Pembedahan Fisur dubur

Pembedahan Fisur dubur

Anonim

Definisi

Apakah pembedahan fisur dubur?

Fisur dubur adalah air mata atau pecah dalam lapisan dubur (mukosa dubur). Tanda-tanda dan tanda-tanda yang muncul termasuk kesakitan ketika membuang air besar dan pembebasan darah merah cerah dari dubur. Masalah ini adalah perkara biasa pada kanak-kanak bermula dari setahun, dan menjejaskan kira-kira lapan daripada 10 bayi. Kerentanan seseorang terhadap fisur dubur cenderung menurun dengan usia. Penyebab umum pada orang dewasa termasuk sembelit dan trauma pada dubur (seperti bersalin sukar).

Bilakah saya perlu menjalani pembedahan pembedahan dubur?

Kira-kira separuh daripada kes yang berlaku boleh sembuh dengan rawatan yang betul dan mengelakkan sembelit. Walau bagaimanapun, penyembuhan boleh menjadi masalah jika tekanan semasa pergerakan usus terus membuka semula luka. Pilihan rawatan termasuk pembedahan.

Pencegahan & amaran

Apakah yang perlu saya ketahui sebelum menjalani pembedahan fisur dubur?

Pembedahan biasanya melibatkan memotong sebahagian kecil otot sphincter dubur untuk mengurangkan kekejangan dan kesakitan dan penyembuhan laju. Pembedahan mempunyai risiko kecil untuk menyebabkan inkontinensia.

Adakah terdapat alternatif untuk pembedahan?

Terdapat rawatan mudah yang dapat membantu seperti laksatif, salap, suntikan toksin bontulinum, meningkatkan jumlah serat dalam diet anda, dan minum banyak cecair.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum pembedahan fisur dubur?

Operasi ini, yang juga dikenali sebagai sphincterotomy lateral, boleh dilakukan di bawah anestesia tempatan. Ahli anestesi atau doktor anda akan menerangkan bagaimana untuk mempersiapkan prosedur anda. Adalah sangat penting untuk memaklumkan doktor anda jika anda mengambil ubat, terutama sejenis ubat yang dikenali sebagai agen penipisan darah. Anda juga diminta untuk tidak makan atau minum, biasanya selama enam jam sebelum itu. Adalah penting untuk mengikuti nasihat ahli bius, pakar bedah dan doktor anda. Anda tidak boleh minum alkohol 24 jam sebelum anda diberi anestesia tempatan atau ubat pelali.

Apakah proses pembedahan fisur dubur?

Terdapat beberapa teknik pembedahan untuk merawat fisur dubur.

Sphincterotomy dalaman lateral
Prosedur ini mempunyai kadar penyembuhan yang terbaik dan merupakan prosedur yang paling banyak digunakan untuk fisur dubur. Dalam operasi ini, pakar bedah anda akan membuat potongan kecil pada otot sphincter dubur dalaman dengan pemotongan panjang.

Fissurectomy
Dalam prosedur ini, bedah dubur anda dikeluarkan sepenuhnya, meninggalkan luka terbuka untuk menyembuhkan secara semula jadi. Operasi ini boleh digunakan sebagai satu prosedur, atau dengan sphincterotomy sisi, atau dengan ubat-ubatan seperti glyceril trinitrate atau botulinum A toxin suntikan. Anda mungkin perlu menjalani fissurectomy jika anda mempunyai fistula dubur (struktur seperti terowong di antara kulit di sekitar dubur dan rektum) dan fisur dubur.

Keruntuhan kemajuan
Ini adalah teknik yang melibatkan menggantikan tisu yang rosak dengan tisu yang sihat. Pembedahan jenis ini lebih kompleks dan biasanya hanya disyorkan apabila pilihan pembedahan yang lain telah gagal.

Apakah yang perlu saya lakukan selepas pembedahan fissur dubur?

Anda perlu berehat sehingga kesan anestesia selesai dan anda mungkin memerlukan beberapa ubat penahan sakit untuk membantu melegakan ketidakselesaan. Anda biasanya akan dapat pulang ke rumah setiap kali anda merasa bersedia tetapi kadang-kadang anda mungkin perlu tinggal di hospital dalam semalam. Sekiranya anda memerlukan bantuan sakit, anda tidak boleh mengambil ubat yang mengandungi codeine kerana ia boleh menyebabkan sembelit. Sekiranya anda mempunyai soalan, minta nasihat ahli farmasi anda. Anda perlu membuka penutup luka sebelum membuang air besar. Berhati-hati dalam mencuci dan mengeringkan kawasan parut selepas itu. Ia boleh mengambil beberapa bulan untuk pemulihan sepenuhnya daripada pembedahan fisur dubur, tetapi ini berbeza antara individu, jadi penting untuk mengikuti nasihat pakar bedah anda.
Sekiranya anda mempunyai soalan yang berkaitan dengan proses ujian ini, dapatkan nasihat doktor untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Komplikasi adalah apabila masalah berlaku semasa atau selepas pembedahan. Kebanyakan orang tidak mengalami komplikasi ini, tetapi komplikasi pembedahan dubur dubur termasuk: jangkitan - ini biasanya boleh dirawat dengan antibiotik, tetapi kadang-kadang boleh menjadi abses dubur dan memerlukan pembedahan fistula dubur - ini boleh dirawat dengan kerosakan pada otot sphincter dubur - ini boleh menjejaskan kawalan usus dan boleh menyebabkan inkontinensia retakan berulang - fisur mungkin dapat kembali semula selepas pembedahan

Sekiranya anda mempunyai soalan tentang komplikasi yang mungkin, sila dapatkan nasihat doktor anda untuk maklumat lanjut.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.bupa.co.uk/health-information/directory/a/anal-bagian-surgery

Pilihan Editor