Cystoscopy tegar (Lelaki)

Cystoscopy tegar (Lelaki)

Anonim

Definisi

Apakah sitoskopi tegar?

Sitoskopi tegar adalah prosedur untuk memeriksa keabnormalan pundi kencing dengan menggunakan sitoskop (teleskop tegar). Dalam beberapa kes, keabnormalan dalam tiub pundi kencing dan tiub kencing boleh dirawat bersama. Untuk pemeriksaan yang tepat, doktor akan mencadangkan sitoskopi tegar. Walau bagaimanapun, keputusan itu masih berada di tangan pesakit.

Bilakah saya harus menjalani sitoskopi tegar?

Prosedur ini mungkin disyorkan jika pesakit mengalami kesakitan, darah dalam air kencing atau jangkitan berulang, atau kerengsaan pundi kencing (kencing yang tidak terkawal). Jika masalah ditemui semasa cytoscopy, doktor boleh melakukan biopsi (mengeluarkan sekeping kecil tisu), atau rawatan menggunakan sitoskop itu sendiri.Namun, jika hasil sitoskopi adalah normal, doktor akan segera memberitahu pesakit.

Pencegahan & amaran

Adakah terdapat alternatif untuk pembedahan?

Pemeriksaan melalui imbasan hanya boleh memberikan maklumat yang berkaitan dengan punca masalah penyakit. Walau bagaimanapun, sitoskopi lebih kerap membawa kepada diagnosis penyakit. Sesetengah kelainan dalam pundi kencing hanya boleh dilihat dengan sitoskop. Sitoskopi fleksibel hanya memerlukan anestesia gel. Walau bagaimanapun, beberapa jenis kelainan dalam tiub pundi kencing dan tiub kencing tidak dapat didiagnosis menggunakan sitoskopi fleksibel.

Apakah akibatnya jika tidak menjalani sitoskopi tegar?

Doktor tidak boleh mendiagnosis penyakit dengan tepat. Bincangkan dengan doktor anda jika anda memutuskan untuk tidak menjalani prosedur peperiksaan ini.

Proses

Apakah proses sitoskopi tegar?

Pasukan perubatan akan menyediakan borang yang harus diisi oleh pesakit terlebih dahulu. Borang ini

mengandungi nama pesakit dan prosedur yang akan dijalankan.

Prosedur sitoskopik tegar biasanya dilakukan di bawah anestesia umum atau tulang belakang. Pada

Secara umumnya, prosedur mengambil masa kurang dari 30 minit.

Doktor akan memasukkan sitoskop ke pundi kencing pesakit melalui uretra. Menggunakan sitoskop, doktor akan mencari keabnormalan dalam lapisan pundi kencing dan melakukan biopsi jika perlu. Sekiranya terdapat batu pundi kencing, doktor anda boleh mengambilnya melalui sitoskop.

Apa yang perlu saya lakukan sebelum menjalani sitoskopi tegar?

Pastikan anda memberitahu doktor mengenai ubat yang diambil dan ikut arahan doktor. Sebelum prosedur ini bermula, elakkan mengambil warfarin atau clopidogrel. Bagi pesakit diabetes, tahap gula perlu dikawal sebelum prosedur. Doktor akan memberikan arahan apabila anda boleh mengambil ubat itu. Bagi pesakit yang menjalani rawatan tekanan darah menggunakan beta-blocker, dibenarkan untuk terus mengambil ubat seperti biasa. Bagi perokok, elakkan merokok beberapa minggu atau lebih sebelum prosedur.

Apa yang perlu saya lakukan selepas menjalani sitoskopi tegar?

Anda dibenarkan untuk pulang ke rumah pada hari yang sama selepas pulih dari anestesia dan boleh membuang air kecil secara normal. Walau bagaimanapun, doktor anda boleh mencadangkan supaya anda pulih di hospital. Dalam masa 24 jam, elakkan aktiviti berbahaya seperti memandu dan memasak sehingga anda pulih sepenuhnya. Prosedur sitoskopik tegar biasanya tidak menyebabkan rasa sakit. Walau bagaimanapun, jika anda merasakan kesakitan, anda dibenarkan mengambil paracetamol untuk mengurangkan kesakitan. Keesokan harinya, anda boleh meneruskan aktiviti normal anda, melainkan jika doktor memberikan arahan yang berlawanan. Senaman tetap terbukti untuk mempercepat pemulihan. Tetapi sebelum memutuskan untuk bersenam, tanya nasihat doktor anda. Doktor kami akan memberitahu keputusan penemuan cytoscopic dan membincangkan rawatan atau tindak lanjut yang diperlukan.

Anda juga perlu menukar gaya hidup anda, termasuk:

● berhenti merokok boleh mengurangkan risiko komplikasi serta meningkatkan kesihatan jangka panjang

● menjaga berat badan anda. Pesakit dengan obesiti lebih berisiko mengalami komplikasi

● senaman yang kerap dapat meningkatkan kesihatan jangka panjang

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Komplikasi yang biasa berlaku selepas pembedahan adalah kesan selepas anestesia. Anesthesiologi akan menjelaskan risiko komplikasi daripada penggunaan anestesia. Untuk sitoskopi tegar, komplikasi yang mungkin berlaku ialah:

Pendarahan semasa atau selepas menjalani prosedur. Kali pertama anda buang air kecil, anda mungkin mendapati darah dalam air kencing anda. Kebanyakan perkara ini ditemui oleh lelaki yang
menjalani biopsi. Biasanya pendarahan yang sangat sedikit. Pasukan kesihatan akan menggunakan catheter (tiub) ke pundi kencing anda untuk membasuh darah anda atau membuang pembekuan darah (dipanggil 'washout pundi kencing').

Jangkitan. Sekiranya anda kencing lebih kerap, berasa sakit, dan mempunyai sedikit air kencing, anda mungkin mendapat jangkitan. Sekiranya gejala ini menjadi lebih teruk, hubungi doktor anda dengan segera. Jangkitan ini mungkin perlu dirawat dengan antibiotik.

Penyempitan uretra (urethral stricture), disebabkan oleh pembentukan tisu parut. Keadaan ini jarang ditemui selepas pesakit menjalani satu proses sitoskopi. Tetapi jika ini berlaku, anda perlu mengendalikan lebih lanjut melalui laluan operasi. (Julat risiko: kurang daripada 1 dalam 1, 000). Pundi kencing dengan lubang. Sekiranya ini berlaku, anda perlu menggunakan kateter yang diletakkan dalam pundi kencing selama beberapa hari sementara lubang itu sembuh. Jika lubang tidak sembuh, anda memerlukan rawatan lanjut melalui pembedahan. Jika maklumat yang anda ada tidak jelas, bincangkan kemungkinan komplikasi ini dengan doktor anda.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Pilihan Editor