Bypass Gastric Laparoscopic

Bypass Gastric Laparoscopic

Anonim

Definisi

Bagaimanakah memotong lambung?

Bypass luka (atau Roux-en-Y) akan 'rapi' perut dan membuat kantung perut lebih kecil, dan menembus perut dan bagian usus. Ini akan membuatkan anda rasa dengan cepat dan mengurangkan bahagian makanan anda, juga mengurangkan penyerapan kalori dalam makanan.

Adakah pintasan lambung betul untuk saya?

Jika indeks jisim badan anda melebihi 40 atau ke atas 35 dengan diabetes jenis 2 atau tekanan darah tinggi, operasi ini dapat membantu anda mengurangkan berat badan dalam jangka masa panjang.

Pakar bedah anda akan memastikan indeks jisim badan anda dan membuat penilaian terperinci sebelum menentukan pembedahan yang sesuai untuk anda atau tidak.

Apakah faedah lulus gastrik?

Anda boleh menurunkan berat badan dalam jangka masa panjang, tetapi ini juga bergantung pada cara anda mengekalkan gaya hidup anda. Kehilangan berat badan jangka panjang juga boleh membantu masalah obesiti yang anda miliki.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum mengalami bypass gastrik?

Langkah-langkah untuk penurunan berat badan termasuk mengurangkan bahagian makanan, memperbaiki corak makan, dan melakukan lebih banyak. Beberapa ubat yang diberikan oleh doktor juga boleh membantu anda menurunkan berat badan. Terdapat beberapa pilihan pembedahan selain luka gastrik, seperti pembesaran gastrik, pemendekan saluran pencernaan dan gastrectomy lengan. Anda juga boleh menggunakan belon gastrik, tetapi belon gastrik hanya boleh bertahan sehingga 9 bulan.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum menjalani pembedahan pintasan gastrik?

Bincang dengan doktor tentang ubat-ubatan yang anda ambil, alergi, atau keadaan kesihatan yang lain sebelum menjalani pembedahan. Adalah penting anda mengikuti arahan doktor untuk berhenti makan atau minum sebelum pembedahan. Sebelum pembedahan, tetapkan pertemuan dengan ahli anestesi anda. Adalah penting anda mengikuti arahan doktor untuk berhenti makan atau minum sebelum pembedahan. Anda akan diberikan arahan sebelum pembedahan, seperti sama ada anda dibenarkan makan sebelum pembedahan. Secara umum, anda mesti berpuasa 6 jam sebelum prosedur bermula. Anda boleh dibenarkan minum cecair, seperti kopi, beberapa jam sebelum pembedahan.

Apakah proses pengadukan gastrik?

Pembedahan biasanya dilakukan di bawah anestesia umum dan berlangsung selama 2 hingga 4 jam. Pakar bedah itu akan membuat beberapa incisions kecil di abdomen. Peralatan seperti teleskop akan dimasukkan ke dalam perut untuk pembedahan. Pakar bedah akan membuat akses ke belakang perut anda. Peralatan rapi akan dimasukkan dan ketuk perut anda untuk membuat perut yang lebih kecil. Kemudian pakar bedah akan membahagikan usus kecil di bawah perut anda. Akhir usus kemudian disambungkan ke perut baru. Kandungan perut akan 'memotong jalan' melalui baki perut dan bahagian pertama usus kecil.

Apa yang perlu saya lakukan selepas menjalani lulus gastrik?

Anda dibenarkan pulang keesokan harinya. Anda hanya boleh menggunakan cecair selama beberapa minggu, perlahan-lahan makan makanan halus, maka selepas 4 hingga 6 minggu anda boleh memulakan makanan pepejal. Rehat beberapa lama sebelum pulang ke tempat kerja. Anda boleh kembali bekerja selepas 2 hingga 4 minggu, bergantung pada tahap operasi dan jenis aktiviti anda. Bersenam boleh membantu anda kembali ke aktiviti biasa anda. Dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu. Rata-rata, orang yang mengalami pintasan gastrik dapat menghapus separuh daripada berat badan yang berlebihan.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Seperti prosedur lain, terdapat beberapa kemungkinan risiko. Tanya pakar bedah untuk menjelaskan risiko kepada anda. Komplikasi yang mungkin dalam prosedur umumnya boleh merangkumi reaksi kepada anestesia, pendarahan, atau pembekuan darah (trombosis urat dalam, DVT).

Dalam prosedur pintasan gastrik laparoskopi, terdapat beberapa komplikasi yang mungkin, seperti:

● kerosakan struktur seperti usus, pundi kencing atau saluran darah

● emfisema pembedahan

● kemunculan hernia sekitar hirisan

● stenosis gastrik

● pendarahan di kawasan yang terkandung

● kebocoran anastomotik

● Kemunculan hernia di dalam perut

● kematian.

Di samping itu, komplikasi jangka panjang yang mungkin berlaku:

● Perubahan tabiat usus atau cirit-birit

● kekurangan nutrien

● ulser anastomotik

● kemunculan batu karang

Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi dengan mengikuti arahan doktor sebelum pembedahan, seperti berpuasa dan menghentikan ubat-ubatan tertentu.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Pilihan Editor