Nisbah Ablasi Retina

Nisbah Ablasi Retina

Anonim

Definisi

Apakah detasmen retina?

Retina adalah lapisan dalaman di belakang bola mata yang menukarkan cahaya memasuki mata ke dalam imej yang dihantar ke otak. Retina boleh mengelupas dan membuat penglihatan kabur dan teduh. Dalam kebanyakan kes, keadaan ini disebabkan oleh mengecut mata dan merobek retina dengan bahan seperti gel yang mengisi bahagian tengah mata. Detasmen retina juga boleh disebabkan oleh kecederaan sebelumnya atau pembedahan mata.

Bilakah saya perlu menjalani pembedahan retina retina?

Jika retina itu koyak, rawatan yang mungkin diberikan oleh doktor adalah pembedahan. Prosedur pembedahan boleh dilakukan bersama photocoagulation atau cryopexy. Pakar bedah memerlukan maklumat terperinci tentang keadaan retina sebelum menentukan rawatan perubatan yang sesuai.

Pencegahan & amaran

Apakah yang perlu saya cari sebelum menjalani pembedahan retina?

Air mata atau lubang retina boleh dirawat tanpa sebarang pembedahan. Rawatan ini menggunakan laser (photocoagulation) atau pembekuan (cryopexy). Sekali-sekala, sesetengah orang memerlukan operasi kedua untuk rawatan untuk berjaya. Pembedahan mata tidak selalu berjaya melampirkan retina. Retina yang telah dipancarkan juga tidak menjamin visi anda menjadi normal. Betapa baik penglihatan anda selepas pembedahan bergantung kepada keadaan tengah retina (makula) yang dipengaruhi oleh detasmen sebelum pembedahan. Pemulihan mata selepas pembedahan retina retina mungkin mengambil masa beberapa bulan. Tetapi dalam sesetengah kes, pesakit yang penglihatannya tidak dapat dipulihkan didapati.

Proses

Apakah yang perlu dilakukan sebelum menjalani pembedahan retina?

Dalam peringkat penyediaan operasi, pastikan anda memberitahu doktor tentang keadaan kesihatan anda, ubat-ubatan yang anda ambil, dan apa-apa alergi yang anda ada. Ahli bius anestesi akan menerangkan prosedur anestesia dan memberikan arahan lanjut. Pastikan anda mengikuti semua arahan doktor termasuk larangan makan dan minum sebelum pembedahan. Secara umum, anda dikehendaki berpuasa selama enam jam sebelum pembedahan dilakukan. Walau bagaimanapun, anda dibenarkan memakan minuman seperti kopi beberapa jam sebelum operasi.

Apakah proses pembedahan retina retina?

Pelbagai teknik anestetik boleh digunakan dalam proses ini. Operasi biasanya mengambil masa 90 minit hingga dua jam. Pakar bedah boleh membaiki air mata atau lubang di retina menggunakan teknik laser atau pembekuan. Khususnya melalui pembedahan, detasmen retina boleh dirawat dengan mengeluarkan prosedur gel di tengah-tengah mata dan menggantikannya dengan buih udara, minyak gas atau silikon. Di samping itu, doktor permukaan anda.

Apa yang perlu dilakukan selepas menjalani pembedahan retina?

Selepas menjalani prosedur pembedahan, anda dibenarkan pulang ke rumah pada keesokan harinya. Elakkan berenang atau mengangkat apa-apa yang berat sebelum berunding dengan pakar bedah anda. Senaman tetap terbukti dapat meningkatkan kesihatan untuk jangka masa panjang. Tetapi sebelum anda membuat keputusan untuk bersenam, tanya nasihat doktor anda. Gelas baru boleh disyorkan untuk meningkatkan penglihatan anda. Doktor kemudian akan mengendalikan ujian mata kira-kira satu bulan selepas pembedahan. Ia mengambil sedikit masa untuk memulihkan visi anda.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Setiap prosedur pembedahan mempunyai risiko sendiri, termasuk pembedahan detasmen retina. Pakar bedah akan menjelaskan segala jenis risiko yang mungkin berlaku selepas operasi. Komplikasi biasa yang boleh berlaku selepas pembedahan adalah kesan selepas pendarahan anestesia yang berlebihan, serta pembekuan darah dalam trombosis vena mendalam (DVT).

Untuk pembedahan detasmen retina, komplikasi yang boleh berlaku adalah:

● pendarahan berat di dalam mata

● tekanan meningkat di mata

● retina boleh koyak / koyak kembali

● penglihatan terhad

● penglihatan yang teduh

● keradangan mata di sebelahnya

Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi dengan mengikuti arahan doktor sebelum pembedahan, seperti puasa dan menghentikan ubat-ubatan tertentu.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/retinal-detachment/basics/treatment/con-20022595

Pilihan Editor