Terbuka cholecystectomy

Terbuka cholecystectomy

Anonim

Definisi

Apa batu karang?

Gallstones atau gallstones adalah 'batu' yang terbentuk dalam pundi hempedu. Ini adalah keadaan biasa yang boleh berlaku dalam keluarga. Risiko batu empedu bertambah dengan usia dan jika anda sering mengambil makanan berlemak. Bagi sesetengah orang, batu empedu boleh menyebabkan keadaan yang teruk seperti sakit perut.

Bilakah saya perlu menjalani cholecystectomy yang terbuka?

Sekiranya anda mengalami kesakitan yang disebabkan oleh batu empedu, adalah disyorkan untuk melakukan penyingkiran pundi hempedu.

Pencegahan & amaran

Apakah yang perlu saya ketahui sebelum menjalani pembedahan?

Operasi dilakukan dengan membuat beberapa sayatan kecil. Sekiranya anda menjalani pembedahan ke kawasan hempedu, cenderung mengalami banyak masalah, atau jika anda mempunyai masalah yang menjadikannya sukar bagi doktor untuk melihat pundi hempedu anda, pembedahan terbuka boleh menjadi pilihan anda.

Apakah alternatif untuk cholecystectomy?

Terdapat alternatif yang boleh membubarkan dan memusnahkan batu empedu, tetapi teknik ini melibatkan ubat-ubatan yang keras, mempunyai kesan sampingan dan kadar kegagalan yang tinggi. Antibiotik boleh digunakan untuk merawat jangkitan pundi hempedu. Makan makanan rendah lemak juga boleh mencegah serangan sakit. Walau bagaimanapun, alternatif ini tidak boleh menyembuhkan keadaan, dan gejala-gejala cenderung berulang.

Proses

Apa yang perlu saya lakukan sebelum menjalani pembedahan?

Anda dilarang makan dan minum apa-apa selama 8 jam sebelum ujian. Anda mungkin dikehendaki berhenti mengambil ubat pada hari atau sebelum pembedahan. Anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menukar atau berhenti mengambil ubat. Ikut arahan lain untuk mempersiapkan prosedur operasi.

Apakah proses untuk cholecystectomy?

Pembedahan biasanya dilakukan di bawah anestesia am dan berlangsung selama kira-kira 1 jam. Pakar bedah akan membuat beberapa sayap kecil di perut dan membebaskan saluran dan arteri saraf anda. Pundi hempedu akan dipisahkan dari hati dan dikeluarkan.

Apa yang perlu saya lakukan selepas menjalani pembedahan?

Anda dibenarkan untuk pulang ke rumah selepas 2 hingga 4 hari. Anda boleh menyambung semula aktiviti anda selepas kira-kira 6 minggu, bergantung pada tahap operasi dan jenis aktiviti. Bersenam dapat membantu anda kembali ke aktivitas normal anda. Dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu. Anda akan pulih sepenuhnya dan dapat bergerak kembali seperti biasa.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Komplikasi termasuk pendarahan, jangkitan dan kecederaan pada saluran yang membawa hempedu dari pundi hempedu ke perut. Semasa proses cholecystectomy, usus atau saluran darah utama boleh cedera apabila peralatan dimasukkan ke dalam perut. Komplikasi ini jarang terjadi. Komplikasi tertentu yang lain termasuk:

● kebocoran cecair atau batu karang

● pengekalan batu

● kesakitan berterusan

● cirit-birit

● keradangan lapisan perut

● jangkitan dada

● kecederaan pada saluran hempedu

● tindak balas alergi

● luka usus

● lumpuh usus yang berterusan

● kerosakan serius pada hati

Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi dengan mengikuti arahan doktor sebelum pembedahan, seperti berpuasa dan menghentikan ubat-ubatan tertentu.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.nhs.uk/conditions/Laparoscopiccholecystectomy/Pages/Introduction.aspx
http://www.medicinenet.com/cholecystectomy/article.htm

Pilihan Editor