Parathyroidectomy

Parathyroidectomy

Anonim

Definisi

Apakah kelenjar paratiroid?

Biasanya, manusia mempunyai empat kelenjar parathyroid di leher. Fungsi utama kelenjar ini adalah untuk mengawal keseimbangan kalsium dalam darah dengan menghasilkan hormon parathyroid (PTH). Masalah boleh berlaku jika satu atau lebih kelenjar parathyroid terlalu aktif, menyebabkan peningkatan kadar kalsium. Gejala yang paling biasa adalah sakit tulang.

Bilakah saya perlu menjalani parathyroidectomy?

Parathyroidectomy dilakukan jika paras kalsium tinggi menyebabkan hiperparatiroidisme (seperti batu ginjal, osteoporosis, atau patah tulang), atau jika pesakitnya masih muda. Selepas menjalani parathyroidectomy, risiko kerosakan kekal pada tulang, buah pinggang atau jantung dapat dikurangkan.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani parathyroidectomy?

Kadar kejayaan pembedahan bergantung kepada pelbagai faktor, contohnya tindak balas pesakit terhadap pembedahan, anestesia yang diberikan, dan proses penyembuhan selepas operasi itu sendiri. Hyperparathyroidism tidak boleh sembuh dan pesakit mengalami komplikasi selepas bersalin. Di samping itu, keputusan pembedahan juga bergantung kepada keadaan perubatan pesakit sebelum pembedahan.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum menjalani parathyroidectomy?

Dalam peringkat penyediaan operasi, pastikan anda memberitahu doktor tentang keadaan kesihatan anda, ubat-ubatan yang anda ambil, dan apa-apa alergi yang anda ada. Ahli bius anestesi akan menerangkan prosedur bius dan memberi arahan lanjut. Secara umum, anda dikehendaki berpuasa selama enam jam sebelum pembedahan dilakukan. Walau bagaimanapun, anda dibenarkan memakan minuman seperti kopi beberapa jam sebelum operasi.

Apakah proses parathyroidectomy?

Parathyroidectomy dilakukan di bawah anestesia umum. Proses pembedahan biasanya mengambil masa kira-kira satu jam. Pada peringkat ini, pakar bedah akan membuat hirisan di leher di salah satu lipatan kulit untuk mengeluarkan kelenjar parathyroid yang diperbesar.

Apa yang perlu saya lakukan selepas menjalani parathyroidectomy?

Anda boleh pulang ke rumah selepas satu atau dua hari selepas pembedahan. Luka mungkin sembuh selepas dua minggu dan anda boleh kembali ke tempat kerja dan aktiviti. Latihan tetap juga terbukti mempercepat proses penyembuhan. Tetapi sebelum membuat keputusan, anda harus meminta nasihat doktor anda. Tidak menolak kemungkinan bahawa kelenjar normal yang tidak dikeluarkan apabila pembedahan menjadi aktif kemudian.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Setiap prosedur mempunyai risiko sendiri, termasuk parathyroidectomy. Pakar bedah akan menjelaskan segala jenis risiko yang mungkin berlaku selepas operasi. Komplikasi umum yang boleh berlaku selepas pembedahan adalah kesan post anestesia, pendarahan yang berlebihan, atau penyebaran bekuan darah (trombosis urat mendalam atau DVT).

Untuk parathyroidectomy, komplikasi yang boleh berlaku termasuk:

● perubahan suara

● kesukaran bernafas

● menurunkan tahap kalsium

● kegagalan operasi

Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi dengan mengikuti arahan doktor sebelum pembedahan, seperti puasa dan menghentikan ubat-ubatan tertentu.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Pilihan Editor