Pengguguran

Pengguguran

Anonim

Definisi

Apakah aborsi?

Pengguguran atau penamatan kehamilan adalah satu prosedur yang dilakukan untuk mengakhiri kehamilan sebelum waktunya. Di sesetengah negara, pengguguran dianggap sah dan wanita mungkin mengalami pengguguran sebelum mengandung lebih daripada 24 minggu. Di Indonesia, pengguguran dianggap haram kecuali dengan kelulusan doktor berdasarkan sebab atau pertimbangan perubatan tertentu, contohnya keadaan fizikal dan psikologi komplikasi kehamilan yang dapat membahayakan nyawa ibu.

Pencegahan & amaran

Apakah kaedah aborsi?

Prosedur perubatan awal (sehingga minggu ke-9)

Prosedur ini mengamalkan proses keguguran semulajadi dan dijalankan pada minggu ke-9 atau lebih awal. Prosedur ini bermula dengan pentadbiran tablet mifepristone yang akan mengurangkan tahap hormon kehamilan. Dua hari kemudian, pesakit akan diberi 4 tablet prostaglandin. Ubat ini boleh membuat uterus (uterus) menumpahkan embrio. Sama seperti menstruasi, proses ini disertai dengan pendarahan dan kekejangan perut. Tablet penahan sakit dan anti-loya boleh diberikan untuk mengatasi masalah ini.

Prosedur aspirasi vakum (sehingga minggu ke-14)

Prosedur ini menggunakan tabung sedutan untuk mengeluarkan embrio melalui faraj. Biasanya, prosedur ini dilakukan di bawah anestesia am dan mengambil masa kurang dari 10 minit. Pesakit mungkin mengalami beberapa simptom yang menyakitkan dan tidak selesa seperti ketika menstruasi.

Penamatan perubatan (dari minggu ke-13)

Kaedah ini sama dengan prosedur perubatan awal. Biasanya pesakit akan diberikan beberapa dos prostaglandin secara langsung melalui mulut dan vagina. Pesakit akan dirawat di hospital selama kira-kira dua hari. Doktor akan membincangkan penghidap kesakitan yang sesuai untuk pesakit.

Pembedahan dan pembedahan pemindahan (D & E) (dari minggu ke-14)

Pembedahan dan pembedahan pemindahan biasanya dilakukan di bawah anestesia am dan mengambil masa kurang dari 20 minit. Prosedur ini melibatkan mengosongkan rahim melalui vagina menggunakan tiub dan alat khas.

Proses

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Untuk semua jenis penamatan, komplikasi biasa yang boleh berlaku ialah:

● sakit, yang biasanya boleh dikawal dengan ubat penahan sakit

● pendarahan, seperti haid

● gumpalan darah

● jangkitan

● kehamilan berlanjutan, jadi prosedur lain diperlukan

● masalah psikologi

Untuk penamatan perubatan akhir, terdapat juga risiko pengekalan plasenta atau prosedur lain yang diperlukan untuk mengosongkan rahim.

Untuk pembedahan dan pembedahan pemindahan, risiko komplikasi termasuk:

➢ lubang di rahim yang mungkin merosakkan struktur berhampiran

➢ kerosakan kepada serviks

Jika maklumat yang anda dapati tidak jelas, bincangkan risiko komplikasi ini dengan doktor anda.

Komplikasi

Seberapa cepat proses pemulihan selepas pengguguran?

Selepas menjalani pembedahan, anda dibenarkan pulang ke rumah pada hari yang sama, kecuali dalam beberapa kes penamatan, anda perlu bermalam di hospital. Rehat di rumah untuk satu hingga dua hari dan mengambil ubat penahan sakit jika perlu. Selama beberapa hari, anda mungkin merasakan kekejangan dan pendarahan seperti ketika anda mengalami haid. Anda boleh berbincang dengan doktor atau pegawai perubatan tentang keperluan untuk kontrasepsi, antibiotik, atau suntikan jika jenis darah anda mempunyai resus negatif. Aborsi yang telah dilakukan tidak boleh menjejaskan kesuburan pesakit. Walau bagaimanapun, jika hamil sekali lagi, pesakit mempunyai risiko kelahiran preterm. Sesetengah wanita menjadi emosi selepas menjalani pengguguran. Jika perasaan ini menjadi lebih atau lebih, pastikan anda memberitahu doktor anda.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Pilihan Editor