Liposuction

Liposuction

Anonim

Definisi

Apakah Liposuction?

Liposuction adalah operasi yang dilakukan untuk memperbaiki bentuk badan dengan menghisap lemak di bawah kulit anda.

Bilakah saya perlukan liposuction?

Pakar bedah akan memberikan maklumat terperinci mengenai pembedahan ini sebelum anda memutuskan sama ada pembedahan ini benar untuk anda. Liposuction bukan cara terbaik untuk menurunkan berat badan.

Pencegahan & amaran

Apakah yang perlu saya ketahui sebelum menjalani liposuction ?

Kebanyakan pesakit gembira dengan apa yang dihasilkan oleh operasi ini. Walau bagaimanapun, seperti prosedur rawatan lain, beberapa kesan sampingan boleh berlaku. Oleh itu, sangat penting bagi anda mengetahui batasan dan komplikasi yang mungkin berlaku kerana operasi ini. Sebelum menjalankan operasi ini, anda mesti mempertimbangkan manfaat dan risiko yang akan berlaku, semuanya bergantung kepada anda. Jangan dipengaruhi oleh kawan atau doktor untuk melakukannya.

Kerana ini adalah pembedahan kosmetik, tidak ada alasan yang kuat untuk melakukannya. Kumpulkan seberapa banyak maklumat mengenai pembedahan kosmetik ini dan sama ada selamat untuk anda. Jangan cepat percaya kepada keputusan yang berlaku kepada orang lain. Anda mesti memahami dan memutuskan sendiri risiko yang akan berlaku.

Adakah terdapat alternatif untuk liposuction?

Laraskan diet dan senaman anda secara teratur boleh memusnahkan lemak yang ada di dalam badan anda. Suntikan cecair tertentu juga boleh memusnahkan lemak.

Proses

Apa yang perlu saya lakukan sebelum liposuction?

Anda perlu berunding dengan doktor anda mengenai sebarang ubat yang telah diambil atau diambil. Jika anda alah kepada ubat-ubatan tertentu sebelum operasi, anda akan melihat pakar bedah terlebih dahulu dan melakukan anestesia bersama-sama. Anda mesti mengikuti arahan yang diberikan jika anda diminta untuk tidak makan atau minum sebelum pembedahan.

Anda akan diberikan arahan yang jelas sebelum pembedahan, termasuk sama ada anda boleh makan atau minum sebelum pembedahan. Dalam sesetengah kes, anda akan diminta untuk berpuasa 6 jam sebelum operasi. Anda boleh mengambil minuman, seperti kopi, sehingga beberapa jam sebelum pembedahan.

Apakah proses liposuction?

Operasi biasanya dilakukan di bawah pengawasan pakar dengan pembedahan umum atau tempatan, bergantung kepada berapa banyak bahagian yang akan dikendalikan. Operasi ini biasanya dilakukan selama 45 minit hingga 3 jam.

Bagi setiap bahagian yang dikendalikan, pakar bedah akan memotong sebahagian kecil. Kemudian di bahagian lemak dan bahagian potong akan diletakkan kanula (tiub kecil). Kanker ini berfungsi untuk menghisap lemak.

Apa yang perlu saya lakukan selepas menjalani liposuction?

Biasanya anda dibenarkan pulang ke rumah pada hari yang sama atau hari selepas pembedahan, bergantung kepada bahagian yang dibedah. Anda juga boleh kembali bekerja selepas 2 hingga 3 hari selepas pembedahan. Latihan yang kerap dapat membantu anda melakukan aktiviti normal secepat mungkin. Sebelum bersenam, tanya profesional penjagaan kesihatan anda untuk mendapatkan nasihat terbaik.

Ia mengambil masa beberapa bulan untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Untuk hasil yang terbaik, anda dikehendaki untuk bersenam secara teratur untuk menjaga kesihatan badan anda.

Komplikasi

Apa komplikasi yang mungkin berlaku?

Seperti prosedur operasi lain, terdapat beberapa risiko yang mungkin berlaku. Anda perlu meminta pakar bedah anda untuk penjelasan yang lebih terperinci tentang mengapa ini boleh berlaku. Komplikasi yang mungkin termasuk reaksi terhadap anestesia, pendarahan, dan pembekuan darah (trombosis urat mendalam, DVT).

Berikut adalah beberapa komplikasi yang mungkin berlaku:

  • penyumbatan lemak
  • kulit panas seperti terbakar
  • kerosakan kepada usus, buah pinggang, dan hati
  • pengumpulan cecair di kawasan di mana lemak disedut
  • kecederaan saraf kecil pada kulit anda
  • perubahan warna kulit

Anda boleh mengurangkan risiko ini dengan mengikuti arahan doktor dengan betul dan betul sebelum melakukan pembedahan, contohnya berpuasa dan menghentikan beberapa ubat.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Pilihan Editor