Adenoidektomi untuk Kanak-kanak

Adenoidektomi untuk Kanak-kanak

Anonim

Definisi

Apakah adenoidektomi?

Adenoids adalah sebahagian daripada sekumpulan tisu limfa (seperti kelenjar di leher atau tonsil) yang membantu melawan jangkitan dari kuman yang dihirup atau ditelan.

Adenoids membesar secara semula jadi pada kanak-kanak berumur tiga tahun dan biasanya menyusut lagi pada usia tujuh tahun. Kelenjar tiroid yang diperbesarkan boleh menyebabkan kesesakan hidung atau berair dan boleh membuat anak anda mendengkur. Sekiranya anak anda juga mempunyai amandel, mereka mungkin dapat berhenti bernafas apabila mereka sedang tidur.

Bilakah saya perlu menjalani adenoidektomi?

Apabila tiroid kanak-kanak terlalu besar, mereka mungkin perlu dibawa ke hospital. Pembedahan adenoidektomi adalah operasi yang cepat untuk mengeluarkan kelenjar tiroid. Ia mengambil masa sekitar 30 minit untuk melakukan pembedahan ini dan dilakukan di hospital dengan pakar bedah telinga, hidung dan tekak (ENT).

Apakah faedah menjalani adenoidektomi?

Manfaat adenoidektomi adalah untuk melegakan kesesakan hidung dan, bagi sesetengah kanak-kanak, kualiti tidur yang lebih baik. Operasi ini juga boleh meningkatkan kualiti bunyi anak anda dan dapat membantu meringankan keadaan kanak-kanak yang mengalami "telinga telinga" dengan mengurangkan risiko mengumpul cecair di telinga tengah.

Pencegahan & amaran

Apakah yang perlu saya ketahui sebelum adenoidektomi?

Operasi ini mempunyai sedikit risiko. Mengeluarkan adenoid tidak akan menanggung risiko jangkitan anda. Sistem imun yang sempurna dapat mengatasi bakteria dan virus tanpa kelenjar tiroid.

Walau bagaimanapun, seperti semua pembedahan, terdapat risiko komplikasi kecil seperti jangkitan, pendarahan, hidung berlumur, atau tindak balas alahan terhadap anestesia.

Mungkin terdapat beberapa masalah kesihatan sementara seperti sakit tekak, sakit telinga atau kesesakan hidung selama beberapa minggu.

Adalah penting bagi anda untuk mengetahui amaran dan langkah berjaga-jaga sebelum menjalankan operasi ini. Sekiranya anda mempunyai soalan, rujuk kepada doktor untuk mendapatkan maklumat dan arahan lanjut.

Adakah terdapat alternatif untuk pembedahan?

Doktor anda boleh memberikan semburan hidung steroid untuk merawat gejala anak anda, bermula dengan kesesakan hidung dan mengurangkan saiz kelenjar tiroid. Walau bagaimanapun, ini mesti digunakan untuk masa yang lama dan kesan jangka panjang belum diketahui.

Tiada rawatan lain untuk adenoid diperbesarkan selain meninggalkan mereka sendiri dan menunggu keadaan menjadi lebih baik.

Proses

Apa yang perlu saya lakukan sebelum adenoidektomi?

Beberapa jam sebelum pembedahan, anak anda perlu berhenti makan dan minum. Doktor atau jururawat akan memberitahu anda apabila anak anda perlu berhenti makan dan minum.

Bagaimana proses adenoidektomi?

Operasi ini dilakukan di bawah anestesia umum dan biasanya mengambil masa kira-kira 20 minit.

Pakar bedah anda akan mengeluarkan kelenjar tiroid melalui mulut anak anda. Doktor akan meletakkan penyumbat di belakang hidung sehingga pendarahan berhenti.

Apakah yang perlu saya lakukan selepas adenoidektomi?

Anda boleh segera menemani anak anda selepas operasi selesai. Anak anda boleh pulang ke rumah pada hari yang sama atau sehari selepas itu.

Mereka memerlukan dua hari sekolah untuk mengelakkan jangkitan yang boleh menyebabkan pendarahan.

Kebanyakan kanak-kanak yang menjalani pembedahan ini mengalami pemulihan yang baik.

Sekiranya anda mempunyai soalan yang berkaitan dengan proses ujian ini, dapatkan nasihat doktor untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

 • kesakitan
 • pendarahan
 • jangkitan tapak pembedahan (luka)
 • tisu adenoid tumbuh kembali

Sekiranya anda mempunyai soalan tentang komplikasi yang mungkin, sila dapatkan nasihat doktor anda untuk maklumat lanjut.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.nhs.uk/conditions/adenoids-and-adenoidectomy/Pages/Introduction.aspx

Pilihan Editor