Tension Free Vaginal Tape (Tvt)

Tension Free Vaginal Tape (Tvt)

Anonim

Definisi

Apakah tekanan inkontinensinya?

Inkensin tekanan adalah keadaan kencing yang tidak sedarkan diri akibat tekanan secara tiba-tiba pada pundi kencing akibat beberapa aktiviti seperti senaman, ketawa, batuk dan bersin. Otot pelvik yang lemah adalah penyebab utama gangguan inkontinensia. Kelemahan ini biasanya disebabkan oleh peregangan atau kerosakan pada otot-otot semasa kelahiran. Dalam beberapa kes, inkontinensia tekanan boleh disebabkan atau diburukkan lagi oleh kelemahan otot-otot sphincter dalam air kencing. Faktor-faktor yang boleh memburukkan keadaan ini adalah obesiti atau asap, dan umur.

Apakah faedah operasi pemasangan TVT?

Urin yang keluar dari pundi kencing boleh dikawal lagi.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani pembedahan pemasangan TVT?

Mekanisme pengendalian pemasangan transobturator hampir sama dengan operasi TVT, tetapi satu-satunya perbezaan adalah penempatannya. Rawatan mudah yang boleh dilakukan termasuk latihan pelvik, rangsangan elektrik, peranti inkontinensia dan pembengkakan bladderneck. Terdapat prosedur pembedahan lain seperti colposuspension Burch, suspensi jarum, dan prosedur tali pinggang . Jenis operasi ini dikelaskan sebagai operasi yang lebih besar daripada TVT tetapi hasilnya tidak lebih berkesan.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum menjalani pembedahan pemasangan TVT?

Dalam peringkat penyediaan operasi, pastikan anda memberitahu doktor tentang keadaan kesihatan anda, ubat-ubatan yang anda ambil, dan apa-apa alergi yang anda ada. Ahli bius anestesi akan menerangkan prosedur anestesia dan memberikan arahan lanjut. Pastikan anda mengikuti semua arahan doktor termasuk larangan makan dan minum sebelum pembedahan. Secara umum, anda dikehendaki berpuasa selama enam jam sebelum pembedahan dilakukan. Walau bagaimanapun, anda dibenarkan memakan minuman seperti kopi beberapa jam sebelum operasi.

Apakah proses operasi pemasangan TVT?

Operasi ini dilakukan di bawah anestesia umum dan biasanya mengambil masa kira-kira 30 minit. Doktor akan membuat dua incisions kecil. Serangan pertama adalah di bahagian bawah abdomen dan insisi kedua di dalam vagina, tepat di bawah uretra (saluran kencing dari pundi kencing). Doktor akan memasukkan jarum dengan reben melalui hirisan di uretra untuk membuat percikan pada perut.

Apakah yang perlu saya lakukan selepas menjalani pembedahan pemasangan TVT?

Setelah menjalani pembedahan, anda dibenarkan pergi ke rumah jika anda boleh membuang air kencing secara normal keesokan harinya atau pada hari yang sama. Selepas tiga hingga empat hari selepas operasi, anda mungkin dapat kembali bekerja bergantung pada jenis kerja. Walau bagaimanapun, kebanyakan wanita perlu menunggu dua hingga empat minggu. Elakkan aktiviti fizikal yang berlebihan seperti mengangkat sesuatu yang berat selama beberapa minggu. Latihan tetap juga terbukti mempercepat proses pemulihan. Walau bagaimanapun, elakkan latihan pada minggu pertama. Sebelum anda membuat keputusan untuk bersenam, dapatkan nasihat doktor anda. Teruskan latihan pelvik anda untuk mengurangkan risiko prolaps dan mengelakkan inkontinensia dari kembali.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Kemungkinan pembedahan TVT adalah:

● kecederaan pada pundi kencing atau uretra (penembusan)

● kesukaran membuang air kencing selepas operasi Cecair pundi kencing dan masalah kencing selepas pembedahan jarang berlaku dalam Pembedahan Transobturator Tape (TOT).

Bagaimanapun, operasi TOT mempunyai risiko lain, termasuk:

● sakit di pangkal paha selepas operasi

● Kebas atau kelemahan di bahagian pangkal paha atau kaki.

Terdapat juga risiko masalah yang disebabkan oleh band yang digunakan dalam pembedahan termasuk hakisan pada tisu pelvis. Semua operasi membawa beberapa risiko jangkitan atau komplikasi lain yang merupakan tindak balas yang tidak dijangka kepada anestesia, pendarahan yang berlebihan atau pembekuan darah (trombosis vena yang mendalam, DVT) .

Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi dengan mengikuti arahan doktor sebelum pembedahan, seperti puasa dan menghentikan ubat-ubatan tertentu.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/tension-free-vaginal-tape-for-stress-incontinence-in-women

Pilihan Editor