Pembuangan Cyst Kromosom Benign

Pembuangan Cyst Kromosom Benign

Anonim

Definisi

Apakah pembedahan kista scrotal?

Kista pada buah zakar (scrotal) tidak berisiko terkena kanser. Secara umumnya, sista adalah asimtomatik dan tidak memerlukan rawatan atau rawatan tertentu, tetapi dalam sesetengah keadaan, sista memerlukan pembedahan untuk menghilangkan tisu yang tidak normal.

Terdapat dua jenis kista jinak, iaitu:

 • hydrocele: satu bekuan cecair yang berlaku dalam membran pelindung testis
 • Kista epididim: penumpukan cecair dalam epididimis, struktur seperti huruf C yang terletak di atas dan di sekitar testis dan dilampirkan pada bahagian belakang testis

Bilakah saya perlu menjalani pembedahan pembuangan scrotal?

Sekiranya saiz benjolan besar, pembedahan akan melegakan ketidakselesaan dan menjadikan anda lebih bebas untuk bergerak. Secara amnya, terowong benigna tidak memerlukan rawatan khas, tetapi jika pakar bedah itu berfikir (memperbaiki atau mengeringkan bendalir) adalah rawatan yang sesuai untuk anda, dia akan melihat dari:

 • tahap kesakitan atau ketidakselesaan yang anda keluarkan
 • risiko ketidaksuburan atau tidak
 • menyebabkan jangkitan atau tidak

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani pembedahan pembedahan sista scrotal?

Sekiranya anda ingin mempunyai anak, disyorkan untuk membuang benjolan jika sista hadir dalam epididimis. Pembedahan epididymal boleh meninggalkan parut dan mengurangkan kesuburan.

Cecair boleh disalirkan menggunakan jarum, tetapi ia akan kembali kemudian. Anda juga boleh diberikan suntikan untuk mengelakkan pembekuan daripada berulang.

Fahami semua amaran dan langkah berjaga-jaga sebelum menjalankan ujian ini. Sekiranya anda mempunyai soalan, rujuk kepada doktor untuk mendapatkan maklumat dan arahan lanjut.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum pembedahan kista scrotal?

Doktor akan memberi arahan khas untuk menyediakan anda untuk prosedur penyingkiran sista, termasuk sama ada anda boleh makan makanan tertentu beberapa jam sebelum pembedahan. Secara amnya, anda akan diminta untuk berpuasa untuk makan 6 jam sebelum memasuki bilik operasi. Anda akan dibenarkan meminum cecair, seperti kopi, sehingga beberapa jam sebelum prosedur.

Bincang dengan doktor anda tentang ubat-ubatan yang sedang anda ambil, alergi, atau keadaan kesihatan yang lain. Tambahan pula, anda akan dijadualkan untuk berunding dengan pakar anestesi untuk mempertimbangkan pakar anestesi yang sesuai untuk keadaan anda. Ikuti semua arahan doktor anda mengenai masa berpuasa sebelum menjalankan prosedur ini.

Bagaimanakah proses pembedahan penyingkiran sista scrotal?

Prosedur ini dilakukan selepas anda telah sepenuhnya ditidurkan. Pembedahan akan mengambil masa sekitar 25 - 50 minit. Pakar bedah akan membuat kepak kecil dalam skrotum anda. Dalam kes kista hidrocele, pakar bedah akan mengalirkan cecair keluar dari testis, kemudian menjahit atau mengeluarkan tisu. Untuk sista epididim, doktor akan mengeluarkan kista. Doktor boleh mengeluarkan sebahagian atau semua epididimis.

Apa yang perlu saya lakukan selepas pembedahan kista scrotal?

Selepas pembedahan, komplikasi daripada pendarahan tisu scrotal atau pendarahan berlaku dalam kes yang dilaporkan. Jika komplikasi berlaku, rawatan agak mudah; masalah yang mungkin timbul akan hilang semasa proses pemulihan.

Pembuangan sista bukanlah satu prosedur perubatan yang disyorkan untuk mengatasi masalah ini, melainkan cyst menunjukkan gejala yang sangat teruk dan mempunyai kesan utama pada kesihatan dan kualiti hidup anda.

Anda dibenarkan pulang ke rumah pada hari yang sama selepas mengikuti prosedur ini. Biasanya, anda akan dapat kembali ke rutin biasa anda (kerja atau sekolah) selepas 2-4 minggu.

Senaman yang kerap akan membantu anda memulihkan kekuatan anda untuk menjalankan aktiviti harian. Sebelum anda memulakan, tanya doktor anda mengenai sukan yang sesuai untuk anda.

Sesetengah ketulan boleh tumbuh semula untuk menggantikan yang sebelumnya. Sekiranya anda mempunyai soalan yang berkaitan dengan proses ujian ini, dapatkan nasihat doktor untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik.

Komplikasi

Komplikasi?

Komplikasi Umum

 • kesakitan
 • pendarahan

Komplikasi Khusus

 • disyuria (kesakitan apabila kencing)
 • jangkitan pada laman pembedahan (luka)
 • menurunkan kesuburan, jika penyingkiran sista epididimik

Sekiranya anda mempunyai soalan yang berkaitan dengan risiko komplikasi, dapatkan nasihat doktor untuk pemahaman yang lebih baik.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Pilihan Editor