Pembedahan Pinky

Pembedahan Pinky

Anonim

Definisi

Apakah masalah yang boleh muncul di kaki kecil anda?

Tiga masalah utama yang boleh berlaku ialah kecacatan, kesakitan pada sendi jari kaki, dan metatarsalgia (rasa sakit dan keradangan dalam bola kaki). Kecacatan kaki disebabkan oleh keadaan tendon yang menggerakkan jari kaki terlalu ketat atau tidak seimbang. Apabila menggunakan kasut, jari kaki menggosok ke arah jari yang lain, menyebabkan tekanan dan kesakitan. Arthritis keradangan seperti arthritis rheumatoid boleh merosakkan sendi kaki dan menyebabkan sendi bergerak dari kedudukan asalnya.

Apakah faedah pembedahan ini?

Jari kaki anda akan menjadi lebih lurus supaya kaki anda tidak cedera ketika berjalan dengan kasut.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum saya menjalani pembedahan merah jambu?

Pad yang ditempatkan di antara jari kaki dapat membantu mengurangkan kesakitan. Selain itu, menggunakan kasut lembut dari kedai kasut berkualiti sebenarnya cukup berkesan dalam menangani masalah ini. Tetapi jika tidak, segera hubungi hospital orthotics untuk cadangan pada sol atau kasut khas.

Proses

Apa yang perlu saya lakukan sebelum menjalani operasi berambut merah?

Dalam peringkat penyediaan operasi, pastikan anda memberitahu doktor tentang keadaan kesihatan anda, ubat-ubatan yang anda ambil, dan apa-apa alergi yang anda ada. Ahli bius anestesi akan menerangkan prosedur anestesia dan memberikan arahan lanjut. Pastikan anda mengikuti semua arahan doktor termasuk larangan makan dan minum sebelum pembedahan. Secara umum, anda dikehendaki berpuasa selama enam jam sebelum pembedahan dilakukan. Walau bagaimanapun, anda dibenarkan memakan minuman seperti kopi beberapa jam sebelum operasi.

Apakah proses pembedahan jari kecil?

Pelbagai teknik anestetik boleh digunakan dalam proses operasi. Pengendalian yang dilakukan melalui pembedahan termasuk percubaan untuk melepaskan atau meluaskan tendon, meletakkan kembali sendi di tempat, luruskan dan potong dan menyusun semula tulang jari kaki pesakit.

Apa yang perlu saya lakukan selepas menjalani operasi merah jambu?

Selepas menjalani pembedahan, anda dibenarkan pulang ke rumah pada hari yang sama atau pada keesokan harinya. Pada minggu pertama selepas pembedahan, cuba pastikan kaki anda dibesarkan untuk mengurangkan bengkak. Biasanya ia mengambil masa selama enam minggu atau lebih sehingga bengkak cukup sembuh dan anda boleh memakai kasut lagi. Latihan telah terbukti untuk mempercepatkan proses pemulihan. Tetapi sebelum anda membuat keputusan untuk bersenam, tanya doktor terlebih dahulu.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Setiap prosedur operasi mestilah mempunyai risiko sendiri. Pakar bedah akan menjelaskan segala jenis risiko yang mungkin berlaku selepas operasi. Komplikasi umum yang boleh berlaku selepas pembedahan adalah kesan post anesthesia, pendarahan yang berlebihan, atau pembekuan darah dalam urat dalam (trombosis vena mendalam atau DVT).

Untuk pembedahan jari kaki yang jernih, komplikasi yang boleh berlaku ialah:

● kerosakan saraf

● kerosakan pada saluran darah

● masalah semasa penyembuhan tulang

● jari kaki tidak boleh dipindahkan

● kesakitan yang melampau, kekakuan dan kelumpuhan (sindrom kesakitan serantau yang rumit)

● sakit di kaki anda

● keabnahan dalam muncul semula jari

Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi dengan mengikuti arahan doktor sebelum pembedahan, seperti puasa dan menghentikan ubat-ubatan tertentu.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

https://drive.google.com/open?id=1jlNfhfwqgCbtrNXWcS1Y21m3FWtZskUfIVdr63Gfj34

Pilihan Editor