Rhinoplasty

Rhinoplasty

Anonim

Definisi

Apakah rhinoplasti?

Rhinoplasty atau 'pekerjaan hidung' adalah pembedahan kosmetik untuk meningkatkan penampilan hidung anda. Pembedahan dilakukan pada tulang dan rawan yang memberikan bentuk dan struktur pada hidung. Kadangkala rhinoplasty juga dilakukan untuk meningkatkan pernafasan melalui hidung anda.

Bilakah saya perlu menjalani rhinoplasti?

Pembedahan untuk membaiki aliran udara yang menghalang memerlukan lebih banyak penilaian struktur hidung. Ini kerana hidung secara langsung berkaitan dengan aliran udara dan pernafasan. Kebanyakan orang yang berjaya menjalani rhinoplasti berasa lebih selesa dengan penampilan mereka. Hidung anda akan sesuai dengan saiz dan bentuk yang diingini, dan gejala halangan hidung dapat dikurangkan. Anda boleh menjadi calon yang sesuai untuk rhinoplasti jika:

● Pertumbuhan muka anda selesai

● Anda berada dalam keadaan baik

● Anda tidak merokok

● Anda mempunyai pandangan positif dan matlamat yang realistik untuk meningkatkan penampilan anda

Pencegahan & amaran

Apakah yang perlu saya ketahui sebelum menjalani rhinoplasty?

Sekiranya anda mahu hidung yang lebih simetris, perhatikan bahawa wajah manusia pada amnya tidak sempurna simetri. Hasil pembedahan mungkin tidak 100% simetris, tetapi dapat memberikan keseimbangan dan meningkatkan perkiraan wajah. Rhinoplasty adalah satu-satunya cara untuk mengubah rupa hidung anda. Jika anda mengalami kesesakan hidung kerana tulang hidung atau tulang rawan dan tulang yang membelah lubang hidung anda bengkok, anda boleh menjalani septoplasty untuk meningkatkan pernafasan anda. Rhinoplasty boleh dilakukan bersama untuk mengubah rupa hidung anda.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum menjalani rhinoplasty?

Bincang dengan doktor tentang ubat-ubatan yang anda ambil, alergi, atau keadaan kesihatan yang lain sebelum menjalani pembedahan. Sebelum pembedahan, tetapkan pertemuan dengan ahli anestesi anda. Adalah penting anda mengikuti arahan doktor untuk berhenti makan atau minum sebelum pembedahan. Anda akan diberi arahan sebelum pembedahan, seperti sama ada anda dibenarkan untuk makan sebelum pembedahan. Secara umum, anda mesti berpuasa 6 jam sebelum prosedur bermula. Anda boleh dibenarkan minum cecair, seperti kopi, beberapa jam sebelum pembedahan.

Apakah proses rhinoplasty?

Pembedahan biasanya dilakukan di bawah anestesia am dan berlangsung selama kira-kira 1 hingga 90 minit. Pakar bedah anda akan membaiki hujung hidung anda dengan mengeluarkan sebahagian daripada tulang rawan. Sekiranya anda mempunyai dorsum di hidung, pakar bedah boleh mengeluarkan atau mengikisnya. Biasanya, pangkal tulang pada bahagian hidung akan pecah terlebih dahulu supaya hidung dapat dikurangkan dan diselaraskan. Pakar bedah boleh membina semula hidung anda.

Apa yang perlu saya lakukan selepas menjalani rhinoplasty?

Jika anda mempunyai perban pada hidung anda, biasanya ia akan dikeluarkan pada keesokan harinya. Anda mungkin mengalami kekejangan selama 15 minit. Selepas itu, anda dibenarkan pulang ke rumah. Anda perlu berehat dan menjauhkan diri dari orang ramai selama 2 minggu. Ini adalah untuk mengelakkan selesema, yang boleh menyebabkan jangkitan. Elakkan berolahraga, mandi hangat, atau tunduk selama 2 minggu. Bersenam boleh membantu anda kembali ke aktiviti biasa anda. Rujuk doktor anda terlebih dahulu. Ia mengambil masa beberapa bulan untuk hasil akhir hidung anda dapat dilihat.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Risiko rhinoplasti boleh termasuk:

● risiko anestesia

● pendarahan (hematoma)

● jangkitan

● penyembuhan luka tidak sempurna

● perubahan sensasi dalam kulit (mati rasa atau kesakitan)

● penembusan septum hidung adalah tidak biasa. Pembedahan tambahan mungkin diperlukan untuk memperbaiki septum tetapi sukar untuk membetulkan komplikasi ini

● kesukaran bernafas

● penampilan hidung yang tidak seperti yang dikehendaki

● perubahan warna kulit dan bengkak

● kemungkinan operasi semakan

Risiko ini akan dibincangkan dengan perjanjian anda. Adalah penting untuk anda bertanya semua soalan anda kepada pakar bedah anda.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/rhinoplasty.html?sub=Rhinoplasty+risks+and+safety+information#content

Pilihan Editor