Leanoplasty

Leanoplasty

Anonim

Definisi

Apa itu myringoplasty?

Myringoplasty adalah satu pembedahan untuk membaiki lubang dalam gendang telinga anda. Perforasi atau lubang di gendang telinga biasanya disebabkan oleh jangkitan pada telinga tengah yang merosakkan gendang telinga. Perforasi juga boleh disebabkan oleh trauma, contohnya pukulan ke telinga. telinga dan pendengaran semakin merosot.

Bilakah saya perlu menjalani myringoplasty?

Myringoplasty boleh mengurangkan risiko jangkitan telinga dan boleh meningkatkan pendengaran anda.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani myringoplasty?

Menjaga telinga kering dengan tersumbat dengan kapas dan Vaseline semasa mandi atau mencuci boleh mencegah jangkitan. Jangkitan boleh dirawat dengan antibiotik atau pembersihan secara perubatan. Alat bantuan pendengaran juga boleh meningkatkan pendengaran anda.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum menjalani myringoplasty?

Bincang dengan doktor tentang ubat-ubatan yang anda ambil, alergi, atau keadaan kesihatan yang lain sebelum menjalani pembedahan. Sebelum pembedahan, tetapkan pertemuan dengan ahli anestesi anda. Adalah penting anda mengikuti arahan doktor untuk berhenti makan atau minum sebelum pembedahan. Anda akan diberi arahan sebelum pembedahan, seperti sama ada anda dibenarkan untuk makan sebelum pembedahan. Secara umum, anda mesti berpuasa 6 jam sebelum prosedur bermula. Anda boleh dibenarkan minum cecair, seperti kopi, beberapa jam sebelum pembedahan.

Apakah proses myringoplasty?

Pembedahan biasanya dilakukan dengan anestesia am atau anestesia tempatan. Prosedur ini biasanya berlangsung selama kira-kira 1 jam hingga 90 minit Pakar pembedahan anda akan menggunakan satu rasuah (bahagian tisu) untuk menutup lubang tersebut. Pakar pembedahan akan memasang rasuah melalui tudung di depan atau belakang telinga atau di dalam telinga telinga anda. Pesakit gegendang akan dibuang, maka rasuah diletakkan di bawah gendang telinga dan dipegang oleh span larut. Gendang gendang akan dikembalikan semula.

Apa yang perlu saya lakukan selepas menjalani myringoplasty?

Anda dibenarkan pulang ke rumah pada hari yang sama. Sekiranya anda menggunakan pembalut di kepala, ia boleh dikeluarkan pada hari berikutnya. Pakar bedah anda akan memberitahu anda apabila anda boleh menyambung semula aktiviti normal. Anda boleh kembali bekerja selepas 2 minggu. Bersenam boleh membantu anda kembali ke aktiviti biasa anda. Dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu. Anda perlu kembali selepas 2 atau 3 minggu untuk mengeluarkan pek dan periksa rasuah.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Seperti prosedur lain, terdapat beberapa kemungkinan risiko. Tanya pakar bedah itu

terangkan risiko kepada anda.

Komplikasi yang mungkin dalam prosedur umumnya boleh merangkumi reaksi kepada anestesia, pendarahan, atau pembekuan darah (trombosis urat dalam, DVT). Dalam pembedahan myringoplasty, terdapat beberapa kemungkinan risiko, seperti:
● kegagalan rasuah

● kehilangan pendengaran

● tinnitus

● perubahan dalam rasa

● tindak balas alergi

Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi dengan mengikuti arahan doktor sebelum pembedahan, seperti berpuasa dan menghentikan ubat-ubatan tertentu.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Pilihan Editor