Catheter Venous Tengah

Catheter Venous Tengah

Anonim

Definisi

Apakah itu CVC?

Hos digunakan untuk memberikan cecair atau ubat tanpa memerlukan suntikan berulang. Ini dipasang di vena berhampiran jantung dan bahagian tiub ini terletak di luar badan anda.

Bilakah saya memerlukan prosedur CVC?

Tiub ini biasanya disyorkan jika anda memerlukan rawatan teratur seperti antibiotik, kemoterapi, atau pemindahan darah selama beberapa minggu atau bulan. Hos ini adalah terowong untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Pencegahan & amaran

Apakah yang perlu saya ketahui sebelum menjalankan prosedur CVC?

Tiub ini mungkin tidak sesuai jika anda mengalami masalah pembekuan darah. Beritahu doktor atau jururawat anda jika anda menggunakan penipis darah seperti aspirin, warfarin, atau heparin.

Apakah alternatif lain selain CVC?

Apa yang boleh digunakan jika anda tidak mahu atau tidak boleh menggunakan tiub adalah implan pelabuhan, yang merupakan tiub plastik kecil yang halus yang dimasukkan ke dalam urat dalam dada atau lengan anda dan mempunyai lubang di bawah kulit anda.

Jenis atau pilihan alternatif yang tersedia untuk anda bergantung kepada keperluan perubatan anda. Dapatkan nasihat doktor anda.

Proses

Apa yang perlu saya lakukan sebelum melakukan prosedur ini?

Doktor atau jururawat pakar anda akan memasang hos untuk anda. Anda mungkin telah dimasukkan ke hospital untuk prosedur ini. Jika tidak, kakitangan hospital akan memberitahu anda di mana dan bila anda perlu pergi ke prosedur.

Anda boleh membantu diri sendiri dengan menyediakan persoalan mengenai risiko, manfaat, dan prosedur alternatif. Ini akan membantu anda mendapatkan maklumat yang mencukupi supaya anda boleh memberikan kebenaran doktor anda untuk menjalankan prosedur ini, yang biasanya dilakukan dengan menandatangani borang persetujuan.

Apakah proses prosedur ini?

Prosedur ini biasanya mengambil masa satu jam.

Cubaan kecil dibuat pada kulit di bawah tulang selangka dan hujung tiub dimasukkan ke dalam vena besar. Ultrasound boleh digunakan untuk membantu menunjukkan tiub di arteri anda. Hos ini kemudian memasuki terowong di kulit anda untuk mencapai pintu keluar, di mana sebahagian hos ini akan keluar dari badan anda.

Jahitan atau klip digunakan untuk memegang tiub di tempat sehingga kulit menyembuhkan. Benjolan kecil di dalam tiub hanya di bawah kulit anda juga membantu dalam kedudukannya. Senaman di bawah tulang selangka anda ditutup dengan jahitan.

Anda biasanya memerlukan x-ray dada untuk memastikan tiub berada di kedudukan yang betul.

Apakah yang perlu saya lakukan selepas prosedur ini selesai?

Selepas anestesia tempatan, ia mungkin mengambil masa beberapa jam sebelum anda dapat merasakannya semula. Berhati-hatilah untuk tidak memukul atau tekan hos kerana ini boleh mengalihkannya keluar dari kedudukan dan / atau merosakkan laluan keluar. Jika anda tidak mahu menarik hos, hubungi hospital untuk memeriksa kedudukannya.

Sekiranya anda tidak tinggal di hospital untuk rawatan lanjut, anda biasanya akan dibenarkan pulang ke rumah apabila anda merasa bersedia. Sebelum pulang ke rumah, jururawat anda akan memberi nasihat tentang bagaimana untuk menjaga hos anda, tentang menjaga kebersihan, dan bagaimana mandi. Anda biasanya akan diberi jadual untuk pemeriksaan lanjut.

Anda biasanya perlu kembali ke hospital untuk rawatan. Semasa lawatan ini, doktor atau jururawat anda akan memeriksa dengan teliti hos anda. Jururawat anda biasanya akan memberikan nombor telefon jika anda memerlukan nasihat di luar lawatan.

Batalkan CVC

Jahitan di bawah tulang selangka dikeluarkan selepas 7-10 hari. Jahitan diambil selepas kulit anda sembuh sepenuhnya, biasanya sekitar 3 minggu. Anda tidak lagi perlu pembalut, tetapi anda mesti menyimpan bahagian atas saluran yang terletak di luar badan dan mengecasnya dengan penutup untuk mengelakkannya daripada menukar posisi kerana ia tidak terjejas atau tertarik secara tidak sengaja.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Seperti mana-mana prosedur, terdapat risiko yang berkaitan dengan selang yang tidak betul. Ini tidak termasuk risiko sesuatu yang khusus dan berbeza untuk setiap orang. Tanya pakar bedah anda untuk menjelaskan bagaimana risiko itu adalah untuk anda.

Komplikasi adalah apabila masalah berlaku semasa atau selepas prosedur. Kebanyakan orang tidak mengalami komplikasi. Komplikasi yang mungkin jika anda mempunyai hos CVC dalam badan anda ialah:

 • jangkitan - boleh berlaku di dalam kateter, di pintu keluar, atau dalam injap jantung (endokarditis). Antibiotik boleh membantu jangkitan tetapi kadang-kadang hos perlu ditarik keluar
 • Penyumbatan - pembekuan darah boleh membentuk pada akhir tiub yang masuk ke dalam vena, atau kedudukan tiub boleh berubah dan menyebabkan penyumbatan. Sekiranya ini berlaku, saluran mungkin perlu dibatalkan
 • terdapat udara di dalam hos - anda harus sentiasa menutup hos apabila tidak digunakan.
 • kegagalan talian - apa-apa kerosakan kepada hos, atau perubahan kedudukan boleh menyebabkan hos gagal. Jika ini berlaku, hos perlu diganti secepat mungkin.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.bupa.co.uk/health-information/directory/t/tunnelled-central-line

Pilihan Editor