Penggantian Total Hip

Penggantian Total Hip

Anonim

Definisi

Apakah arthritis?

Arthritis adalah keradangan atau kerosakan kepada satu atau lebih sendi. Jenis arthritis yang paling biasa adalah osteoarthritis, keadaan apabila sendi secara beransur-ansur habis dan lusuh. Beberapa jenis arthritis lain dikaitkan dengan arthritis. Arthritis memakai rawan yang menutupi permukaan sendi, sehingga tulang yang mendasari menjadi rosak. Ini menyebabkan kesakitan dan kekakuan pada sendi.

Bilakah saya perlu menjalani penggantian pinggul total?

Doktor mempunyai beberapa sebab untuk mengesyorkan pembedahan ini kepada pesakit. Sebelum mendapatkan manfaat pembedahan, pesakit biasanya mengalami:

● sakit pinggul yang menghalang aktiviti harian, seperti berjalan atau membongkok

● sakit pinggul yang masih terasa ketika berehat, baik siang dan malam

● Ketegaran di bahagian pinggang yang menghalang keupayaan untuk bergerak atau mengangkat kaki

● Kesakitan yang dirasakan tidak cukup dirawat dengan ubat-ubatan anti-radang, terapi fizikal, atau bantuan berjalan

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani penggantian total pinggul?

Penggantian pinggul total adalah prosedur pilihan, atau prosedur yang boleh dipilih antara alternatif lain. Keputusan untuk menjalani pembedahan ini mestilah berdasarkan pertimbangan terhadap faedah serta potensi risiko. Pemahaman menyeluruh mengenai prosedur pembedahan juga diperlukan sebelum membuat keputusan dengan pakar bedah ortopedik.
Kebanyakan orang menunjukkan kemajuan yang baik semasa tempoh pemulihan. Kesakitan berkurang dan pesakit boleh bergerak lebih aktif berbanding sebelum ini walaupun pada asasnya, pinggul tiruan tidak selesa seperti pinggul asal. Bahagian pinggul tiruan mesti dikekalkan dalam jangka panjang. Ini pinggang buatan boleh haus dan mesti diganti dari masa ke masa.

Adakah terdapat alternatif untuk pembedahan?

Gejala yang dirasakan dapat dikurangkan dengan mengambil ubat penghilang rasa sakit seperti parasetamol, ubat penahan sakit anti-radang, dan pengambilan makanan tambahan. Rujuklah lagi dengan doktor anda sebelum anda mengambil makanan tambahan. Batang boleh digunakan untuk membantu anda berjalan. Senaman sederhana yang biasa dapat membantu mengurangkan kekakuan. Suntikan steroid ke sendi pinggul boleh melegakan kesakitan dan kekakuan. Semua tindakan alternatif ini menjadi kurang berkesan jika keadaan arthritis semakin buruk.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum menjalani penggantian pinggul total?

Dalam peringkat penyediaan operasi, pastikan anda memberitahu doktor tentang keadaan kesihatan anda, ubat-ubatan yang anda ambil, dan apa-apa alergi yang anda ada. Ahli bius anestesi akan menerangkan prosedur anestesia dan memberikan arahan lanjut. Pastikan anda mengikuti semua arahan doktor termasuk larangan makan dan minum sebelum pembedahan. Anda juga memerlukan beberapa pengubahsuaian di rumah untuk menyokong proses pemulihan. Bincang dengan doktor anda untuk mendapatkan arahan lanjut.

Apakah proses penggantian total hip?

Pelbagai teknik anestetik boleh digunakan dalam prosedur ini. Operasi biasanya mengambil masa satu jam hingga 90 minit. Pakar bedah akan membuat pemotongan di tepi pinggul dan mengeluarkan sendi dan soket bola yang rosak. Kemudian, doktor akan memasukkan sendi tiruan yang diperbuat daripada logam, plastik, seramik, atau gabungan bahan-bahan ini. Dengan menggunakan simen akrilik atau salutan khas, pinggul penggantian boleh terus dipasang pada tulang.

Apa yang perlu dilakukan setelah menjalani penggantian total pinggul?

Selepas menjalani pembedahan, anda dibenarkan pulang selepas 3 hingga 7 hari. Selama beberapa minggu, anda perlu menggunakan tongkat atau tongkat untuk berjalan. Latihan tetap juga terbukti mempercepat proses penyembuhan. Tetapi sebelum membuat keputusan, anda harus meminta nasihat doktor anda.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Setiap prosedur pembedahan mempunyai risiko sendiri, termasuk penggantian pinggul total. Pakar bedah akan menjelaskan segala jenis risiko yang mungkin berlaku selepas operasi. Komplikasi yang boleh berlaku selepas pembedahan adalah kesan post anesthesia, pendarahan yang berlebihan, atau pembekuan darah dalam trombosis vena mendalam (DVT).

Pesakit yang menjalani prosedur ini berpotensi mengalami komplikasi:

● femur yang berasingan

● kerosakan saraf di sekeliling pinggul

● kerosakan pada saluran darah di sekitar pinggul

● jangkitan di pinggul

● Penggantian pinggul boleh diperbaharui

● pembentukan tulang di otot di sekitar pinggul penggantian

● dislokasi

● perbezaan panjang kaki

Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi dengan mengikuti arahan doktor sebelum pembedahan, seperti puasa dan menghentikan ubat-ubatan tertentu.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00377

Pilihan Editor