Amniosentesis

Amniosentesis

Anonim

Definisi

Apakah amniosentesis?

Amniocentesis adalah prosedur pranatal yang doktor anda boleh mengesyorkan yang anda lakukan semasa kehamilan. Ujian ini memeriksa jika terdapat keabnormalan janin (kecacatan kelahiran) seperti sindrom Down, fibrosis kistik atau spina bifida pada janin anda. Dalam kebanyakan kes, keputusannya adalah normal. Amniosentesis hanya dilakukan pada wanita yang dianggap lebih berisiko melahirkan anak yang cacat lahir. Bincangkan dengan doktor atau pakar obstetrik anda tentang Amniosentesis yang sesuai untuk anda. Amniocentesis dilakukan antara minggu ke-16 dan 20. Pada masa ini, bayi berada dalam kira-kira 130ml cecair amniotik, yang sentiasa menelan dan mengusir. Bendalir ini akan diperiksa untuk mendapatkan maklumat mengenai bayi (termasuk jantina) dan untuk mengesan ketidaknormalan fizikal seperti sindrom Down atau spina bifida. Dari sampel cairan amniotik, DNA juga boleh diuji untuk mengenal pasti pelbagai gangguan genetik, seperti fibrosis kistik dan sindrom X rapuh.

Bilakah saya perlu menjalani amniosentesis?

Apabila wanita menjadi lebih tua, risiko mengalami anak dengan sindrom Down mula meningkat dengan ketara, dari sekitar satu dalam 2, 000 (pada usia 20) hingga satu dalam 100 (pada umur 40 tahun). Wanita hamil yang mungkin harus menjalani amniosentesis adalah: wanita berumur 40 tahun (wanita berusia 37 tahun ke atas biasanya telah ditawarkan ujian ini) wanita dengan sejarah kelainan kromosom dalam keluarga mereka, contohnya wanita Down syndrome yang mempunyai anak dengan kelainan kromosom wanita pembawa penyakit genetik yang diketahui oleh rakan-rakannya yang mempunyai sejarah keluarga gangguan genetik atau keabnormalan kromosom wanita yang ujian darahnya "skrin serum" atau pemeriksaan ultrasound menunjukkan keputusan tidak normal.

Sekiranya doktor anda mencadangkan amniosentesis, prosedur biasanya dijadualkan antara minggu ke-15 dan ke-18 kehamilan.

Pencegahan & amaran

Apakah yang perlu saya ketahui sebelum menjalani amniosentesis?

Terdapat risiko kecil bahawa amniosentesis boleh menyebabkan keguguran (kurang daripada 1%, atau kira-kira 1 dalam 200 hingga 1 dalam 400). Kecederaan kepada bayi atau ibu, jangkitan, dan preterm adalah komplikasi lain yang mungkin berlaku, tetapi sangat jarang berlaku. Pensampelan villa Chorionic adalah prosedur yang membuang potongan kecil dari plasenta dan boleh dilakukan antara 11 dan 13 minggu. Pemeriksaan terperinci atau ujian darah boleh dilakukan tetapi ujian ini hanya dapat menunjukkan bahawa bayi anda mempunyai masalah, tanpa menjelaskan masalah khusus. Adalah penting bagi anda untuk mengetahui amaran dan langkah berjaga-jaga sebelum menjalankan operasi ini. Sekiranya anda mempunyai soalan, rujuk kepada doktor untuk mendapatkan maklumat dan arahan lanjut.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum amniosentesis?

Anda akan menerima peperiksaan genetik sebelum prosedur. Selepas risiko dan manfaat amniosentesis telah diterangkan dengan teliti kepada anda, anda boleh memilih sama ada anda ingin menjalani prosedur ini atau tidak.

Apakah proses amniosentesis?

Langkah-langkah yang diambil dalam amniosentesis:

pesakit berbaring, maka dokter menentukan kedudukan janin dan plasenta melalui imbasan ultrasound. apabila doktor telah menemui lokasi yang selamat untuk suntikan, doktor akan membersihkan perut pesakit dengan antiseptik dan menyuntik anestesia tempatan ke dalam kulit dengan menggunakan jarum panjang, dan nipis, doktor mengambil 15 hingga 20ml (kira-kira tiga sudu teh) cecair amniotik. Ia mengambil masa kira-kira 30 saat untuk janin diperiksa selepas itu untuk memastikan semuanya baik-baik saja. Doktor akan memaklumkan anda apabila keputusannya seperti yang dijangkakan. Dalam beberapa kes, keputusan mungkin mengambil masa sehingga tiga minggu.

Apakah yang perlu saya lakukan selepas amniosentesis?

Anda mungkin perlu menunggu pembedahan selama 20 minit selepas pembedahan sebelum pulang ke rumah. Kebanyakan wanita mengatakan bahawa amniosentesis tidak menyakitkan, tetapi disyorkan untuk terus berehat selama sejam atau lebih selepas itu. Sekiranya anda mempunyai soalan yang berkaitan dengan proses ujian ini, dapatkan nasihat doktor untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

● keguguran

● spotting atau pendarahan faraj

● pecah pramatang membran

● jangkitan di rahim anda

● ketidakselesaan atau kekejangan

● kecederaan pada bayi anda

● kegagalan untuk mendapatkan cecair pada cubaan pertama

● cecair gagal untuk memeriksa

● keputusan yang tidak menentu

● cecair yang diambil adalah darah yang berwarna

Sekiranya anda mempunyai soalan tentang komplikasi yang mungkin, sila dapatkan nasihat doktor anda untuk maklumat lanjut.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Amniocentesis

Pilihan Editor