Pembedahan Ani Fistula

Pembedahan Ani Fistula

Anonim

Definisi

Apakah pembedahan fistula dubur?

Fistula dubur adalah sambungan yang tidak normal antara lapisan di dalam saluran dubur (belakang) dan kulit berhampiran dubur anda.

Kebanyakan fistula dubur adalah disebabkan oleh abses (kutipan nanah) yang terkumpul di saluran dubur anda. Pus boleh melarikan diri melalui kulit atau melalui pembedahan. Fistula berlaku apabila jalur yang dibuat oleh nanah dalam perjalanan ke permukaan kulit anda tetap terbuka dan tidak akan ditutup.

Bilakah saya perlu menjalani pembedahan fistula dubur?

Fistula dubur berkembang di antara kulit di sekitar dubur. Pembedahan fistula dubur (kadang-kadang dipanggil pembedahan pembetulan fistula dubur) adalah operasi untuk menutup lubang ini.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani pembedahan fistula dubur?

Pembedahan fistula dubur adalah biasa dan biasanya selamat. Tetapi untuk membuat keputusan dan memberikan persetujuan anda, anda mesti terlebih dahulu sedar kesan sampingan yang mungkin dan risiko komplikasi. Bagi sesetengah orang, fistula boleh kembali selepas pembedahan.

Perbezaan antara fisur dubur dan fistula dubur

Fisur dubur adalah air mata manakala fistula dubur adalah pembukaan atau 'terowong' antara kulit dan rektum anda.

Adalah penting bagi anda untuk mengetahui amaran dan langkah berjaga-jaga sebelum menjalankan operasi ini. Sekiranya anda mempunyai soalan, rujuk kepada doktor untuk mendapatkan maklumat dan arahan lanjut.

Adakah terdapat alternatif untuk pembedahan?

Pembedahan adalah rawatan standard untuk fistulas dubur. Ini kerana fistula dubur anda mungkin tidak sembuh tanpa rawatan.

Sekiranya anda mempunyai penyakit Crohn bersempena fistula dubur, anda mungkin ditawarkan kombinasi rawatan perubatan dan pembedahan, bergantung kepada keadaan individu anda.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum pembedahan fistula dubur?

Anda boleh diberikan enema sejam atau lebih sebelum operasi anda untuk mengosongkan usus bawah sebelum operasi.

Operasi ini biasanya dilakukan apabila anda berada di bawah anestesia umum. Anda mesti diberi arahan yang jelas sebelum pembedahan, termasuk sama ada anda boleh makan sebelum jadual operasi. Dalam kebanyakan kes, anda sepatutnya mula berpuasa kira-kira enam jam sebelum prosedur bermula. Anda mungkin dapat minum cecair, seperti kopi, sehingga beberapa jam sebelum operasi anda.

 • Apakah proses pembedahan fistula dubur?

Operasi biasanya mengambil masa 15 hingga 30 minit.

Untuk mengurangkan risiko ketidakselarasan usus (ketika anda buang air besar secara tidak sengaja) rawatan mungkin melibatkan beberapa operasi selama beberapa bulan.

Jenis pembedahan yang anda perlukan akan bergantung kepada fistula.

Jika fistula berada di bawah atau melintasi bahagian bawah otot sphincter, pakar bedah anda akan memotong fistula pada kulit anda dan meninggalkan luka terbuka supaya ia boleh menyembuhkan dengan tisu sihat yang baru.

Sekiranya fistula mempunyai cawangan yang melalui bahagian atas otot sphincter, pakar bedah anda boleh meletakkan stitch khas (dipanggil seton stitch) di fistula untuk membolehkan nanah mengalir dengan mudah.

Fistulas mungkin sesuai untuk rawatan dengan palam yang diperbuat daripada tisu usus babi. Pakar bedah anda tidak perlu membuat pemotongan pada otot sphincter.

Jika fistula mencapai bahagian di atas otot sphincter anda, anda mungkin perlu mempunyai kolostomi sementara (usus besar yang dibiarkan terbuka dari kulit anda). Walau bagaimanapun, ini tidak luar biasa.

Apa yang perlu dilakukan selepas pembedahan fistula dubur?

Anda boleh pulang ke rumah pada hari yang sama atau selepas hari.

Rehat selama beberapa hari, dan berjalan sedikit sebanyak untuk membantu penyembuhan luka. Luka ini sering mengambil masa beberapa minggu untuk sembuh sepenuhnya dan anda mungkin perlu menggunakan berpakaian untuk menyembuhkan.

Senaman yang kerap akan membantu anda untuk kembali ke aktiviti normal secepat mungkin. Sebelum anda mula bersenam, tanya nasihat kesihatan anda atau doktor.

Sekiranya anda mempunyai soalan yang berkaitan dengan proses ujian ini, dapatkan nasihat doktor untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Komplikasi biasa:

 • kesakitan
 • pendarahan
 • parut yang tidak sedap

Komplikasi tertentu:

 • kesukaran membuang air kecil
 • secara sukarela buang air besar atau buang air besar
 • ketidakstabilan usus

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.bupa.co.uk/health-information/directory/a/anal-fistula-surgery

Pilihan Editor