Gastrectomy Sleeve Laparoscopic

Gastrectomy Sleeve Laparoscopic

Anonim

Definisi

Apakah gastrectomy lengan laparoskopi?

Gastrectomy PasteTextHereSleeve adalah proses mengurangkan saiz perut untuk membentuk tiub. Cara kerjanya adalah untuk membuat anda rasa dengan cepat dan mengurangkan bahagian makan anda.

Bilakah saya perlu menjalani gastrectomy lengan laparoskopi?

Jika indeks jisim badan anda melebihi 40 atau ke atas 35 dengan diabetes jenis 2 atau tekanan darah tinggi, operasi ini dapat membantu anda mengurangkan berat badan dalam jangka masa panjang. Pakar bedah anda akan memastikan indeks jisim badan anda dan membuat penilaian terperinci sebelum menentukan pembedahan yang sesuai untuk anda atau tidak.

Apakah faedah gastrectomy lengan?

Anda boleh menurunkan berat badan dalam jangka panjang, tetapi ini juga bergantung kepada anda dalam mengekalkan gaya hidup anda. Kehilangan berat badan jangka panjang juga boleh membantu masalah obesiti yang anda miliki.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani gastrectomy lengan laparoskopi?

Langkah-langkah untuk penurunan berat badan termasuk mengurangkan bahagian makanan, memperbaiki diet dan bersenam lebih. Beberapa ubat yang diberikan oleh doktor juga boleh membantu anda menurunkan berat badan. Terdapat beberapa pilihan pembedahan selain gastrectomy lengan, seperti bungkusan gastrik, pemendekan saluran penghadaman dan pintasan gastrik. Anda juga boleh menggunakan belon gastrik, tetapi belon gastrik hanya boleh bertahan sehingga 9 bulan.

Proses

Apa yang perlu saya lakukan sebelum menjalani gastrectomy lengan laparoskopi?

Bincang dengan doktor tentang ubat-ubatan yang anda ambil, alergi, atau keadaan kesihatan yang lain sebelum menjalani pembedahan. Adalah penting anda mengikuti arahan doktor untuk berhenti makan atau minum sebelum pembedahan. Sebelum pembedahan, tetapkan pertemuan dengan ahli anestesi anda. Adalah penting anda mengikuti arahan doktor untuk berhenti makan atau minum sebelum pembedahan. Anda akan diberikan arahan sebelum pembedahan, seperti sama ada anda dibenarkan makan sebelum pembedahan. Secara umum, anda mesti berpuasa 6 jam sebelum prosedur bermula. Anda boleh dibenarkan minum cecair, seperti kopi, beberapa jam sebelum pembedahan.

Apakah proses gastrectomy lengan laparoskopi?

Pembedahan biasanya dilakukan di bawah anestesia umum dan berlangsung selama 1 hingga 3 jam. Pakar bedah itu akan membuat beberapa incisions kecil di abdomen. Peralatan seperti teleskop akan dimasukkan ke dalam perut untuk pembedahan. Pakar bedah akan memasukkan tiub melalui esofagus ke perut anda. Tiub ini digunakan sebagai panduan untuk pakar bedah untuk memotong dan menyambungkan perut. Pakar bedah akan membuang baki perut anda.

Apa yang perlu saya lakukan selepas mengalami gastrectomy lengan laparoskopi?

Anda dibenarkan pulang selepas 2 atau 3 hari. Anda hanya boleh menggunakan cecair selama beberapa minggu, perlahan-lahan makan makanan halus, maka selepas 4 hingga 6 minggu anda hanya boleh makan makanan padat. Rehat beberapa lama sebelum pulang ke tempat kerja. Anda boleh kembali bekerja selepas 2 hingga 4 minggu, bergantung pada tahap operasi dan jenis aktiviti anda. Bersenam boleh membantu anda kembali ke aktiviti biasa anda. Dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu. Secara purata, orang yang menjalani gastrectomy lengan boleh menghapuskan separuh berat badan berlebihan.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Seperti prosedur lain, terdapat beberapa kemungkinan risiko. Tanya pakar bedah untuk menjelaskan risiko kepada anda. Komplikasi yang mungkin dalam prosedur umumnya boleh merangkumi reaksi kepada anestesia, pendarahan, atau pembekuan darah (trombosis urat dalam, DVT).

Dalam prosedur gastrectomy lengan laparoskopi, terdapat beberapa komplikasi yang mungkin, seperti:

● kerosakan struktur seperti usus, pundi kencing atau saluran darah

● emfisema pembedahan

● kemunculan hernia sekitar hirisan

● pendarahan talian ruji

● kebocoran barisan atau kecederaan kepada perut atau usus

● penyempitan lengan

● refluks asid

● kekurangan nutrien

● kematian.

Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi dengan mengikuti arahan doktor sebelum pembedahan, seperti berpuasa dan menghentikan ubat-ubatan tertentu.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Pilihan Editor