Bahagian pernafasan

Bahagian pernafasan

Anonim

Definisi

Apakah bahagian cesarean?

Seksyen Caesarean adalah proses melahirkan bayi yang dilakukan dengan memotong perut ke rahim ibu.

Pemotongan pada perut adalah jalan keluar dari rahim. Doktor biasanya membuat sayatan panjang dalam arah mendatar tepat di atas tulang kemaluan.

Kaedah buruh oleh bahagian caesar biasanya dilakukan sekitar minggu ke-39, atau apabila doktor menasihati anda untuk menjalani operasi ini. Biasanya doktor akan mengesyorkan penghantaran caesarean jika kehamilan anda berisiko.

Berbanding dengan penghantaran vagina normal, penghantaran cesarean memerlukan masa penyembuhan yang lebih lama. Itulah sebabnya penting untuk berunding dengan doktor terlebih dahulu sebelum memutuskan menjalani prosedur kelahiran ini.

Bilakah saya perlu menjalani sesar?

Seksyen caesarea secara umumnya tidak dapat dielakkan harus dilakukan jika anda mengalami komplikasi tertentu pada kehamilan. Komplikasi ini biasanya boleh merumitkan proses melahirkan secara normal atau melalui faraj.

Walaupun terpaksa melakukan kelahiran normal, risiko membahayakan kesihatan dan keselamatan anda dan bayi anda. Ini adalah di mana doktor akan mencadangkan pilihan untuk menjalani kerja dengan kaedah Caesarean.

Seksyen caesarea boleh dirancang dari awal atau pertengahan kehamilan, atau apabila komplikasi timbul sebelum penghantaran.

Sebab bagi bahagian caesar adalah disebabkan oleh keadaan tertentu

Berikut adalah pelbagai sebab mengapa bahagian caesarea perlu dilakukan:

 • Tidak pernah ada perkembangan untuk penghantaran vagina.
 • Proses buruh terhalang.
 • Kedudukan pelepasan bayi bermula dengan bahu (penghantaran melintang).
 • Saiz kepala atau badan bayi terlalu besar untuk dilahirkan melalui faraj.
 • Kedudukan bayi dalam rahim atau rahim melintang.
 • Terdapat komplikasi pada kehamilan awal.
 • Ibu mengalami masalah kesihatan yang berisiko membahayakan diri mereka sendiri, seperti tekanan darah tinggi, diabetes, atau penyakit jantung.
 • Ibu mengalami masalah kesihatan yang berisiko tersebar ke bayi, seperti herpes genital atau HIV.
 • Telah melahirkan kaedah Caesarean sebelum ini.
 • Terdapat masalah dengan plasenta, seperti gangguan plasenta dan plasenta previa.
 • Terdapat masalah dengan tali pusat bayi.
 • Adakah mengandung kembar, kembar tiga, atau lebih.
 • Bayi dalam rahim mengalami masalah kesihatan seperti hidrosefalus dan fibroid.
 • Ibu mempunyai masalah dengan rahim dan fibroid yang menghalang serviks (serviks).

Sebab bagi bahagian cesarean adalah kerana hasrat ibu

Selain daripada keadaan perubatan tertentu, keinginan untuk menjalani pembedahan caesar juga merupakan pilihan wanita hamil kerana pelbagai sebab:

 • Mempunyai ketakutan atau kebimbangan jika anda menjalani prosedur penghantaran vagina.
 • Mempunyai pengalaman melahirkan sebelum ini.
 • Pengaruh dari keluarga, orang terdekat, dan maklumat yang diperoleh berkaitan dengan melahirkan anak.

Jika sebenarnya keadaan anda dan bayi mungkin menjalani prosedur kelahiran normal tetapi anda menginginkan bahagian caesar, anda harus berunding dengan doktor anda.

Pencegahan & amaran

Apakah yang perlu saya ketahui sebelum menjalani pembedahan caesar?

