Pelantikan Pen

Pelantikan Pen

Anonim

Definisi

Apakah pen?

Pen adalah alat sokongan seperti plat, skru, rod dan kabel. Alat ini diperbuat daripada keluli tahan karat atau titanium dan digunakan dalam pembedahan tulang seperti:

● membantu tulang patah berada dalam kedudukan semasa pemulihan

● kekal menyertai tulang (arthrodesis)

● mengubah bentuk tulang (osteotomy)

Setelah tulang sembuh sepenuhnya, doktor akan mencadangkan pembuangan pena pembedahan. Walau bagaimanapun, keputusan itu masih berada di tangan pesakit.

Apakah faedah pembedahan ini?

Keuntungan dari operasi ini adalah:

● mengurangkan kesakitan atau ketidakselesaan yang disebabkan oleh memasang pen itu

● merawat jangkitan di sekeliling pena

● mencegah pena daripada menyertai tulang, terutama bagi pesakit yang masih terus berkembang

Adakah terdapat alternatif untuk pembedahan?

Kesakitan dan ketidakselesaan pen boleh dikurangkan dengan mengambil ubat penghilang rasa sakit, mengelakkan tekanan pada pena, dan menjaga kawasan itu panas semasa cuaca sejuk. Jangkitan di sekitar pen boleh dirawat secara sementara dengan mengambil antibiotik. Tetapi dalam beberapa kes, jangkitan tidak dapat sembuh tanpa pembedahan.

Pencegahan & amaran

Apakah akibatnya jika tidak menjalani pembedahan ini?

Jangkitan di sekitar pen boleh merosakkan tulang dan tisu lembut. Dalam sesetengah kes, jangkitan boleh membuat pesakit sakit. Bincangkan dengan doktor anda jika anda memutuskan untuk tidak menjalani prosedur peperiksaan ini.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum menjalani temujanji?

Pastikan anda memberitahu doktor mengenai ubat yang diambil dan ikut arahan doktor. Sebelum prosedur ini bermula, elakkan mengambil warfarin atau clopidogrel. Bagi pesakit kencing manis, tahap gula perlu dikawal sebelum prosedur. Doktor akan memberikan arahan apabila anda boleh mengambil ubat itu. Bagi pesakit yang menjalani rawatan tekanan darah menggunakan beta-blocker, dibenarkan untuk terus mengambil ubat seperti biasa. Bagi perokok, elakkan merokok beberapa minggu atau lebih sebelum prosedur.

Bagaimana proses pelantikan?

Pasukan perubatan akan menyediakan borang yang harus diisi oleh pesakit terlebih dahulu. Borang ini mengandungi nama pesakit dan prosedur yang akan dijalankan. Pelbagai teknik anestetik boleh digunakan dalam prosedur ini. Pakar bedah akan mengeluarkan pen melalui senapan yang sama apabila pen pertama kali dimasukkan. Pena jenis skru kecil atau wayar kadang-kadang lebih sukar dicari. Oleh itu, doktor akan membuat percikan yang lebih besar dan menggunakan kamera x-ray. Pen dengan saiz yang lebih besar juga akan sukar untuk mengetahui jika peranti itu dilindungi dengan tisu parut atau tulang.

Apa yang perlu saya lakukan selepas menjalani temujanji?

Selepas menjalani pembedahan, anda dibenarkan pulang ke rumah pada hari yang sama atau pada keesokan harinya. Pesakit biasanya memerlukan masa selama 6 bulan atau lebih untuk pulih sepenuhnya. Kadang-kadang, operasi ini tidak menghilangkan semua gejala yang anda rasakan. Jangan menolak kemungkinan anda perlu menjalani rawatan lanjut. Ini dilakukan jika rasa sakit yang dirasai sebelum pembedahan masih muncul.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Setiap prosedur operasi mestilah mempunyai risiko sendiri. Pakar bedah akan menjelaskan segala jenis risiko yang mungkin berlaku selepas operasi. Komplikasi umum yang boleh berlaku selepas pembedahan adalah kesan post anesthesia, pendarahan yang berlebihan, atau pembekuan darah dalam urat dalam (trombosis urat dalam atau DVT). Komplikasi tertentu yang mungkin berlaku selepas pembedahan ini adalah:

● masih ada pena kiri

● kerosakan saraf

● tulang menjadi lemah

● kesakitan teruk, kekakuan dan kehilangan keupayaan untuk menggerakkan tangan dan tangan (sindrom kesakitan serantau yang rumit)

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Pilihan Editor