Tonsillectomy for Children

Tonsillectomy for Children

Anonim

Definisi

Apa itu tonsillectomy?

Tonsillectomy adalah pembedahan tonsil / tonsil, sebahagian daripada sekumpulan tisu limfoid (seperti kelenjar di leher) yang memainkan peranan dalam memerangi jangkitan bakteria yang terhirup atau ditelan. Tonsilitis berlaku jika tonsil telah dijangkiti. Ini menyebabkan kesakitan, demam dan kesukaran menelan dan boleh membuat kanak-kanak merasa tidak sihat.

Bilakah anak saya perlu menjalani tonsilektomi?

Pembedahan ini mungkin diperlukan untuk kanak-kanak untuk memperbaiki saluran pernafasan dan asma mereka, dan mengurangkan jangkitan tekak, sinus, dan telinga. Adenoids boleh dikeluarkan pada masa yang sama jika mereka didapati bengkak atau dijangkiti.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum anak saya mempunyai tonsillectomy?

Pembedahan adalah satu-satunya penyelesaian yang boleh dipercayai untuk mencegah tonsillitis dari datang kembali. Pada kanak-kanak, kitaran jangkitan yang kerap boleh dipecahkan dengan rawatan antibiotik. Malah, tonsilitis boleh sembuh dengan sendirinya selepas beberapa tahun.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum kanak-kanak mendapat tonsillectomy?

Dalam fasa penyediaan operasi, pastikan anda memberitahu doktor tentang keadaan kesihatan anak anda, ubat-ubatan yang sedang dimakan, serta semua jenis alergi yang ada pada anak. Ahli bius anestesi akan menerangkan prosedur anestesia dan memberikan arahan lanjut. Ikuti semua arahan doktor termasuk larangan makan dan minum sebelum pembedahan. Pada amnya, kanak-kanak dikehendaki berpuasa selama enam jam sebelum pembedahan dilakukan. Walau bagaimanapun, kanak-kanak boleh dibenarkan mengambil minuman seperti kopi beberapa jam sebelum operasi.

Apakah proses tonsillectomy pada kanak-kanak?

Operasi ini dilakukan di bawah anestesia am dan biasanya mengambil masa kira-kira 30 minit. Pakar bedah akan melakukan tonsillectomy melalui mulut kanak-kanak. Mereka akan mengetatkan tonsil dari lapisan otot di bawah, menggunakan haba untuk mengeluarkan tonsil dan mensterilkan kawasan tersebut, atau menggunakan tenaga frekuensi radio untuk mengeluarkan tonsil. Pakar bedah juga akan menghentikan pendarahan yang berlebihan.

Apakah yang perlu saya lakukan selepas kanak-kanak mempunyai tonsillectomy?

Setelah menjalani pembedahan, anak-anak dibenarkan pulang ke rumah pada keesokan harinya. Kesakitan selepas operasi akan terus muncul sehingga dua minggu dan cenderung berasa lebih teruk pada waktu pagi. Biasanya kanak-kanak memerlukan masa pemulihan selama dua minggu sebelum kembali ke sekolah dan bertemu dengan ramai orang. Ini boleh mencegah jangkitan tekak semasa pemulihan.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Kanak-kanak mungkin mengalami demam atau jangkitan selepas pembedahan, bengkak di dalam mulut, tekak, atau paru-paru, yang menjadikannya sukar untuk bernafas. Di samping itu, kanak-kanak mempunyai potensi untuk mengalami sakit perut atau muntah selepas pembedahan, sakit di tekak, telinga, atau rahang. Akibat kesakitan di tekak, kanak-kanak itu mengalami kesukaran menelan dan minum. Pendarahan yang berlebihan juga boleh berlaku semasa atau selepas pembedahan. Faktor-faktor yang meningkatkan risiko pendarahan adalah pendedahan umur dan asap. Dalam kes yang teruk, kanak-kanak boleh mengalami jangkitan darah supaya kehidupan kanak-kanak terancam. Walaupun sukar bagi seorang anak untuk bernafas, anestesia mempunyai risiko yang sangat kecil untuk menyebabkan masalah jantung dan mengancam nyawa. Amandel anak boleh tumbuh semula selepas pembedahan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.drugs.com/cg/tonsillectomy-in-children-precare.html

Pilihan Editor