Seksyen Caesarea sebenarnya selamat. Walau bagaimanapun, ia tidak menolak kemungkinan bahawa kadang-kadang satu atau beberapa risiko akan timbul lebih daripada penghantaran biasa.

Proses pemulihan dalam pembedahan caesar juga cenderung mengambil masa lebih lama daripada penghantaran vagina yang normal. Doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda melakukan ujian darah sebelum pembedahan caesar.

Ujian darah kemudiannya akan menunjukkan maklumat mengenai jenis darah, tahap hemoglobin, dan sebagainya. Maklumat ini berguna untuk pasukan perubatan, jika anda memerlukan transfusi darah semasa atau selepas pembedahan.

Sekiranya anda bercadang untuk menjalani pembedahan yang normal tetapi prihatin mengenai bahagian cesarean, berunding dengan doktor atau bidan anda terlebih dahulu. Terangkan maklumat lanjut mengenai prosedur penyampaian caesarean yang biasanya dilakukan.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum bahagian sesar?

Sebelum menjalani sesar caesar, terdapat beberapa cadangan yang biasanya disampaikan oleh doktor. Kadang-kadang, doktor akan meminta anda mandi menggunakan sabun antiseptik, terutamanya di kawasan pemotongan semasa menjalani pembedahan caesar.

Elakkan bercukur atau memotong rambut kemaluan dalam masa 24 jam sebelum bahagian caesar. Kerana, pencukuran sebenarnya boleh meningkatkan risiko jangkitan selepas pembedahan.

Jika kemudian perlu dikeluarkan, biasanya pasukan perubatan akan mencukur sebelum pembedahan. Seterusnya, persediaan diteruskan di hospital dengan membersihkan perut atau kawasan di mana insisi akan dibuat untuk penghantaran caesarean.

Seterusnya, kateter akan dimasukkan ke pundi kencing untuk mengambil air kencing. Suatu intravena atau IV (IV) jarum juga dimasukkan ke dalam vena di tangan untuk memasukkan cecair dan dadah tertentu.

Penyediaan akhir sebelum memasuki bahagian Caesarean benar adalah pentadbiran anestesia atau anestesia. Kebanyakan prosedur penghantaran caesarea dilakukan dengan anestesia epidural atau tulang belakang, menyebabkan kebasingan dari perut ke kaki sahaja.

Walaupun perut ke kepala, tetap dalam keadaan seperti biasa. Itulah sebabnya, anda akan kekal tidak sedar semasa kelahiran caesarea, tetapi tanpa mengalami kesakitan.

Tetapi dalam beberapa kes, doktor anda mungkin memberi anestesia am. Anestetik ini boleh membuat anda tidur atau tidak sedarkan diri semasa penghantaran sesar.

Bagaimana proses pembedahan caesar?

Prosedur pembedahan ini bermula apabila doktor membuat percikan mendatar tepat di atas bahagian rambut kemaluan anda. Sebagai alternatif, doktor juga boleh membuat incisions menegak dari pusat ke tulang kemaluan.

Kemudian doktor akan membuka rongga perut anda dengan membuat percikan satu demi satu pada setiap lapisan perut. Selepas rongga perut terbuka, langkah seterusnya adalah untuk membuat percikan mendatar di bahagian rahim.

Arah hirisan itu tidak mutlak, bergantung kepada keadaan perubatan yang anda dan pengalaman bayi anda. Apabila rahim telah mula dibuka, ini adalah tempat bayi akan dibuang.

Bayi yang dilahirkan biasanya masih dipenuhi dengan cairan amniotik, lendir, dan darah di dalam mulut dan hidung. Doktor dan pasukan perubatan akan membersihkan mulut dan hidung bayi terlebih dahulu, kemudian memotong tali pusat.

Selepas bayi keluar, doktor kemudian mengeluarkan plasenta di rahim anda. Sekiranya semua prosedur telah berjaya dilakukan, pemotongan dalam rahim dan perut anda akan ditutup lagi oleh doktor dengan jahitan.

