Pembedahan Glaukoma

Pembedahan Glaukoma

Anonim

Definisi

Apakah glaukoma?

Glaukoma adalah penyakit biasa yang mengakibatkan kerosakan pada saraf optik. Pembedahan glaukoma dapat mengurangkan risiko kerosakan selanjutnya terhadap saraf optik. Saraf optik membawa imej dari retina ke otak, supaya anda dapat melihat. Glaukoma adalah koleksi beberapa keadaan yang menyebabkan kerosakan pada saraf optik anda. Glaukoma berlaku dalam 1 dalam 50 orang lebih 40 tahun. Glaukoma boleh menyebabkan kehilangan penglihatan. Glaukoma boleh disebabkan oleh peningkatan tekanan pada mata apabila peredaran cecair mata terganggu. Kadang-kadang saraf optik juga boleh rosak walaupun tekanan mata normal.

Bilakah saya perlu menjalani pembedahan glaukoma?

Pembedahan boleh mengurangkan tekanan pada bola mata dengan membuka sudut saliran tertutup atau membuat lubang supaya bendalir mata dapat keluar. Pembedahan juga boleh mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh glaukoma.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani pembedahan glaukoma?

Rawatan akan dibicarakan sebelum menjalani pembedahan. Pembedahan laser biasanya pembedahan pertama untuk dicuba. Jika pembedahan laser tidak berjaya, doktor akan mencuba pembedahan konvensional. Trabeculektomi boleh digabungkan dengan pembedahan untuk pembuangan katarak.

Adakah terdapat alternatif untuk pembedahan?

Titik mata boleh mengurangkan tekanan mata. Laser boleh dilakukan, tetapi hasilnya tidak berkesan seperti pembedahan.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum menjalani pembedahan glaukoma?

Bincang dengan doktor tentang ubat-ubatan yang anda ambil, alergi, atau keadaan kesihatan yang lain sebelum menjalani pembedahan. Sebelum pembedahan, tetapkan jadual pertemuan dengan ahli nujum anda. Adalah penting anda mengikuti arahan doktor untuk berhenti makan atau minum sebelum pembedahan. Anda akan diberikan arahan sebelum pembedahan, seperti sama ada anda dibenarkan makan sebelum pembedahan.

Apakah proses pembedahan glaukoma?

Terdapat beberapa pilihan teknik anestesia. Operasi biasanya berlangsung selama 45 hingga 75 minit. Pakar bedah akan membuat lubang kecil di lapisan putih mata anda. Cecair mata akan keluar di lapisan luar mata yang kemudiannya ditampung di bawah kelopak mata anda.

Apa yang perlu saya lakukan selepas menjalani pembedahan glaukoma?

Anda dibenarkan pulang beberapa jam selepas pembedahan. Anda mungkin perlu melawat pakar bedah anda untuk beberapa minggu pertama dan pelarasan kecil boleh dibuat. Secara umum, anda memerlukan cuti bekerja selama 2 minggu. Elakkan berenang, mengangkat objek berat, atau tunduk kepala anda di bawah pinggang sebelum pakar bedah anda dibenarkan. Bersenam boleh membantu anda kembali ke aktiviti biasa anda. Dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu. Sesetengah pesakit mengalami pemulihan pesat, kerana kawalan yang baik.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Masalah yang paling biasa selepas menjalani trabeculectomy adalah luka di lubang yang dapat menyekat pelepasan dari mata dan mengganggu fungsi bleb. Sekiranya bleb tidak berfungsi, operasi lain mungkin diperlukan. Mitomycin sering digunakan untuk mencegah kecederaan. Mitomycin lebih kerap digunakan daripada 5-fluorouracil, tetapi tidak boleh digunakan selepas pembedahan. 5-fluorouracil boleh digunakan semasa pembedahan atau disuntik ke dalam tisu nipis (konjunktiva) yang menutup mata selepas pembedahan, untuk mengelakkan kecederaan.

Komplikasi lain yang boleh berlaku selepas pembedahan:

● penglihatan kabur

● pendarahan di mata

● kehilangan penglihatan pusat secara tiba-tiba dan kekal. Ini bergantung kepada berapa banyak penglihatan hilang sebelum pembedahan

● jangkitan mata

● tekanan tinggi pada mata, menyebabkan glaukoma malignan. Kes ini jarang dijumpai

Komplikasi jangka panjang selepas trabeculectomy termasuk:

● Katarak lebih teruk daripada sebelum pembedahan

● perubahan saraf di bahagian belakang mata yang berkaitan dengan glaukoma

● mata berkilat (pengurangan sedikit kelopak mata adalah normal)

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.webmd.com/eye-health/trabeculectomy-filtration-surgery-for-glaucoma

Pilihan Editor