Laparoscopy dan Coloring Test

Laparoscopy dan Coloring Test

Anonim

Definisi

Apakah laparoskopi dan ujian pewarna?

Ujian laparoskopi dan pewarna adalah pembedahan yang menggunakan pembedahan lubang kunci untuk mengetahui mengapa anda mengalami kesukaran untuk hamil. Ujian pewarna akan menunjukkan mengapa tiub fallopian anda disekat. Laparoscopy akan menunjukkan jika anda mempunyai endometriosis, jangkitan pelvis, pelekatan, sista ovari atau fibroid. Bagi sesetengah wanita, rawatan kecil juga boleh dilakukan serentak.

Bilakah saya perlu menjalani ujian laparoskopi dan pewarna?

Ujian laparoskopi dan pewarna boleh membantu doktor mengetahui penyebab ketidaksuburan anda.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani ujian laparoskopi dan pewarna?

Terdapat beberapa alternatif untuk ujian laparoskopi dan pewarna. Ujian x-ray atau ultrasound boleh menunjukkan jika tiub anda disekat.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum menjalani ujian laparoskopi dan pewarna?

Bincang dengan doktor tentang ubat-ubatan yang anda ambil, alergi, atau keadaan kesihatan yang lain sebelum menjalani pembedahan. Sebelum pembedahan, tetapkan pertemuan dengan ahli anestesi anda. Adalah penting anda mengikuti arahan doktor untuk berhenti makan atau minum sebelum pembedahan. Anda akan diberikan arahan sebelum pembedahan, seperti sama ada anda dibenarkan makan sebelum pembedahan. Secara umum, anda mesti berpuasa 6 jam sebelum prosedur bermula. Anda boleh dibenarkan minum cecair, seperti kopi, beberapa jam sebelum pembedahan.

Apakah proses laparoskopi dan ujian pewarna?

Pembedahan biasanya dilakukan di bawah anestesia umum dan berlangsung selama kira-kira 15 minit. Pakar bedah akan membuat beberapa potongan kecil ke perut. Peralatan seperti teleskop akan dimasukkan ke dalam perut untuk pembedahan. Pewarna ini akan disuntik dan akan melalui tiub fallopian anda.

Apakah yang perlu saya lakukan selepas menjalani ujian laparoskopi dan pewarna?

Anda dibenarkan pulang ke rumah pada hari yang sama. Pasukan perubatan akan memaklumkan kepada anda apa yang ditemui di laparoskopi dan ujian pewarna dan berbincang dengan anda rawatan atau tindakan selanjutnya yang anda perlukan. Rehat selama 1 hingga 2 hari dan ambil ubat penahan sakit jika perlu. Bersenam boleh membantu anda kembali ke aktiviti biasa anda. Dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Seperti prosedur lain, terdapat beberapa kemungkinan risiko. Tanya pakar bedah untuk menjelaskan risiko kepada anda. Komplikasi yang mungkin dalam prosedur umumnya boleh merangkumi reaksi kepada anestesia, pendarahan, atau pembekuan darah (trombosis urat dalam, DVT). Dalam prosedur laparoskopi dan ujian pewarna, terdapat kemungkinan komplikasi tertentu, seperti:

● kerosakan struktur seperti usus, pundi kencing atau saluran darah

● kemunculan hernia sekitar hirisan

● emfisema pembedahan

● kegagalan untuk mengetahui sebabnya

● kegagalan prosedur

● jangkitan organ ginekologi dan pundi kencing.

Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi dengan mengikuti arahan doktor sebelum pembedahan, seperti berpuasa dan menghentikan ubat-ubatan tertentu.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Pilihan Editor