Barium Swallow

Barium Swallow

Anonim

Definisi

Apakah barium menelan?

Satu siri ujian Gastrointestinal Atas (UGI), yang juga dikenali sebagai barium menelan, adalah pemeriksaan radiografi (X-ray) saluran penghadaman atas. Esofagus, perut dan duodenum (bahagian pertama usus) dilihat menggunakan filem X-ray dengan penggantungan cecair. Suspensi cair ini boleh sama ada barium atau cecair pecahan larut air. Jika hanya pharynx (bahagian belakang mulut dan tekak) dan esofagus (saluran berongga otot dari bawah lidah ke perut) diperiksa dengan barium, prosedur ini dipanggil barium menelan.

X-ray menggunakan sinaran elektromagnet untuk menghasilkan imej tisu dalaman, tulang dan organ dalam filem. Sinar-X dibuat menggunakan radiasi luaran untuk menghasilkan imej badan, organ dan struktur dalaman untuk tujuan diagnostik. X-ray menembusi badan melalui tisu badan sehingga plat khas (sama dengan filem kamera) dan negatif dihasilkan.

Bilakah saya harus menjalani barium menelan?

Gastrointestinal atas (UGI) dilakukan untuk:

 • lihat punca gejala penyakit pencernaan, seperti kesukaran menelan, muntah, belching, sakit perut (sakit di perut) atau senak
 • lihat penyempitan saluran penghadaman atas, ulser, tumor, polip, atau stenosis pilor
 • lihat keradangan dalam usus, sindrom malabsorbsi, atau keabnormalan pergerakan memerah untuk memindahkan makanan ke usus (gangguan motilitas)
 • lihat objek yang ditelan

Secara umum, siri UGI tidak perlu jika anda tidak mengalami gejala masalah pencernaan. Siri UGI dilakukan untuk orang yang mempunyai:

 • kesukaran menelan
 • sembelit yang mungkin
 • sakit perut yang datang dan hilang semasa makan
 • pedih ulu hati teruk atau kerap

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani barium menelan?

Endoskopi atas dilakukan sebagai pengganti ujian UGI dalam kes-kes tertentu. Endoskopi menggunakan tiub nipis dan fleksibel (endoskopi) untuk melihat lapisan esofagus, perut dan usus kecil atas (duodenum).

Siri ujian siri UGI:

 • mungkin tidak menunjukkan kerengsaan pada lapisan perut (gastritis) atau esofagus (esophagitis) atau ulser yang mempunyai diameter kurang daripada 0.25 inci (6 mm)
 • tidak dapat menunjukkan jangkitan bakteria Helicobacter pylori, yang mungkin menyebabkan ulser gastrik

Biopsi tidak boleh dilakukan semasa UGI jika terdapat masalah.

Proses

Apa yang perlu saya lakukan sebelum menjalani barium menelan?

Anda boleh dinasihatkan untuk menukar makanan anda selama 2 atau 3 hari sebelum ujian. Biasanya, anda akan dilarang makan sejak sekian lama sebelum menjalani ujian.

Pastikan anda berunding dengan doktor anda jika anda merancang untuk menukar ubat anda. Biasanya, anda dibenarkan mengambil ubat oral. Elakkan menukar ubat tanpa terlebih dahulu berunding dengan doktor.

Anda akan diminta untuk mengeluarkan barang kemas di leher, dada, atau perut sebelum ujian bermula.

Apakah proses menelan barium?

X-ray akan dilakukan sebelum anda minum larutan barium. Kemudian anda akan diminta untuk menelan penyelesaian sedikit demi sedikit, yang akan diarahkan oleh ahli radiologi. Pada akhir ujian, anda boleh menelan 1 cawan (240 mL) kepada 2.5 cawan (600 mL) larutan barium.

Ahli radiologi akan melihat barium melalui saluran pencernaan anda menggunakan fluoroscopy dan X-ray. Jadual akan miring dalam kedudukan yang berlainan dan anda mungkin diminta menukar posisi untuk menyebarkan barium. Anda akan diberi tekanan ringan pada abdomen dengan tali pinggang atau tangan ahli radiologi. Anda juga akan diminta untuk batuk, untuk memudahkan ahli radiologi melihat perubahan aliran barium.

Jika anda juga melakukan pemeriksaan usus kecil, radiologi akan melihat pemindahan barium dari usus kecil ke usus besar. Imej sinar-x diambil setiap 30 minit.

Ujian siri UGI berlangsung selama 30 hingga 40 minit. Siri UGI dengan pemeriksaan usus kecil berlangsung selama 2 hingga 6 jam. Dalam kes-kes tertentu, anda akan diminta untuk kembali selepas 24 jam untuk mendapatkan X-ray sekali lagi.

Apa yang perlu saya lakukan selepas menjalani barium menelan?

Setelah menjalani siri UGI, anda dibenarkan makan dan minum seperti biasa, kecuali ada larangan dari doktor.

Anda boleh diberikan julap atau enema untuk mengeluarkan barium dalam usus dan mengelakkan sembelit. Minum banyak air selama beberapa hari untuk mendapatkan barium daripada badan anda.

Penjelasan Keputusan Ujian

Apakah makna hasil ujian yang saya dapat?

Siri gastrousus (UGI)
Biasa:Lidah esofagus, perut dan duodenum kelihatan normal.
Tidak normal:Menyempitkan, keradangan, ketulan, hernia hiatal, atau urat varikos. Sengatan esofagus barium atau refluks (refluks) dari perut.
Kehadiran borok dalam perut atau duodenum, tumor, atau sesuatu yang menekan pada usus dari luar saluran pencernaan. Mengetatkan pembukaan antara perut dan usus kecil (stenosis pyloric) boleh dilihat.
Bengkak atau perubahan dalam lapisan usus kecil yang menunjukkan penyerapan makanan yang kurang baik, boleh disebabkan oleh penyakit Chron atau penyakit Celiac.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 18 Januari 2019 | Terakhir Edited: 18 Januari 2019

Sumber

http://www.webmd.com/digestive-disorders/upper-gastrointestinal-ugi-series?print=true
http://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/test_procedures/gastroenterology/upper_gastrointestinal_series_92, p07701/
http://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/test_procedures/gastroenterology/upper_gastrointestinal_series_92, p07701/
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003816.htm

Pilihan Editor