Pembedahan Katarak

Pembedahan Katarak

Anonim

Definisi

Apa katarak?

Katarak adalah apabila kanta semulajadi mata anda menjadi kabur, biasanya disebabkan oleh penuaan. Katarak menyebabkan penglihatan kabur atau fokus pada mata berubah.

Bilakah saya harus menjalani pembedahan katarak?

Sekiranya kanta anda kabur dan penglihatan anda menjadi berkabus, anda mungkin mempunyai katarak. Pembedahan katarak adalah operasi untuk membuang kabut lensa di mata anda (katarak) dan menggantikannya dengan lensa buatan yang jelas. Walaupun katarak umumnya berkaitan dengan usia, beberapa faktor boleh menyebabkan masalah ini muncul pada usia yang lebih muda. Tidak kira berapa umur anda, pembedahan katarak dapat membantu meningkatkan kualiti hidup anda.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani pembedahan katarak?

Anda boleh menjalani pembedahan katarak di mana-mana peringkat; Anda tidak perlu menunggu sehingga penglihatan anda semakin buruk.

Satu masalah yang boleh berlaku selepas pembedahan katarak adalah pembasmian kapular posterior. Keadaan ini berlaku apabila sel-sel dari lensa yang dikeluarkan ditinggalkan selepas pembedahan dan mula tumbuh kembali. Ini menyebabkan masalah dalam visi anda yang sama dengan katarak. Anda boleh menggunakan rawatan laser untuk membetulkan masalah supaya kanta tidak perlu diganti.

Proses

Apa yang perlu saya lakukan sebelum pembedahan?

Anda mungkin mempunyai ujian pra-operasi. Pakar lidah (pakar kesihatan mata, termasuk pembedahan mata) akan mengukur mata dan visi anda. Ujian ini membantu menentukan sama ada kanta tiruan akan menjadi baik untuk anda, jadi penglihatan anda akan sebaik selepas operasi.

Anda boleh membantu diri sendiri dengan menyediakan soalan untuk bertanya tentang risiko, manfaat, dan prosedur alternatif. Ini akan membantu anda mendapatkan semua maklumat yang anda perlukan sebelum anda memberi kebenaran doktor anda untuk beroperasi. Anda mungkin diminta menandatangani borang persetujuan.

Bagaimana proses operasi?

Biasanya operasi ini mengambil masa kira-kira 30 minit.

Pakar bedah akan memohon ubat mata ke mata anda untuk melebar para murid dan melegakan otot mata anda. Ini akan memudahkan anda memeriksa mata anda dan mengeluarkan lensa. Mereka juga akan meletakkan anestetik setempat mata mata ke dalam mata anda dan menutup muka anda dengan kain yang bersih. Kain ini akan membentuk khemah kecil di atas muka anda supaya anda masih boleh bernafas dan bercakap. Pakar bedah anda akan menggunakan klip kecil untuk memegang tudung anda supaya anda tidak perlu bimbang tentang berkelip pada saat yang salah.

Apabila anestetik telah mula berfungsi, pakar bedah anda akan membuat percikan kecil di permukaan mata anda. Walaupun mata anda terbuka dan anda akan sedar, anda tidak akan dapat melihat alat apa yang sedang digunakan. Walau bagaimanapun, anda dapat melihat cahaya dan beberapa pergerakan. Anda tidak akan merasa sakit.

Cara paling biasa untuk menghilangkan katarak adalah dengan jenis operasi yang dipanggil phacoemulsification. Pakar bedah anda akan menggunakan alat khas yang menggunakan ultrasound (gelombang bunyi) untuk memecahkan kabus kanta. Anda boleh mendengar sedikit bunyi apabila alat ini digunakan. Pakar bedah akan mengeluarkan kanta yang rosak dari mata anda. Dia kemudian akan meletakkan lensa tiruan yang akan berada di dalam mata anda secara kekal.

Pakar bedah anda biasanya akan membenarkan mata anda sembuh secara semula jadi tanpa jahitan.

Apa yang perlu saya lakukan selepas pembedahan?

Selepas dirasakan, ia akan mengambil masa beberapa jam sebelum mata anda dapat dirasakan semula. Mata anda mungkin ditutup dengan pelindung pelindung, yang akan anda gunakan sepanjang malam.

Anda boleh diberikan titisan antibiotik untuk digunakan di rumah untuk membantu mencegah jangkitan. Anda juga boleh diberi titisan steroid untuk membantu mengawal bengkak mata anda. Adalah penting untuk mengikuti nasihat pakar bedah anda tentang seberapa kerap ia jatuh.

Biasanya anda dibenarkan pulang ke rumah beberapa jam selepas pembedahan, apabila anda merasa bersedia. Pastikan seseorang membawa anda ke rumah, dan meminta seseorang untuk tinggal bersama anda selama sehari atau beberapa hari sehingga kesan ubat hilang.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Seperti setiap prosedur, terdapat risiko yang berkaitan dengan pembedahan katarak. Risiko bergantung kepada keadaan anda, jadi ia akan berbeza bagi setiap orang. Tanya pakar bedah anda untuk menjelaskan bagaimana risiko itu adalah untuk anda.

Komplikasi pembedahan katarak jarang berlaku tetapi boleh termasuk:

  • terdapat air mata dalam kapsul lensa
  • masalah dengan kanta baru, contohnya jenis atau masalah yang salah dengan kedudukannya di mata anda
  • jangkitan mata yang teruk
  • retina dilepaskan (apabila garis nipis di belakang mata anda memisahkan dari uratnya)
  • pendarahan dalaman (pendarahan suprachoroidal) - pakar bedah anda mungkin perlu menghentikan operasi dan anda perlu melakukannya hari lain

Jika komplikasi berlaku, ini boleh menjejaskan visi anda dan anda mungkin perlu melakukan pembedahan lain. Tanya pakar bedah anda untuk menjelaskan risiko secara terperinci kepada anda.

Masalah yang paling biasa yang anda boleh dapatkan selepas pembedahan katarak dipanggil opacification kapsul posterior (PCO). Ini berlaku apabila sel-sel dari lensa yang dikeluarkan ditinggalkan selepas pembedahan dan mula tumbuh semula. Ini akan menyebabkan masalah dengan visi anda yang gejala serupa dengan katarak. Anda boleh melakukan rawatan laser untuk membetulkannya.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.bupa.co.uk/health-information/directory/c/cataractsurgery

Pilihan Editor