Apakah yang perlu dilakukan selepas seksyen caesar?

Doktor biasanya meminta anda dan bayi anda berehat selama beberapa hari di hospital. Sama ada sekitar 3-5 hari, atau lebih cepat atau lebih lama lagi. Cuba minum banyak cecair semasa proses pemulihan selepas pembedahan caesar.

Minum air yang banyak akan membantu mengelakkan sembelit dan keadaan perubatan lain. Doktor dan pasukan perubatan lain juga akan memantau keadaan jahitan pada bahagian caesar secara kerap.

Ia bertujuan untuk mengetahui sedini mungkin jika terdapat tanda-tanda jangkitan selepas operasi. Biasanya anda masih menggunakan IV untuk menambah cecair atau memasukkan ubat, tetapi hos catheter akan dikeluarkan selepas operasi selesai.

Tidak perlu risau, anda juga boleh menyusukan bayi anda sebaik sahaja badan anda sihat dan dirasakan.

Juga, dapatkan rehat yang cukup jika boleh. Dalam beberapa minggu pertama, elakkan daripada mengangkat berat yang melebihi berat badan anda dan elakkan mengangkat berat dari posisi jongkok.

Biasanya doktor juga akan menetapkan ubat penghilang rasa sakit dari bahagian caesar. Kebanyakan ubat penahan sakit adalah selamat untuk ibu-ibu yang menyusu.

Elakkan seks selama enam minggu selepas pembedahan untuk mencegah jangkitan.

Pastikan anda tidak lupa untuk bertanya kepada doktor tentang rawatan yang perlu dilakukan semasa tempoh pemulihan ini.

Komplikasi

Apakah komplikasi yang mungkin berlaku pada bahagian caesar?

Sebenarnya seksyen caesar adalah prosedur pembedahan yang selamat. Walau bagaimanapun, prosedur ini masih membawa risiko dan komplikasi selepas itu. Berikut adalah pelbagai risiko seksi sesar yang mungkin berlaku:

Risiko kepada ibu

Risiko utama bagi pembedahan caesar di kalangan ibu termasuk:

 • Pendarahan.
 • Gumpalan darah.
 • Jangkitan luka pembedahan.
 • Kesan sampingan anestesia atau anestesia.
 • Kecederaan pembedahan ke pundi kencing atau usus, yang memerlukan pembedahan lebih lanjut.
 • Meningkatkan risiko komplikasi dalam kehamilan berikutnya.
 • Jangkitan pada lapisan rahim, juga dikenali sebagai endometritis.
 • Gumpalan darah (trombosis) di kaki.

Risiko kepada bayi

Masalah yang paling biasa bagi bayi yang dilahirkan oleh bahagian cesarean adalah masalah pernafasan. Keadaan ini biasanya berlangsung selama beberapa hari pertama selepas kelahiran.

Risiko ini boleh terus meningkat apabila bayi dilahirkan sebelum hamil 39 minggu. Walaupun untuk bayi yang dilahirkan pada 39 minggu atau lebih dengan seksi cesarean, risiko masalah pernafasan biasanya dikurangkan.

Di samping itu, bayi juga berisiko kecederaan yang disebabkan oleh calar yang tidak sengaja pada kulit semasa pembedahan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 23 Julai, 2019 | Terakhir Edited: 23 Julai, 2019

Sumber

Seksyen Caesarean. https://www.nhs.uk/conditions/caesarean-section/ Diakses pada 16 Julai 2019.

C-Seksyen (Seksyen Caesarean). https://www.healthline.com/health/c-section Diakses pada 16 Julai 2019.

Apakah C-Section? https://www.medicalnewstoday.com/articles/299502.php Diakses pada 16 Julai 2019.

C-Section. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-section/about/pac-20393655 Diakses pada 16 Julai 2019.

Pilihan Editor