Pembedahan Baypass Jantung (Koronari Arteri Bypass Graft)

Pembedahan Baypass Jantung (Koronari Arteri Bypass Graft)

Anonim

Definisi

Apakah koropsi arteri koronari koronari?

Penyakit arteri koronari adalah penyakit yang disebabkan oleh penyempitan arteri koronari (saluran darah yang membekalkan oksigen ke otot jantung). Penyakit ini mengurangkan bekalan darah ke otot jantung, menyebabkan serangan angina dan jantung.

Bilakah saya perlu menjalani pembedahan pintasan arteri koronari?

Gangguan koronari arteri koronari (CABG) adalah prosedur pembedahan perubatan yang dilakukan untuk merawat penyakit jantung koronari. Penyakit jantung koronari boleh menyebabkan angina, sakit dada yang berlaku apabila bekalan darah yang kaya oksigen ke jantung menjadi terhad. Dalam sesetengah kes, angina boleh dirawat dengan ubat, tetapi CABG diperlukan untuk merawat angina yang teruk untuk meningkatkan bekalan darah ke jantung.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani koropsi bypass arteri koronari?

Selepas CABG selesai, kebanyakan orang merasa beberapa gejala menurun, contohnya sesak nafas dan kesakitan dada. Risiko serangan jantung juga dikurangkan. Walau bagaimanapun, anda harus ingat bahawa CABG bukanlah ubat untuk penyakit jantung koronari. Jika anda tidak mengubah gaya hidup anda, seperti memakan makanan yang sihat dan bersenam secara teratur, arteri yang dicelup akan menjadi lebih keras dan sempit lagi.

Kadang-kadang CABG perlu dilakukan sekali lagi atau anda mungkin memerlukan prosedur perubatan lain untuk melebarkan arteri anda menggunakan belon kecil dan tiub yang disebut stent (coronary angioplasty).

Adakah terdapat alternatif untuk koropsi arteri koronari arteri koronari?

Sesetengah orang mungkin memerlukan campur tangan koronari perkutaneus (PCI) untuk mengembangkan arteri mereka menggunakan belon kecil yang boleh berkembang di dalamnya. Sesetengah ubat juga boleh diambil untuk melegakan gejala penyakit arteri koronari.

Proses

Apakah yang perlu saya buat sebelum rasuah oleh koronari arteri koronari?

Sebelum pergi ke hospital untuk melakukan CABG, lebih baik jika anda melakukan beberapa penyediaan.

Inilah yang patut anda lakukan:

  • letakkan TV jauh, radio, telefon, ubat, tisu, buku telefon, dan cermin mata di atas meja yang anda dapat dengan mudah sampai kemudian selepas pembedahan
  • menyediakan makanan yang mudah disediakan (contohnya beku, makanan dalam tin dan makanan mentah seperti beras atau pasta) atau menyediakan makanan sendiri yang cukup beku atau hangat semasa tempoh pemulihan. Atau, sangat mudah untuk meminta seseorang untuk membantu memasak sehingga keadaan anda dipulihkan
  • sebelum menuju ke hospital, anda mesti mandi mandi bersih, basuh rambut anda, dan potong kuku anda (jangan lupa membersihkan semua jenis kuku yang anda gunakan). Pakai pakaian bersih untuk mencegah bakteria daripada melekat, yang mungkin meningkatkan risiko komplikasi

Apabila anda tiba di hospital, anda perlu berbincang dengan doktor tentang rawatan terakhir yang anda ada, alergi, atau keadaan kesihatan yang lain. Sebelum melakukan pembedahan, anda akan bertemu dengan ahli anestesi dan merancang anestesia bersama. Ikuti peraturan yang diberikan untuk puasa sebelum pembedahan.

Apakah proses koropsi bypass arteri koronari?

Operasi ini dilakukan di bawah anestesia am dan biasanya mengambil masa kira-kira tiga jam.

Pakar bedah akan membedah bahagian depan dada anda melalui tulang belakang. Anda akan disambungkan ke mesin jantung-paru-paru, yang akan menenangkan hati anda untuk sementara waktu sementara bypass ini dilakukan.

Pakar bedah itu akan mengambil saluran darah yang panjang dari bahagian tubuh yang lain, untuk mengatasi penyumbatan dan membekalkan darah ke jantung anda.

Apa yang perlu saya lakukan selepas rasuah pintasan koronari arteri koronari?

Selepas pembedahan, anda akan dipindahkan ke unit penjagaan intensif jantung atau unit pergantungan tinggi selama beberapa hari, dan kemudian dipindahkan ke wad. Anda boleh pulang ke rumah selepas 7 hingga 10 hari. Doktor anda akan memberitahu anda apabila anda boleh menyambung semula aktiviti normal. Latihan yang kerap akan membantu anda menyambung semula aktiviti normal secepat mungkin. Sebelum anda mula bersenam, tanya nasihat doktor atau doktor. Kebanyakan orang mampu pulih sepenuhnya, angina berkurangan, tetapi kadang-kadang beberapa gejala boleh muncul semula.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Seperti operasi lain, CABG juga mempunyai risiko komplikasi.

Komplikasi yang mungkin berlaku akibat prosedur pembedahan termasuk: sakit, pendarahan, penguncupan, dan pembekuan darah. Risiko yang jarang dan boleh dirawat adalah degupan jantung yang tidak teratur atau jangkitan luka, tetapi kadang-kadang risiko komplikasi serius seperti strok atau serangan jantung juga boleh berlaku.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.nhs.uk/Conditions/Coronary-artery-bypass/Pages/Introduction.aspx

Pilihan Editor