Pembaikan Umbilikalis dan Paraumbilikalis Hernias

Pembaikan Umbilikalis dan Paraumbilikalis Hernias

Anonim

Definisi

Apakah hernias umbilical dan paraumbilikal?

Sememangnya, hernia umbilik timbul dari kelahiran apabila saluran umbius gagal ditutup. Keteguhan dalam perut di dalam otot dinding perut yang lemah akan menghasilkan ketulan yang disebut hernia. Hernia tidak sepatutnya dianggap remeh kerana ia boleh menyebabkan gangguan organ-organ dalam perut seperti usus dan halangan bekalan darah akibat dipenggal (hernia yang tercekik).

Apakah faedah pembedahan pembaikan hernia?

Hernia mesti dirawat dengan segera. Pembedahan boleh menjadi penyelesaian untuk mencegah komplikasi yang serius yang boleh disebabkan oleh penyakit ini.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani pembedahan?

Hernia payudara pada kanak-kanak di bawah 4 tahun akan cenderung menutup secara spontan (sembuh sendiri). Walau bagaimanapun, untuk orang dewasa dan kanak-kanak lebih dari 4 tahun, hernias mesti dirawat melalui pembedahan.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum menjalani pembedahan pembaikan hernia dan umbilical dan paraumbilikal?

Dalam fasa persediaan operasi, pastikan anda memberitahu doktor tentang keadaan kesihatan anda, ubat-ubatan yang anda ambil, dan apa-apa alergi yang anda ada. Ahli bius anestesi akan menerangkan prosedur bius dan memberi arahan lanjut. Secara umum, anda dikehendaki berpuasa selama enam jam sebelum pembedahan dilakukan. Walau bagaimanapun, anda dibenarkan memakan minuman seperti kopi beberapa jam sebelum operasi.

Apakah proses membaiki hernia umbilik dan paraumbil?

Pembedahan untuk merawat hernias dilakukan di bawah anestesia umum. Proses pembedahan biasanya mengambil masa kira-kira 30 minit. Pakar bedah akan membuat percikan kecil di sekitar kawasan pusar dan kandungan 'kantung hernia' disusun kembali ke rongga perut. akan ditutup lagi.

Apa yang perlu dilakukan selepas menjalani pembedahan pembaikan hernia dan umbilical dan paraumbilikal?

Pada hari yang sama, anda boleh pulang ke rumah selepas operasi selesai. Anda boleh kembali ke tempat kerja dan aktiviti selepas dua hingga empat minggu kemudian, bergantung kepada tahap operasi dan jenis kerja anda. Latihan tetap juga terbukti mempercepat proses penyembuhan. Tetapi sebelum membuat keputusan, anda harus meminta nasihat doktor anda.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Setiap prosedur operasi mestilah mempunyai risiko sendiri. Pakar bedah akan menjelaskan segala jenis risiko yang mungkin berlaku selepas operasi. Komplikasi yang boleh berlaku selepas pembedahan termasuk selepas kesan anestesia yang tidak dijangka, pendarahan yang berlebihan, atau penyebaran bekuan darah (trombosis vena mendalam atau DVT).
Untuk pembedahan hernia ini, komplikasi yang boleh berlaku ialah:

● benjolan di bawah luka operasi

● kecederaan kepada struktur di dalam perut

● penyingkiran umbilicus / pusar

Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi dengan mengikuti arahan doktor sebelum pembedahan, seperti puasa dan menghentikan ubat-ubatan tertentu.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Pilihan Editor