Anestesia Tempatan

Anestesia Tempatan

Anonim

Definisi

Apakah anestesia tempatan?

Anestesia tempatan adalah ubat yang disuntik ke dalam tisu untuk membuatnya mati rasa. Anestesia tempatan buat sementara waktu menghentikan saraf daripada bekerja supaya anda tidak merasa sakit. Bentuk anestesia tempatan yang paling mudah adalah menyuntik anestesia hanya di bahagian operasi yang akan dijalankan. Juga boleh dilakukan pada semua saraf di lengan atau kaki (blok saraf).

Bilakah saya perlu menjalani anestesia tempatan?

Anestesia tempatan sering digunakan oleh doktor gigi, pakar bedah, anestetik, dan pengamal am semasa beroperasi pada bahagian kecil badan. Anda akan menerima anestesia tempatan sebelum menjalani operasi kecil seperti:

● Pengisian gigi atau pengekalan gigi bijak

● pembedahan kulit kecil, seperti pembuangan tahi lalat dan ketuat

● biopsi, sampel tisu yang diambil untuk pemeriksaan lanjut di bawah mikroskop
Kadangkala anestesia tempatan juga boleh digunakan untuk operasi utama, seperti operasi otak tertentu. Sebagai contoh, jika tumor otak terletak di kawasan otak yang mengawal ucapan (kawasan Broca), anda akan diberikan anestesia tempatan sebelum pembedahan. Selepas tumor dikeluarkan, anda perlu berjaga-jaga agar anda dapat bertindak balas terhadap arahan doktor. Ini boleh mengurangkan risiko mengorbankan kebolehan berbahasa anda semasa pembedahan.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum mengalami anestesia tempatan?

Sekiranya anda merasa tidak selesa jika anda perlu bangun semasa pembedahan, anestesia umum alias anestesia umum boleh dilakukan. Terdapat juga beberapa bentuk anestesia, seperti blok epidural atau saraf.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum menjalani anestesia tempatan?

Pakar bius, doktor atau doktor gigi anda akan menjelaskan penyediaan prosedur anda. Adalah penting untuk anda memberitahu jika anda mengambil ubat tertentu, terutama penipisan darah. Anda juga akan diminta untuk berpuasa selama 6 jam sebelum ini. Adalah penting untuk anda mengikuti nasihat doktor. Elakkan mengambil alkohol 24 jam sebelum menerima anestesia tempatan atau sedatif.

Apakah proses anestetik tempatan?

Anda akan mula merasakan kebas di kawasan itu selepas beberapa minit menyuntik anestetik. Operasi tidak akan bermula sehingga doktor percaya bahawa kawasan itu kebas. Adalah penting untuk mengetahui bahawa anestesia tempatan hanya melegakan kesakitan, tetapi anda masih boleh merasakan tekanan dan gerakan semasa pembedahan. Anda akan berasa tenang selama beberapa minit selepas diberi sedatif. Bergantung pada kekuatan dan jenis sedatif yang digunakan, anda boleh merasa mengantuk. Sedatif boleh menjejaskan nafas anda. Selagi anda disedari, doktor anda sentiasa memantau jumlah oksigen dalam darah anda menggunakan peranti pada jari anda. Anda boleh diberi oksigen tambahan melalui topeng atau tiub plastik.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

● Kurangnya rasa sakit

● tindak balas alergi

● pendarahan

● kerosakan saraf

● penyerapan anestetik di dalam aliran darah

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.bupa.co.uk/health-information/directory/l/local-anaesthesia
http://www.nhs.uk/Conditions/Anaesthetic-local/Pages/Introduction.aspx

Pilihan Editor