Cystoscopy tegar (Perempuan)

Cystoscopy tegar (Perempuan)

Anonim

Definisi

Apakah cystoscopy yang tegar?

Cystoscopy tegar adalah prosedur untuk memeriksa keabnormalan dalam pundi kencing dengan menggunakan cystoscope (teleskop tegar). Dalam beberapa kes, keabnormalan dalam pundi kencing dan pundi kencing boleh dirawat bersama. Prosedur ini mungkin disyorkan jika pesakit mengalami sakit, darah dalam air kencing atau jangkitan berulang, atau kerengsaan pundi kencing (kencing yang tidak terkawal).

Bilakah saya perlu menjalani cystoscopy yang tegar?

Terdapat kecurigaan keabnormalan pundi kencing jika darah dijumpai di dalam air kencing, jangkitan berulang atau kerengsaan pundi kencing (kencing yang tidak terkawal). Jika terdapat masalah semasa cystoscopy, doktor mungkin menjalankan biopsi (mengeluarkan sekeping kecil tisu), atau melakukan rawatan menggunakan cystoscope itu sendiri Walau bagaimanapun, jika hasil cystoscopy adalah normal, doktor akan segera memberitahu pesakit.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani cystoscopy yang tegar?

Untuk pemeriksaan yang tepat, doktor akan mengesyorkan cystoscopy yang tegar. Walau bagaimanapun, keputusan itu masih berada di tangan pesakit.

Apakah akibatnya jika saya tidak menjalani cystoscopy tegar?

Doktor tidak boleh mendiagnosis penyakit dengan tepat. Bincangkan dengan doktor anda jika anda memutuskan untuk tidak menjalani prosedur peperiksaan ini.

Adakah terdapat alternatif untuk pembedahan?

Pemeriksaan melalui imbasan hanya boleh memberikan maklumat yang berkaitan dengan punca masalah penyakit. Namun, cystoscopy lebih kerap membawa kepada diagnosis penyakit. Sesetengah keabnormalan dalam pundi kencing hanya boleh dilihat dengan cystoscope. Cystoscopy fleksibel hanya memerlukan anesthesia gel. Walau bagaimanapun, beberapa jenis kelainan dalam tiub kencing dan tiub kencing tidak dapat didiagnosis menggunakan cystoscopy fleksibel.

Proses

Apa yang perlu saya lakukan sebelum menjalani cystoscopy yang tegar?

Pastikan anda memberitahu doktor mengenai ubat yang diambil dan ikut arahan doktor. Sebelum prosedur ini bermula, elakkan mengambil warfarin atau clopidogrel. Bagi pesakit kencing manis, tahap gula perlu dikawal sebelum prosedur. Doktor akan memberikan arahan apabila anda boleh mengambil ubat itu. Bagi pesakit yang menjalani rawatan tekanan darah menggunakan beta-blocker, dibenarkan untuk terus mengambil ubat seperti biasa. Bagi perokok, elakkan merokok beberapa minggu atau lebih sebelum prosedur. Ini dapat mengurangkan risiko komplikasi serta meningkatkan kesihatan jangka panjang.

Apakah proses cystoscopy yang tegar?

Prosedur ini biasanya dilakukan di bawah anestesia umum atau tulang belakang. Secara umum, prosedur ini mengambil masa kurang dari 30 minit. Doktor akan memasukkan cystoscope ke pundi kencing pesakit melalui uretra. Menggunakan cystoscope, doktor akan mencari keabnormalan dalam lapisan pundi kencing dan melakukan biopsi jika diperlukan. Jika batu pundi kencing didapati, doktor boleh membawa mereka melalui cystoscope.

Apa yang perlu saya lakukan selepas menjalani cystoscopy tegar?

Anda dibenarkan untuk pulang ke rumah pada hari yang sama selepas pulih dari anestesia dan boleh menghidu secara normal. Anda boleh meneruskan aktiviti anda selepas cystoscopy melainkan jika doktor memberikan arahan sebaliknya. Senaman tetap terbukti untuk mempercepat pemulihan. Tetapi sebelum memutuskan untuk bersenam, tanya nasihat doktor anda. Doktor kami akan menasihati keputusan cystoscopy dan membincangkan rawatan atau tindakan susulan yang diperlukan.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Untuk cystoscopy tegar, komplikasi yang mungkin berlaku ialah:

Pendarahan semasa atau selepas menjalani prosedur. Kali pertama anda buang air kecil, anda mungkin mendapati darah dalam air kencing anda. Kebanyakannya ditemui oleh wanita yang menjalani biopsi. Perdarahan biasanya sangat kecil. Pasukan kesihatan akan menggunakan catheter (tiub) ke pundi kencing anda untuk membasuh darah anda atau membuang pembekuan darah (dipanggil 'washout pundi kencing').

Jangkitan . Sekiranya anda kencing lebih kerap, berasa sakit, dan mempunyai sedikit air kencing, anda mungkin mendapat jangkitan. Sekiranya gejala ini menjadi lebih teruk, hubungi doktor anda dengan segera. Jangkitan ini mungkin perlu dirawat dengan antibiotik.

Penyempitan uretra (urethral stricture), disebabkan oleh pembentukan tisu parut. Keadaan ini jarang ditemui selepas pesakit menjalani satu proses cystoscopy. Tetapi jika ini berlaku, anda perlu mengendalikan lebih lanjut melalui laluan operasi. (Julat risiko: kurang daripada 1 dalam 1, 000).

Pundi kencing dengan lubang. Sekiranya ini berlaku, anda perlu menggunakan kateter yang diletakkan dalam pundi kencing selama beberapa hari sementara lubang itu sembuh. Jika lubang tidak sembuh, anda memerlukan rawatan lanjut melalui pembedahan.

Jika maklumat yang anda ada tidak jelas, bincangkan komplikasi yang mungkin dengan doktor anda.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://urologyandhealthcare.com/downloads/pdfs/UR11-Rigid-sistoskopi-in-female.pdf

Pilihan Editor