Mengeluarkan Lesen Kulit Benign

Mengeluarkan Lesen Kulit Benign

Anonim

Definisi

Apakah pembedahan pembedahan lesi kulit?

Lesi kulit adalah tisu kulit yang tumbuh secara tidak normal, sama ada di permukaan atau di bawah permukaan kulit. Sebagai contoh, sista di lapisan epidermis, lipomas, ketuat, dan tahi lalat. Lesi kulit adalah keadaan perubatan biasa yang boleh dirawat melalui pembedahan.

Bilakah saya perlu menjalani pembedahan luka kulit?

Sekiranya lesi kista menunjukkan gejala yang sangat teruk dan mempunyai kesan besar pada penampilan anda; lesi boleh dirawat dengan prosedur mudah, seperti electrocautery, cryotherapy, atau penyingkiran tisu.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya tahu sebelum menjalani pembedahan luka kulit?

Luka-luka kulit biasanya tidak baik. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis lesi yang berpotensi kanser (gejala kanser kulit), dan harus dirawat seawal mungkin selepas tanda-tanda pertama muncul. Jika anda mengesyaki luka pada kulit anda, berjumpa doktor anda dengan segera untuk mengetahui diagnosis yang tepat.

Sebelum pembedahan, penting bagi anda untuk mengetahui amaran dan langkah berjaga-jaga sebelum menjalankan ujian ini. Sekiranya anda mempunyai soalan, rujuk kepada doktor untuk mendapatkan maklumat dan arahan lanjut.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum pembedahan lesi kulit?

Doktor akan memberikan arahan khusus untuk menyediakan anda untuk prosedur penyingkiran. Pembedahan ini adalah prosedur perubatan yang mudah yang tidak memerlukan kemasukan ke hospital sebelum atau selepas pembedahan. Anda boleh pulang ke rumah selepas itu.

Doktor akan menentukan untuk menjalankan prosedur di pejabat doktor atau bilik operasi di hospital, bergantung pada saiz dan lokasi lesi pada badan anda.

Doktor akan menerangkan proses pembedahan dari awal sehingga anda menyelesaikan prosedur, serta ketidakselesaan atau rasa sakit yang mungkin anda rasakan semasa prosedur.

Perhatikan penjelasan khusus mengenai persediaan psikologi, dan anda juga boleh berunding dengan doktor tentang risiko dan manfaat prosedur ini, atau sama ada terdapat alternatif lain untuk merawat luka selain pembedahan.

Jika anda yakin dalam memilih pembedahan, anda akan diberi rekod untuk menandatangani. Dalam prosedur yang menggunakan anestesia, anda akan diminta menandatangani surat persetujuan.

Bagaimana proses pembedahan membuang lesi kulit?

Pembedahan akan mengambil masa sekitar 15-25 minit.

Untuk mengeluarkan kista epitel, pakar bedah akan membuat percikan kecil yang berbentuk bujur di sekitar kawasan lesi dan kemudian mengeluarkan tisu abnormal.

Dalam hal penghapusan lipoma, doktor akan membuat hirisan yang secara langsung menembusi lipoma. Kemudian lipoma akan dipisahkan daripada tisu asas dan dikeluarkan. Untuk pembedahan tahi lalat, doktor anda akan membuat sayap berbentuk bujur di sekitar tahi lalat untuk mengeluarkan tahi lalat anda.

Apa yang perlu saya lakukan selepas pembedahan luka kulit?

Selepas pembedahan, kesan anestetik akan beransur-ansur hilang dalam masa beberapa jam. Elakkan perlanggaran atau perlanggaran di sekitar kawasan yang terjejas. Jika anda merasa lebih baik dan doktor membenarkan, anda boleh pulang ke rumah dengan segera selepas itu. Jika anda masih dalam kesan sedatif, mintalah seseorang membawa anda ke rumah. Sekiranya anda menjalani pembedahan di kawasan kulit yang besar, seperti operasi cengkerang kulit atau kepala leher, pastikan anda disertai oleh ahli keluarga atau saudara untuk memantau proses pemulihan anda 24 jam selepas prosedur.

Doktor atau jururawat anda akan memberi arahan khas untuk mengendalikan luka pembedahan sebelum anda pulang ke rumah. Kemudian doktor akan menjadualkan konsultasi susulan untuk anda.

Tujuh hari selepas operasi, doktor atau jururawat anda akan mengeluarkan benang jahitan yang tidak dapat dicuci dari wajah anda, jika operasi dilakukan di kawasan muka. Penyingkiran benang jahit akan dilakukan antara hari kesepuluh dan empat belas, jika prosedur itu dijalankan di tempat lain. Untuk benang jenis yang boleh dicerna, mereka biasanya dibubarkan dari masa ke masa, antara 10-14 hari.

Anda boleh meneruskan rutin normal anda keesokan harinya, kecuali kerja anda melibatkan kerja berat yang melonggarkan risiko atau mengeluarkan jahitan. Prosedur ini biasanya tidak akan menjejaskan aktiviti anda. Sekiranya anda mempunyai soalan, rujuk kepada doktor untuk mendapatkan maklumat dan arahan lanjut.

Komplikasi

Komplikasi?

Komplikasi Umum

 • kesakitan
 • pendarahan
 • jangkitan pada laman pembedahan (luka)
 • tisu parut
 • luka terbuka jika kulit anda tidak sembuh

Komplikasi Khusus

 • lipoma berulang atau sista epidermis
 • kerosakan saraf
 • Anda mungkin memerlukan operasi selanjutnya

Sekiranya anda mempunyai soalan yang berkaitan dengan risiko komplikasi, dapatkan nasihat doktor untuk pemahaman yang lebih baik.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Pilihan Editor