Septorhinoplasty

Septorhinoplasty

Anonim

Definisi

Apa septorhinoplasty?

Septorhinoplasty atau 'pekerjaan hidung' adalah pembedahan kosmetik untuk meningkatkan penampilan hidung dan pernafasan anda. Pembedahan dilakukan pada tulang dan tulang rawan yang memberikan bentuk dan struktur pada hidung, dan salah satu tujuannya adalah membuat septum lurus. Septum adalah tulang rawan dan tulang di hidung yang membahagi lubang hidung menjadi dua bahagian.

Bilakah saya perlu menjalani septorhinoplasty?

Pembedahan untuk membaiki aliran udara yang menghalang memerlukan lebih banyak penilaian struktur hidung. Ini kerana hidung itu secara langsung berkaitan dengan aliran udara dan pernafasan. Anda boleh menjadi calon yang sesuai untuk septorhinoplasti jika:

● Pertumbuhan muka anda selesai

● Anda berada dalam keadaan baik

● Anda tidak merokok

● Anda mempunyai pandangan positif dan matlamat yang realistik untuk meningkatkan penampilan anda

Selepas pembedahan, hidung anda akan sesuai dengan saiz dan bentuk yang dikehendaki, dan anda boleh bernafas dengan kedua-dua hidung anda. Kebanyakan orang yang berjaya menjalani septorhinoplasti berasa lebih selesa dengan penampilan mereka.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani septorhinoplasty?

Pada umumnya, septorhinoplasty biasanya stabil, tetapi tulang rawan dan tisu boleh beralih atau berubah bentuk dari masa ke masa. Tisu hidung agak stabil selama 3 hingga 6 bulan. Walau bagaimanapun, perubahan boleh berlaku sehingga lebih daripada 1 tahun selepas pembedahan. Kebanyakan orang yang menjalani pengalaman septorhinoplasty mengurangkan gejala seperti kesukaran bernafas akibat penyimpangan septal. Keputusan septorhinoplasty boleh berbeza-beza. Sesetengah orang merasakan gejala-gejala berterusan selepas pembedahan dan melakukan pembedahan septorhinoplasty untuk memperbaiki semula septum hidung.

Adakah terdapat alternatif untuk septorhinoplasty?

Jika halangan hidung disebabkan oleh septum yang bengkok, anda boleh menjalani topotoptoplasty. Rhinoplasty adalah operasi untuk meningkatkan penampilan hidung anda. Jika anda mengalami kesesakan hidung yang disebabkan oleh hidung yang bengkok, rhinoplasti (biasanya bersempena dengan septoplasti) adalah satu-satunya pilihan untuk memperbaiki pernafasan anda.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum menjalani septorhinoplasty?

Sebelum menjadualkan septorhinoplasty, anda perlu melawat ahli bedah anda untuk membincangkan manfaat dan risiko septorhinoplasty. Hidung anda juga boleh difoto dari beberapa pihak. Doktor akan menggunakan gambar-gambar ini sebagai bahan perbincangan sebelum menjalani pembedahan dan sebagai rujukan semasa pembedahan dan selepas pembedahan. Bincangkan dengan doktor tentang jangkaan pembedahan anda. Doktor akan menjelaskan kepada anda pembedahan apa yang boleh atau tidak boleh dilakukan. Anda akan diberikan arahan sebelum pembedahan, seperti sama ada untuk makan sebelum pembedahan. Secara umum, anda mesti berpuasa 6 jam sebelum prosedur bermula. Anda boleh dibenarkan minum cecair, seperti kopi, beberapa jam sebelum pembedahan.

Apakah proses septorhinoplasty?

Pembedahan biasanya dilakukan di bawah anestesia am dan berlangsung selama kira-kira 1 hingga 2 jam. Pakar bedah akan membuat insisi pada mukosa anda (lapisan kulit seperti di dalam hidung anda). Bahagian tulang rawan dan tulang yang bengkok akan kembali ke kedudukan yang lurus. Pakar bedah anda akan membaiki hujung hidung anda dengan mengangkat sebahagian daripada tulang rawan. Sekiranya anda mempunyai dorsum di hidung, pakar bedah boleh mengeluarkan atau mengikisnya. Biasanya, pangkal tulang pada bahagian hidung akan pecah terlebih dahulu supaya hidung dapat dikurangkan dan diselaraskan. Pakar bedah boleh membina semula hidung anda.

Apa yang perlu saya lakukan selepas menjalani septorhinoplasty?

Jika anda mempunyai perban pada hidung anda, biasanya ia akan dikeluarkan pada keesokan harinya. Anda mungkin mengalami kekejangan selama 15 minit. Selepas itu, anda dibenarkan pulang ke rumah. Anda perlu berehat dan menjauhkan diri dari orang ramai selama 2 minggu. Ini adalah untuk mengelakkan selesema, yang boleh menyebabkan jangkitan. Elakkan bersenam, mandi hangat atau tunduk selama 2 minggu. Bersenam boleh membantu anda kembali ke aktiviti biasa anda.

Dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu. Ia boleh mengambil beberapa bulan untuk keputusan akhir muncul.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Seperti prosedur lain, terdapat beberapa kemungkinan risiko septorhinoplasti, seperti pendarahan, jangkitan dan reaksi terhadap anestesia. Kemungkinan risiko tertentu untuk septorhinoplasty termasuk:

● gejala seperti kesesakan hidung berterusan selepas pembedahan

● pendarahan

● perubahan bentuk hidung

● pembukaan septum (penembusan septum)

● mengurangkan keupayaan penciuman

● Pengumpulan darah di rongga hidung (septal hematoma)

● perubahan sensasi pada kulit (mati rasa atau kesakitan)

● penembusan septum hidung adalah tidak biasa. Pembedahan tambahan mungkin diperlukan untuk memperbaiki septum tetapi sukar untuk membetulkan komplikasi ini

● kesukaran bernafas

● penampilan hidung yang tidak seperti yang dikehendaki

● perubahan warna kulit dan bengkak

● kemungkinan operasi semakan

Risiko ini akan dibincangkan dengan perjanjian anda. Adalah penting untuk anda bertanya semua soalan anda kepada pakar bedah anda.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Pilihan Editor