Piloromiotomi

Piloromiotomi

Anonim

Definisi

Apakah piloromyotomy?

Stenosis pyloric adalah keadaan perubatan yang mempengaruhi pembukaan (pylorus) antara bayi dan usus kecil pada bayi. Pilorus adalah injap otot yang memegang makanan di dalam perut untuk pencernaan sehingga ia siap untuk diedarkan ke usus untuk penyerapan. Otot pyloric pada bayi dengan penyakit ini akan menebal sehingga menghalang makanan daripada memasuki usus kecil. Stenosis pilorik boleh menyebabkan muntah, dehidrasi, dan penurunan berat badan. Bayi mungkin selalu kelihatan lapar. Pyoromyotomy adalah operasi yang digunakan untuk merawat stenosis pilyl. Secara umum, operasi ini sangat berkesan dan mempunyai tahap risiko yang kecil.

Apakah faedah pembedahan ini?

Penghadaman bayi akan kembali normal dalam masa 48 jam selepas pembedahan.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu diketahui sebelum bayi menjalani piloromyotomy?

Pembedahan sering dijadual pada hari yang sama dengan diagnosis. Bayi yang dehidrasi atau mempunyai ketidakseimbangan elektrolit akan dirawat terlebih dahulu dengan infusi sebelum pembedahan. Pembedahan adalah penyelesaian yang paling boleh dipercayai untuk merawat stenosis pilor.

Proses

Apakah proses piloromyotomy?

Sebelum operasi dijalankan, pakar bedah akan menstabilkan cecair badan bayi dengan menggunakan IV. Operasi ini dilakukan di bawah anestesia am dan biasanya mengambil masa kira-kira satu jam. Pakar bedah akan membuat kepak kecil di bahagian atas abdomen, kemudian potong otot pyloric untuk meluaskan saluran ke dalam usus.

Apa yang perlu dilakukan selepas bayi mempunyai piloromyotomy?

Doktor akan memberitahu apabila ibu mula makan bayi. Biasanya, bayi hanya memerlukan tiga hingga empat hari sebelum akhirnya dibenarkan pulang. Bayi boleh kembali kepada menyusukan bayi secara normal supaya dia boleh mendapatkan berat badan. Kebanyakan bayi menunjukkan kemajuan yang baik selepas pembedahan. Walau bagaimanapun, stenosis pilorik boleh kembali.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Risiko komplikasi sangat kecil walaupun kemungkinan pendarahan dan jangkitan masih ada. Piloromyotomy tidak meningkatkan risiko perut atau masalah usus dalam kehidupan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa komplikasi pasca operasi, iaitu:

● muntah selepas pembedahan

● lubang pada lapisan perut

● kerosakan kepada luka pembedahan

● hernia muncul dalam parut

Kebanyakan bayi dibenarkan pulang dalam masa 48 jam. Pemulihan pembedahan mengambil masa seminggu. Jika keinginan untuk menyusukan bayi menjadi lebih tinggi selepas pembedahan, jangan risau kerana ini adalah perkara biasa.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pyloric-stenosis/basics/treatment/con-20027251

Pilihan Editor