Jumlah Penggantian Lutut

Jumlah Penggantian Lutut

Anonim

Definisi

Apakah arthritis?

Arthritis adalah keradangan atau kerosakan kepada satu atau lebih sendi. Jenis arthritis yang paling biasa adalah osteoarthritis, keadaan apabila sendi secara beransur-ansur habis dan lusuh. Sesetengah jenis arthritis dikaitkan dengan arthritis. Artritis memakai rawan yang menutupi permukaan sendi, sehingga tulang yang mendasari menjadi rosak. Ini menyebabkan kesakitan dan kekakuan pada sendi.

Bilakah saya perlu menjalani penggantian lutut total?

Pembedahan ini merupakan pilihan untuk pesakit yang sendi lututnya rosak disebabkan oleh jenis artritis, trauma, atau penyakit sendi jarang. Sebab yang paling biasa untuk pembedahan penggantian lutut adalah osteoarthritis akut lutut. Tidak kira punca kerosakan sendi, peningkatan kesakitan, kekakuan, dan sekatan gerakan, pertimbangan pesakit dalam menjalani operasi ini. Keputusan yang diambil itu tidak mudah kerana ia memerlukan pemahaman yang mendalam mengenai manfaat serta risiko pembedahan.

Pencegahan & amaran

Apakah yang perlu saya ketahui sebelum menjalani penggantian lutut total?

Lebih dari 90% orang yang menjalani pembedahan ini mengalami penurunan mendadak dalam kesakitan lutut dan peningkatan yang ketara dalam keupayaan untuk menjalankan aktiviti harian. Walau demikian, anda mungkin tidak dapat bergerak secara bebas seperti sebelum anda mempunyai arthritis. Gejala kerosakan lutut sebenarnya boleh dikurangkan dengan mengambil ubat penghilang rasa sakit seperti parasetamol, ubat penahan sakit anti-radang, dan asupan tambahan. Rujuklah lagi dengan doktor anda sebelum anda mengambil makanan tambahan. Batang boleh digunakan untuk membantu anda berjalan. Lutut buatan boleh haus dari masa ke masa.

Adakah terdapat alternatif untuk pembedahan?

Batang boleh digunakan untuk membantu anda berjalan. Di samping itu, anda boleh memakai sokongan lutut elastik pada lutut untuk berasa lebih kuat. Senaman sederhana yang biasa dapat membantu mengurangkan kekakuan. Suntikan steroid ke sendi pinggul boleh melegakan kesakitan dan kekakuan. Semua tindakan alternatif ini menjadi kurang berkesan jika keadaan arthritis semakin buruk.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum menjalani penggantian lutut total?

Dalam peringkat penyediaan operasi, pastikan anda memberitahu doktor tentang keadaan kesihatan anda, ubat-ubatan yang anda ambil, dan apa-apa alergi yang anda ada. Ahli bius anestesi akan menerangkan prosedur anestesia dan memberikan arahan lanjut. Pastikan anda mengikuti semua arahan doktor termasuk larangan makan dan minum sebelum pembedahan. Anda juga memerlukan beberapa pengubahsuaian di rumah untuk menyokong proses pemulihan. Bincang dengan doktor anda untuk mendapatkan arahan lanjut. Secara umum, anda dikehendaki berpuasa selama enam jam sebelum pembedahan dilakukan. Walau bagaimanapun, anda dibenarkan memakan minuman seperti kopi beberapa jam sebelum operasi.

Apakah proses penggantian lutut total?

Pelbagai teknik anestetik boleh digunakan dalam prosedur ini. Operasi biasanya mengambil masa satu jam hingga 90 minit. Pakar bedah akan membuat pemotongan di hadapan lutut dan mengangkat permukaan sendi yang rosak. Kemudian, doktor akan memasukkan sendi lutut tiruan yang diperbuat daripada logam, plastik, seramik, atau gabungan bahan-bahan ini. Dengan menggunakan simen akrilik atau salutan khas, lutut penggantian boleh terus dipasang pada tulang.

Apa yang perlu saya lakukan selepas menjalani penggantian lutut total?

Selepas menjalani pembedahan, anda dibenarkan pulang selepas 3 hingga 7 hari. Selama beberapa minggu, anda perlu menggunakan tongkat atau tongkat untuk berjalan. Latihan tetap juga terbukti mempercepat proses penyembuhan. Tetapi sebelum membuat keputusan, anda harus meminta nasihat doktor anda. Kebanyakan orang menunjukkan kemajuan yang baik semasa tempoh pemulihan. Kesakitan berkurang dan pesakit boleh bergerak lebih aktif daripada sebelumnya walaupun pada asasnya, lutut tiruan tidak selesa seperti lutut asal. Elakkan berlutut dan ini biasanya menjadikan lutut tidak selesa.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Setiap prosedur pembedahan tentu mempunyai risiko tersendiri, termasuk penggantian lutut total. Pakar bedah akan menjelaskan segala jenis risiko yang mungkin berlaku selepas operasi. Komplikasi yang boleh berlaku selepas pembedahan adalah kesan post anesthesia, pendarahan yang berlebihan, atau pembekuan darah dalam trombosis vena mendalam (DVT).

Pesakit yang menjalani pembedahan ini berpotensi mengalami komplikasi:

● tulang dibelah apabila lutut penggantian dimasukkan

● kerosakan saraf

● kerosakan pada saluran darah

● kerosakan pada ligamen atau tendon

● jangkitan di lutut

● penggantian lutut terbentang

● dislokasi

● Keselesaan lutut berkurangan secara beransur-ansur

● kesakitan, kekakuan dan kehilangan keupayaan untuk menggerakkan tangan dan tangan (sindrom kesakitan serantau yang rumit).

Bincangkan masalah anda secara menyeluruh dengan pakar bedah ortopedik sebelum menjalani pembedahan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00389

Pilihan Editor