebab kemungkinan tiub fallopian yang disekat termasuk penyakit radang pelvis (PID) atau endometriosis
 • pewarna mungkin bocor melalui dinding rahim, yang menunjukkan air mata atau lubang di rahim
 • Rahim luar biasa mungkin menunjukkan tisu (dipanggil septum) yang membahagikan rahim
 • mungkin terdapat pertumbuhan, contohnya polip atau fibroid

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/hysterosalpingogram-21590?print=true
http://www.healthline.com/health/hysterosalpingography#After-Care5
http://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=hysterosalp#part_three
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003404.htm

Pilihan Editor