Le Fort 1 Osteotomy

Le Fort 1 Osteotomy

Anonim

Definisi

Apakah osteotomi Le Fort 1?

Le Fort 1 osteotomy adalah operasi untuk mengubah kedudukan maxilla supaya gigi anda dapat rata. Terdapat batasan untuk penggunaan pendakap untuk meluruskan gigi. Kadang-kadang gigi tidak boleh sempurna sempurna tanpa membetulkan kedudukan rahang atas anda.

Bilakah saya perlu menjalani osteotomi Le Fort 1?

Sekiranya anda atau anak anda mempunyai maloklusi (gigi dan rahang yang tidak sejajar) kerana jurang di langit-langit, osteomi Le Fort 1 boleh menjadi pilihan untuk rawatan.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani osteotomi Le Fort 1?

Anda mungkin kelihatan berbeza dari apa yang anda bayangkan selepas menjalani pembedahan Le Fort. Perubahan pada muka boleh bertahan sehingga 1 tahun selepas pembedahan. Pemindahan pada tulang muka boleh mengubah bentuk hidung atau bibir anda. Tulang anda boleh retak pada bahagian lain. Gigi anda boleh rosak atau anda akan mengalami kesukaran menggunakan gigi anda. Jarang, tetapi tulang di kepala anda boleh retak, menyebabkan bendalir tunjang keluar melalui telinga dan hidung. Doktor gigi anda akan memasang pendakap untuk meluruskan gigi anda, tetapi anda akan mendapati sukar untuk menggigit dengan betul. Anda akan memerlukan wayar tetap di belakang gigi anda atau menggunakan penjagaan pada waktu malam untuk mengekalkan gigi anda.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum menjalani osteotomi Le Fort 1?

Bincang dengan doktor tentang ubat-ubatan yang anda ambil, alergi, atau keadaan kesihatan yang lain sebelum menjalani pembedahan. Sebelum pembedahan, tetapkan pertemuan dengan ahli anestesi anda. Adalah penting anda mengikuti arahan doktor untuk berhenti makan atau minum sebelum pembedahan. Anda akan diberikan arahan sebelum pembedahan, seperti sama ada anda dibenarkan makan sebelum pembedahan. Secara umum, anda mesti berpuasa 6 jam sebelum prosedur bermula. Anda boleh dibenarkan minum cecair, seperti kopi, beberapa jam sebelum pembedahan.

Apakah proses osteotomi Le Fort 1?

Pembedahan biasanya dilakukan di bawah anestesia am dan berlangsung selama kira-kira 1 jam. Pakar bedah akan membuat pemotongan di dalam mulut anda, di atas gigi atas anda. Pakar bedah itu akan menggunakan peralatan khas untuk memisahkan bahagian rahang atas yang memegang gigi anda. Kedudukan rahang diperbetulkan menggunakan plat dan skru.

Apa yang perlu saya lakukan selepas menjalani osteonomi Le Fort 1?

Anda dibenarkan pulang selepas 1 hingga 3 hari. Bengkak biasanya akan mereda selepas minggu ketiga. Bersenam boleh membantu anda kembali ke aktiviti biasa anda. Dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu. Makan makanan halus selama 4 hingga 6 minggu, kemudian perlahan-lahan mulai memakan makanan padat jika anda boleh mengunyah dengan selesa. Anda boleh kembali bekerja selepas 2 hingga 4 minggu, bergantung pada tahap operasi dan jenis aktiviti anda.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Anda mungkin mengalami kehilangan darah semasa pembedahan dan memerlukan pemindahan darah. Anda juga mungkin mengalami rasa sakit, jangkitan, pendarahan atau kerosakan kulit yang disebabkan oleh pembedahan. Plat logam dan skru yang dipasang semasa operasi boleh menjadi longgar, beralih atau menyebabkan jangkitan. Sekiranya berlaku jangkitan, anda perlu menjalani operasi lain untuk membetulkannya. Anda juga boleh merasakan perkakasan di bawah kulit anda. Tulang anda mungkin mengalami kesulitan pulih dengan betul atau akan kembali ke kedudukan pra operasi mereka.

Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi dengan mengikuti arahan doktor sebelum pembedahan, seperti berpuasa dan menghentikan ubat-ubatan tertentu.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.drugs.com/cg/le-fort-osteotomy-precare.html

Pilihan Editor