Arthroscopy siku

Arthroscopy siku

Anonim

Definisi

Apa arthroscopy siku?

Arthroscopy (mikrosurgery) melibatkan pemeriksaan bahagian dalam siku anda menggunakan teleskop yang dimasukkan melalui hirisan kecil yang dibuat pada kulit anda. Pakar bedah anda akan dapat menangani masalah yang dikesan semasa peperiksaan menggunakan instrumen pembedahan khas.

Apakah faedah arthroscopy?

Tujuan prosedur ini adalah untuk menentukan masalah yang sedang diadukan, dan bagi sesetengah orang, masalah itu boleh ditangani dengan segera semasa prosedur.

Bilakah saya perlu mempunyai arthroscopy siku?

Doktor akan mencadangkan arthroscopy berdasarkan aduan anda tentang sakit yang tidak bertindak balas terhadap terapi nonsurgical. Prosedur bukan pembedahan termasuk berehat di rumah, terapi fizikal, dan ubat-ubatan atau suntikan yang boleh mengurangkan keradangan. Keradangan adalah reaksi badan semula jadi untuk kecederaan atau penyakit. Dalam sendi yang cedera atau dikontrak oleh penyakit, keradangan menyebabkan bengkak, sakit, dan kekakuan.

Pencegahan & amaran

Keadaan siku pada setiap pesakit berbeza. Ini menghasilkan masa pemulihan yang berbeza untuk setiap orang.

Sekiranya anda telah melakukan pembaikan kecil, anda mungkin tidak memerlukan bantuan alat serpihan (ortopedik) dan pergerakan dan fungsi siku anda akan kembali selepas pemulihan yang pendek. Anda boleh kembali ke rutin normal beberapa hari selepas prosedur.

Prosedur yang lebih kompleks memerlukan masa pemulihan yang lebih lama. Walaupun arthroscopy menggunakan kepak kecil, kecederaan lanjutan di sendi boleh dirawat dengan prosedur ini.

Adakah terdapat alternatif lain untuk arthroscopy siku?

Masalah bersama boleh didiagnosis menggunakan ujian perubatan lain, seperti CT dan CT Scan. Walau bagaimanapun, anda mungkin memerlukan arthroscopy untuk menangani masalah ini.

Proses

Apa yang perlu saya lakukan sebelum arthroscopy siku?

Prosedur ini dilakukan setelah anda diberikan anestesi total. Anda akan diberi arahan lengkap tentang apa yang perlu dilakukan sebelum prosedur, termasuk sama ada anda boleh makan makanan tertentu beberapa jam sebelum pembedahan. Secara umumnya, anda akan diminta untuk berpuasa untuk makan 6 jam sebelum arthroscopy. Anda akan dibenarkan meminum cecair, seperti kopi, sehingga beberapa jam sebelum prosedur.

Apakah proses arthroscopy siku?

Prosedur pembedahan berlangsung sekitar 30 minit.

Pakar bedah akan membuat 2-4 kepingan kecil di sepanjang sendi anda. Kemudian, doktor anda memasukkan teleskop kecil melalui salah satu insisi supaya dia boleh memeriksa sendi. Pakar bedah juga akan memasukkan instrumen pembedahan melalui pemotongan lain jika dia merasakan masalah yang muncul di sendi anda mesti ditangani.

Apa yang perlu saya lakukan selepas arthroscopy siku?

Anda boleh pulang ke rumah sebaik sahaja menjalani pembedahan.

Ahli fisioterapi anda mungkin mengesyorkan agar anda melakukan latihan ringan dan beberapa arahan lanjutan untuk membantu mempercepatkan proses pemulihan. Proses pemulihan boleh mengambil masa sehingga 3 bulan sehingga anda dapat meneruskan aktiviti normal anda.

Senaman yang kerap akan membantu anda memulihkan kekuatan anda untuk menjalankan aktiviti harian. Sebelum anda memulakan, tanya doktor anda mengenai sukan yang sesuai untuk anda.

Kebanyakan orang pada umumnya akan mengalami peningkatan yang ketara, tetapi ia mengambil masa untuk kesakitan menurun dan gerakan sendi kembali normal. Tanda-tanda gangguan itu sering kembali dengan masa.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Komplikasi Umum

 • kesakitan
 • pendarahan
 • jangkitan pada laman pembedahan (luka)
 • parut ringan

Komplikasi Khusus

 • pendarahan bocor ke sendi
 • jangkitan pada sendi siku
 • kesakitan melampau, lengan kaku, dan kehilangan kawalan ke atas tangan dan tangan (sindrom kesakitan serantau yang kompleks)
 • kerosakan saraf
 • kerosakan saraf radial

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00646

Pilihan Editor